Planul de restructurare a combinatului Oltchim va fi finalizat in 4-6 luni, "timp in care se fac eforturi deosebite pentru mentinerea in functiune a instalatiilor", a declarat pentru HotNews.ro, Remus Vulpescu, consilier al ministrului economiei. Acesta a precizat ca Alvarez & Marsal, firma angajata sa ofere consultanta in procesul de restructurare, va "spune ce mai poate sa faca Oltchim in piata regionala de produse petrochimice". In acelasi timp, autoritatile romane incearca sa convinga autoritatile de la Bruxelles sa avizeze un ajutor de stat de 20 milioane de euro.

Remus VulpescuFoto: Hotnews
  • Nota Angajarea firmei Alvarez & Marsal a fost o conditie pusa de principalele banci finantatoare. Aceasta trebuie sa verifice si sa aprobe programul  de restructurare propus de managementul Oltchim. Pentru serviciile sale, Alvarez & Marsal va primi circa 350.000-400.000 euro, suma fiind acoperita in mare parte de bani, iar o treime de Oltchim.

Declaratiile lui Remus Vulpescu

  • Urmeaza sa convingem Comisia Europeana daca este adevarat ca Oltchim nu a mai primit pana acum ajutor de stat. Comisia Europeana nu se opune, de principiu, acordarii unui ajutor de stat la Oltchim (n.red.20 milioane euro). Si Oltchim incearca, acum, dupa multi ani, sa vina cu un plan de restructurare corect si transparent pentru toata lumea. In sfarsit, a fost desemnata o firma de reputatie internationala, cea mai mare firma din lume in materie de restructurari, care deja lucreaza la planul de restructurare. Este vorba de Alvarez & Marsal din SUA, cu o retea globala, au prezenta si in Europa, sunt specialisti in restructurari in petrochimie. Eu am mai spus, inca din vara, cand am incercat sa obtin desemnarea lor la Oltchim ca au restructurat cu succes Borsodchem, care ulterior restructurarii a fost vandut cu 1,2 miliard dolari. Era un parcurs pe care il doream si la Oltchim. Din pacate, la Oltchim era si alta situatie. S-a pierdut si mult timp, au existat si suspiciuni.
  • Alvarez & Marsal va spune ce mai poate sa faca Oltchim in piata regionala de produse petrochimice. Pentru ca este foarte important sa nu ne amagim, sa nu bagam bani publici in iluzii, pentru ca asta este ce am facut in ultimii 20 de ani la Oltchim si de aceea am ajuns la 700 de milioane de euro datorii, 2,5 miliarde lei pierdere, piete pierdute, parteneri contractuali care executa silit instalatii sau bunuri in care statul a bagat foarte multi bani. Avem ipoteci de 40 de milioane pentru datorii de 10 de milioane si alte situatii asemenea.
  • Tinand cont ca s-a inceput cu adevarat abia de doua saptamani, vom avea un plan de reorganizare in urmatoarele 4-6 saptamani, timp in care se fac eforturi deosebite pentru mentinerea in functiune a instalatiilor si pentru pornirea unor instalatii, insa nu o vom face decat pe criterii de eficienta economica. Nu este in interesul nimanui sa mai traiasca intr-o iluzie si sa mai amanam un moment care ar putea fi inevitabil, acela al recunoasterii adevarului, ca nu toate instalatiile din Oltchim, asa cum le stim noi astazi pot functiona in conditii de eficienta economica.
  • In mod sigur, acest plan de restructurare va identifica centrele de profit care pot functiona independent unele de altele sau intr-o relationare minima, astfel incat sa avem identificate fluxuri tehnologice si fluxuri de numerar de sine statatoare de diverse tipuri de produse. De exemplu, chimia anorganica, chimia organica. Poate ca si in interiorul chimiei anorganice, putem identifica doua subcategorii de produse care fiecare sa fie repartizata unui centru de profit. Insa, exact in aceasta privinta este momentul sa credem o firma de mare reputatie pe plan mondial si nu doar pe cineva din interior.
  • Nu stim daca restructurarea va atinge si personalul. Nu din cauza personalului s-au acumuluat aceste datorii la Oltchim si nu forta de munca este cea care a provocat rezultatele dezastruoase de acolo. Mai degraba politicile economice, abordarea pietelor si politicile de contractare. Urmeaza sa avem un raport complet in urmatoarele saptamani care probabil, in partile sale cele mai interesante, va fi si public.
  • Acea capacitate de 65% a fost decretata ca un adevar nechestionabil de cineva care adus Oltchim pe fundul prapastiei (n.red. Ministrul economiei a declarat ca pana la mijlocul lunii decembrie, Oltchim trebuie sa ajunga sa functioneze la o capacitate de 65%). Nu exista capacitate de 65% per Oltchim. Exista anumite capacitati la care se acopera costurile de operare pe fiecare tip de instalatii si pe fiecare centru de profit. Exact la acest lucru lucram acum, sa identificam corect centrele de profit, astfel incat sa stim pe fiecare tip de instalatii, pe fiecare tip de produse care este capacitatea la care respectivul centru de profit isi acopera costurile de operare si prin, prin urmare, poate fi mentinut in functiune fara sa mai fie nevoie ca cineva sa toare bani cu galeata acolo.

Vezi si interviul cu ministrul economiei, Daniel Chitoiu, in care spune ca Oltchim va fi pregatit pentru o noua privatizare, in urma aplicarii pe o perioada de 6 luni a unui plan restructurare