Ministrul desemnat al economiei, Varujan Vosganian, a evitat sa prezinte stadiul privatizarilor si a implementarii managementului profesionist la companiile de stat, obligatii asumate prin acordul cu organismele internationale, FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana. Ar trebui sa va spuna predecesorul meu care este stadiul, pentru ca este un bilant. Dar, daca este vorba despre ce s-a facut din acordul cu FMI, ar insemna sa vorbesc foarte putin (...) Am foarte putine lucruri sa va spun despre indeplinirea obtigatiilor asumate fata de FMI", a raspuns Vosganian unei intrebari adresate de un parlamentar, in cadrul audierilor din comisii de la Parlament.

  • Nota. Vosganian a primit aviz favorabil cu 57 de voturi pentru, 11 impotriva si 1 abtinere.

Vosganian a precizat ca este un sustinator al extinderii pietei de capital. "Este foarte important ca actionariatul privat sa creasca in intreprinderile de stat", a spus ministrul economiei desemnat al economiei referindu-se la viitoarele listari ale companiilor de stat. "Nu ma numar printre cei care cred ca ar trebui sa vindem pachete majoritare la Hidroelectrica sau Transgaz, dar cred ca putem vinde actiuni", a mai spus Vosganian.

Vosganian crede ca FMI nu va sanctiona Romania din cauza intarzierilor inregistrate in implementarea obligatiilor. Romania a injumatatit deficitul bugetar si acesta este si motivul pentru care "FMI nu va sanctiona Romania pentru intarzierea in alte obiective".

Intrebat despre situatia de la Oltchim, Vosganian a spus ca este o companie care ar avea nevoie de o sustinere lunara de circa 5-6 milioane euro, bani care nu pot fi virati de la bugetul statului. In aceste conditii, Oltchim va fi scoasa din nou la privatizare in primavara. "Trebuie o privatizare serioasa, dar inainte de a fi facuta, trebuie insotita de o actiune de promovare". "Oltchim va incepe sa aiba probleme de luna viitoare, luna aceasta se descurca. Statul nu-si permite. In februarie-martie trebuie sa incepem actiunea de privatizare a Oltchim", a spus Vosganian.

In ceea ce priveste Hidroelectrica, Vosganian crede ca aceasta va iesi din insolventa in primavara.

Despre exploatarea gazelor de sist si a aurului de la Rosia Montana, Vosganian a afirmat ca este nevoie de raspunsuri de la Ministerul Mediului. "Chestiunile care tin de mediu prevaleaza asupra celor economice", a precizat Vosganian.