Ministerul Transporturilor a efectuat, in perioada 23-27 decembrie 2012, un control la un sfert din bazele de deszapezire, dintr-un total de 300 de baze, de pe drumurile nationale. In urma controalelor desfasurate au fost constatate deficiente privind starea tehnica a utilajelor aflate in proprietatea firmelor de deszapezire, diferente intre cantitatile de material antiderapant (sare si nisip) aprovizionate, fata de cele din programul aprobat pentru iarna 2012-2013, dar si diferente intre numarul utilajelor existente si numarul utilajelor din programul aprobat.

S-a constatat, de asemenea, ca intregul program de deszapezire este conceput pentru activitati de intretinere a drumurilor nationale pe timp de iarna, in conditii meteo normale.

In cazul fenomenelor meteo extreme, activitatea de deszapezire este deficitara din cauza lipsei utilajelor de tip greu (autofreze). Pentru solutionarea punctuala a acestei situatii, Ministerul Transporturilor a demarat un program de achizitie a unor astfel de utilaje specifice.

Ministerul Transporturilor a dispus remedierea de urgenta a deficientelor constatate si s-au luat toate masurile pentru asigurarea activitatii de deszapezire in conditii normale.

Ministerul Transporturilor a solicitat, prin intermediul Ministerului Afacerilor Interne, autoritatilor locale curatarea si evacuarea zapezii din interiorul localitatilor, aflata pe marginea drumurilor nationale, pentru facilitarea activitatilor de deszapezire ulterioare.

Ministerul sustine ca pentru perioada sarbatorilor de iarna a luat toate masurile pentru ca circulatia, in conditii de iarna, sa se desfasoare normal, atat pe drumurile nationale, cat si pe calea ferata.