Premierul Victor Ponta a atacat puternic conducerea Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) din cauza deciziilor acestuia de a suspenda licitatii importante in urma unor contestatii. Miza acestei schimbari? Controlul unei institutii care decide daca un contestatar al unei licitatii are dreptate sau nu.

In acest context, Ponta a cerut ministrilor schimbarea tuturor "birocratilor si smecherilor" de la toate institutiile subordonate.

" Deci, va rog pe toti ministrii, aveti in subordine zeci si sute de institutii care nu sunt nici PDL-iste nici USL-iste, sunt ale lor si nu putem sa-i miscam in nici un fel. Ei sunt acolo de ani de zile, o duc bine, ne cer bugete si dupa aia ne spun cum nu se poate face, cum se poate face nu ne spune nimeni, ne spun cum nu se poate ca nu a castigat cine trebuie licitatia, sa mai facem pana castiga cine trebuie. Sa schimbam toti acesti birocrati si smecheri care, de ani de zile, pe toate guvernele, capuseaza in acelasi fel. Eu nu stau sa plang ca m-a batut sistemul. Aduceti-i pe cei care va spun cum se poate face. Toti cei care va spun nu se poate schimbati-i din functie, aduceti-i pe cei care spun cum se poate face, legal, transparent, dar cum se poate.", a afirmat premierul.

Un exemplu de licitatie suspendata este cea pentru contractul de concesionare privind constructia tronsonului de autostrada Comarnic-Brasov, de 58 de kilometri. In urma unei contestatii depuse de o firma chineza la doar cateva zile de la anuntul de licitatie, CNSC a decis, in decembrie, suspendarea procesului. Victor Ponta, nemultumit de decizie, a cerut schimbarea conducerii CNSC. "Toti cei care spun ca nu se poate trebuie schimbati din functie si puneti pe cei care spun ca se poate face", a spus Ponta.

Trebuie precizat ca firma chineza China Communications Construction Company Limited a contestat fisa de date a achizitiei elaborata de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR). Anuntul de licitatie a fost publicat in sistemul electronic de achizitii publice pe 8 decembrie 2012, urmand ca ofertele sa fie primite pana pe 29 ianuarie 2013. Zece zile mai tarziu a fost depusa contestatia, iar CNSC a suspendat licitatia pe 21 decembrie. Valoarea estimata a contractului era de circa 1,2 miliarde de euro.

Un alt exemplu dat de premier este suspendarea in decembrie a licitatiei pentru sistemul IT care va gestiona dosarele de sanatate ale populatiei. Licitatia a fost suspendata in urma unei contestatii depuse de HP Romania, motivand ca oferta sa a fost cu 30% mai ieftina decat a UTI Grup, firma desemnata castigatoare.

In aceste conditii, premierul a cerut ministrului Eugen Teodorovici ca impreuna cu Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) sa gaseasca solutia juridica pentru ca CNSC sa nu mai poata bloca licitatii.

" CNSC a muncit tare pe 21 decembrie si a suspendat procedura (n.red. pentru autostrada Comarnic-Brasov). Avem bani europeni pentru dosarul electronic de sanatate, CNSC a muncit in 7 decembrie l-a suspendat, nu mai facem dosarul electronic si cred ca mai putem sa dam 1.000 de exemple in care te duci la CNSC, eu stiu cine si de ce l-a pus acolo pe domnul presedinte, nu ma intereseaza apartenenta lui politica, ma intereseaza ca nu o sa stau sa nu fac Comarnic-Brasov ca nu vrea domnul presedinte. Va rog sa gasiti solutia juridica, in asa fel incat direct la instanta, o sa gasim resursa bugetara, la Tribunalul Bucuresti se pronunta judecatorii si dam drumul la proiecte, ca altfel o sa ne trezim peste patru ani ca nu ne-a lasat domnul presedinte de la CNSC, pe care nu-l cunoaste nimeni, si autostrada tot nu o sa avem", a spus Ponta.

Ce este CNSC

  • Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor este o institutie independenta, cu activitate administrativ-jurisdictionala, si a fost infiintata in urma angajamentelor asumate de Romania in procesul de aderare la Uniunea Europeana. CNSC are rolul de a solutiona contestatiile formulate in cadrul procedurilor de achizitii publice, inainte de incheierea contractelor. Altfel spus, CNSC are dreptul de a decide daca un contestatar al unei licitatii are dreptate sau nu. Consiliul are in componenta sa 11 complete. Contestatiile se solutioneaza de un complet format din 3 membri ai CNSC, dintre care unul are calitatea de presedinte de complet fiind licentiat in drept. Pentru buna functionare a unui complet de solutionare a contestatiilor, din punct de vedere administrativ sunt repartizati pe langa fiecare complet personal tehnico-administrativ: un consilier economic, un consilier juridic, un consilier tehnic si un expert. Consiliul are in componenta sa 11 complete. Presedintele Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor Bogdan Lehel Lorand, de profesie jurist. (vezi mai multe detalii in OUG 34/2006, modificata)