Sindicatele din cadrul Complexului Energetic Oltenia au dat, luni, un termen limita administratiei pentru a finaliza negocierile la noul Contract Colectiv de Munca, in caz contrar acestea amenintand cu "actiuni legale de lupta sindicala", se arata intr-un comunicat de presa al Federatiei Nationale Mine Energie (FNME) citat de Mediafax.

Potrivt comunicatului semnat de presedintele Marin Condescu, negocierile pe marginea noului Contract Colectiv de Munca ar trebui finalizate pana in 16 ianuarie, sindicalistii solicitand prevederi exprese de aplicare unitara a drepturilor salariale pentru angajatii CEO.

Complexul Energetic Oltenia a fost infiintat anul trecut prin unificarea minelor din Oltenia cu termocentralele de la Craiova, Rovinari si Turceni, angajatii fostelor entitati economice avand salarii diferite, pe care sindicatele le doresc uniformizate, informeaza Mediafax.

FNME mentioneaza ca acordarea salariilor trebuie sa se faca dupa principiul "nimeni nu pierde, nu toti castiga", castigurile salariale trebuind sa fie mai mari acolo unde conditiile de munca sunt mai grele si mai periculoase.

Potrivit comunicatului, sindicatele mai solicita, in contextul "refuzului administratiei de a negocia un nou Contract Colectiv de Munca", aplicarea prevederilor Contractului Colectiv de Munca de la fostul Complex Energetic Rovinari pentru toti salariatii Complexului, documentul respectiv fiind cel care le-a conferit minerilor si energeticienilor de la Rovinari cele mai multe drepturi salariale in ultimii ani.

"Dupa data de 16 ianuarie, FNME, pentru indeplinirea revendicarilor din CEO, trece la actiuni legale de lupta sindicala, la care vor participa 21.000 de salariati din Oltenia pana la obtinerea revendicarilor", se precizeaza in comunicatul de presa .

Conform aceluiasi document, negocierile privind noul CCM au inceput in 5 noiembrie 2012, administratia CEO fiind acuzata ca pe tot parcursul negocierilor a refuzat sa puna la dispozitia reprezentantilor sindicatelor proiectul de buget de venituri si cheltuieli pe anul 2013 si strategia de functionare a Complexului Energetic Oltenia.

Contractul Colectiv de Munca valabil pana in 31 decembrie a incetat la trei dintre entitatile componente ale CEO, respectiv, fosta Societate Nationala a Lignitului Oltenia, precum si la fostele complexe energetice de la Turceni si Craiova, singurul CCM valabil in prezent fiind cel de la fostul CE Rovinari.

Contactat de Mediafax, directorul general al CE Oltenia, Laurentiu Ciurel, a declarat, luni, ca sindicatele nu au motive sa faca greva, chiar daca negocierile pe care le poarta cu administratia nu se vor incheia pe 16 ianuarie. Acesta afirma ca noul Contract Colectiv de Munca din cadrul CEO ar putea fi finalizat, cel mai devreme, pe 22 ianuarie, el fiind convins ca nu se va ajunge la actiuni de protest ale sindicatelor.