Consiliul Concurentei a autorizat concentrarea economica ce se va realiza prin preluarea de catre SNGN Romgaz a Centralei Termoelectrice Iernut (CTE Iernut) de la SC Electrocentrale Bucuresti SA, informeaza Consiliul Concurentei. SNGN Romgaz SA va prelua atat salariatii, cat si contractele si active circulante. Prin aceasta preluare, producatorul de gaze Romgaz va putea intra pe piata energiei electrice, la fel ca si Petrom.

Transferul dreptului de proprietate asupra CTE Iernut se realizeaza in scopul stingerii datoriei pe care SC Electrocentrale Bucuresti SA o are fata de SNGN Romgaz SA. Discutiile cu Elcen despre transferarea termocentralei Iernut la Romgaz, in contul unor datorii de 653 milioane lei, au inceput inca de acum doi ani

CTE Iernut este prezenta pe pietele producerii si comercializarii de energie electrica, serviciilor tehnologice de sistem si a celei de echilibrare. Pe piata producerii si comercializarii de energie electrica cota detinuta de CTE Iernut in anul 2011 s-a incadrat in intervalul (0-5)%.

"Ca urmare a realizarii concentrarii economice, SNGN Romgaz SA va intra pe toate cele trei piete pe care activeaza CTE Iernut, realizandu-se astfel o crestere a numarului de concurenti pe aceste piete", mai precizeaza Consiliul Concurentei.

Concentrarea conduce la integrarea pe verticala a celor doua parti, avand in vedere ca CTE Iernut produce energie electrica pe baza de gaze naturale.

Analiza efectuata din punct de vedere concurential a demonstrat ca operatiunea de concentrare economica nu ridica obstacole semnificative in calea concurentei efective pe piata romaneasca sau pe o parte substantiala a acesteia, in special ca urmare a crearii sau consolidarii unei pozitii dominante.

In aceste conditii Consiliul Concurentei a emis o decizie de neobiectiune, constatand ca, desi operatiunea cade sub incidenta legii, nu exista indoieli serioase privind compatibilitatea cu un mediu concurential normal.

Notificarea operatiunii de concentrare economica a fost depusa la autoritatea de concurenta pe 1 noiembrie 2012.

Centrala de la Iernut (Targu Mures) are o capacitate de circa 800 MW, aproape la fel de mare ca cea de la Brazi a companiei Petrom, si mai mare decat a unui reactor de la Cernavoda de 700 MW.

Reamintim ca OMV Petrom a inaugurat, anul trecut, centrala electrica de 860 MW de la Brazi, o investitie de circa 530 de milioane de euro.

OMV Petrom si Romgaz vor beneficia de facilitatile unui act normativ unei hotarari de guvern care permite producatorilor sa utilizeze gazele proprii pentru generarea electricitatii.

Anul trecut, in luna august, Guvernul a aprobat o hotarare de guvern potrivit careia "Sunt exceptate de la respectarea structurilor amestecurilor de gaze naturale stabilite/avizate de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei cantitatile de gaze naturale din productia interna utilizate de catre producatorii de gaze naturale, titulari de acorduri petroliere, la producerea de energie electrica in propriile centrale electrice pe baza de gaze naturale". Mai simplu spus, HG 870/2012 permite companiilor care produc gaze si electricitate sa utilizeze gazele proprii pentru generarea electricitatii. Insa in aceasta situatie se afla doar Petrom.