Consiliul Concurentei a avizat preluarea centralei electrice Iernut de catre Romgaz

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Luni, 21 ianuarie 2013, 13:01 Economie | Companii

Consiliul Concurentei a autorizat concentrarea economica ce se va realiza prin preluarea de catre SNGN Romgaz a Centralei Termoelectrice Iernut (CTE Iernut) de la SC Electrocentrale Bucuresti SA, informeaza Consiliul Concurentei. SNGN Romgaz SA va prelua atat salariatii, cat si contractele si active circulante. Prin aceasta preluare, producatorul de gaze Romgaz va putea intra pe piata energiei electrice, la fel ca si Petrom.

Transferul dreptului de proprietate asupra CTE Iernut se realizeaza in scopul stingerii datoriei pe care SC Electrocentrale Bucuresti SA o are fata de SNGN Romgaz SA. Discutiile cu Elcen despre transferarea termocentralei Iernut la Romgaz, in  contul unor datorii de 653 milioane lei, au inceput inca de acum doi ani

CTE Iernut este prezenta pe pietele producerii si comercializarii de energie electrica, serviciilor tehnologice de sistem si a celei de echilibrare. Pe piata producerii si comercializarii de energie electrica cota detinuta de CTE Iernut in anul 2011 s-a incadrat in intervalul (0-5)%.

"Ca urmare a realizarii concentrarii economice, SNGN Romgaz SA va intra pe toate cele trei piete pe care activeaza CTE Iernut, realizandu-se astfel o crestere a numarului de concurenti pe aceste piete", mai precizeaza Consiliul Concurentei.

Concentrarea conduce la integrarea pe verticala a celor doua parti, avand in vedere ca CTE Iernut produce energie electrica pe baza de gaze naturale.

Analiza efectuata din punct de vedere concurential a demonstrat ca operatiunea de concentrare economica nu ridica obstacole semnificative in calea concurentei efective pe piata romaneasca sau pe o parte substantiala a acesteia, in special ca urmare a crearii sau consolidarii unei pozitii dominante.

In aceste conditii Consiliul Concurentei a emis o decizie de neobiectiune, constatand ca, desi operatiunea cade sub incidenta legii, nu exista indoieli serioase privind compatibilitatea cu un mediu concurential normal.

Notificarea operatiunii de concentrare economica a fost depusa la autoritatea de concurenta pe 1 noiembrie 2012.

Centrala de la Iernut (Targu Mures) are o capacitate de circa 800 MW, aproape la fel de mare ca cea de la Brazi a companiei Petrom, si mai mare decat a unui reactor de la Cernavoda de 700 MW.

Reamintim ca OMV Petrom a inaugurat, anul trecut, centrala electrica de 860 MW de la Brazi, o investitie de circa 530 de milioane de euro.

OMV Petrom si Romgaz vor beneficia de facilitatile unui act normativ unei hotarari de guvern care permite producatorilor sa utilizeze gazele proprii pentru generarea electricitatii.

Anul trecut, in luna august, Guvernul a aprobat o hotarare de guvern potrivit careia "Sunt exceptate de la respectarea structurilor amestecurilor de gaze naturale  stabilite/avizate de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei cantitatile de gaze naturale din productia interna utilizate de catre  producatorii de gaze naturale, titulari de acorduri petroliere, la producerea de energie electrica in propriile centrale electrice pe baza de gaze naturale".  Mai simplu spus, HG 870/2012 permite companiilor care produc gaze si electricitate sa utilizeze gazele proprii pentru generarea electricitatii. Insa in  aceasta situatie se afla doar Petrom.


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

1117 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Nu este in regula... (Luni, 21 ianuarie 2013, 14:30)

    2420sto135 [utilizator]

    ...pt. ca in perioadele reci, cand consumul de gaze creste f. mult, Petrom si Romgaz vor produce en. electr. cu gaze ieftine din tara, iar populatia va consuma gaze scumpe din exterior; aceasta masura ar fi putut fi luata doar atunci cand pretul gazelor din tara si ext. ar fi fost egal. Dl Iulian Iancu, marele specialist in energie (gaze), tace? De ce tace? Are interese?


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version