Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a prezentat in sedinta de Guvern de miercuri un memorandum privind situatia de la combinatul Oltchim, una dintre masurile propuse pentru relansarea activitatii companiei fiind intrarea in insolventa, a precizat, la finalul sedintei, vicepremierul Daniel Chitoiu, ministru al Finantelor.

Chitoiu a mentionat totodata ca in cursul dupa-amiezei de miercuri va avea loc o sedinta a Consiliului de Administratie al Oltchim pentru a se adopta o decizie in acest sens.

"Intr-adevar ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a prezentat Guvernului un memorandum in care a prezentat situatia actuala de la societatea comerciala Oltchim si propuneri pentru relansarea activitatii companiei. Printre masurile prevazute in memorandum, una dintre acestea, ca varianta, este intrarea in insolventa in vederea reorganizarii, pe modelul Hidroelectrica. Aceasta decizie este atributul exclusiv al Consiliului de Administratie al Oltchim, si, din cate ne-a informat dl ministru, astazi dupa-amiaza are loc o sedinta a Consiliului de Administratie. Am inteles ca a avut discutii si cu sindicatul de la Oltchim in cursul diminetii, inaintea sedintei de guvern", a declarat Daniel Chitoiu.

Anterior, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat agentiei Mediafax ca Oltchim va intra in insolventa, cererea in acest sens urmand sa fie transmisa Tribunalului Valcea. Ministrul Economiei a precizat ca, la ora 16.00, Consiliul de Administratie al companiei se va intruni pentru a adopta o decizie in acest sens.

La randul sau, liderul sindicatului Oltchim, Corneliu Cernev, a declarat miercuri, pentru Agerpres, ca "am fost anuntati ca Oltchim va intra in insolventa. Vom discuta la ora 16.00 in Consiliul de Administratie pentru a adopta o decizie in acest sens".

Executivul a analizat patru variante pentru redresarea societatii Oltchim, care vizau fie reluarea privatizarii sau privatizarea partiala a acesteia, fie crearea unui transfer de business sau intrarea in insolventa.

Actiunile combinatului Oltchim Ramnicu Valcea au fost suspendate de la tranzactionarea la Bursa de Valori Bucuresti miercuri dimineata la ora 9.54 pentru informarea investitorilor conform Titlului II art. 111 (1) lit. d din Codul BVB.

Potrivit reglementarilor citate, Bursa poate decide suspendarea de la tranzactionare a instrumentelor financiare in vederea mentinerii unei piete ordonate si a asigurarii accesului egal la informatia necesara deciziei de a investi (protectia investitorilor).

***

Surse oficiale au declarat marti seara, pentru Mediafax, ca premierul Victor Ponta a discutat cu oficialii FMI despre situatia combinatului Oltchim, iar principala varianta luata in calcul este intrarea companiei in insolventa ca solutie ulterioara pentru privatizarea mai usoara a societatii, proces care sa presupuna si disponibilizari.

Intrarea in insolventa presupune ca Guvernul sa se adreseze tribunalului cu o cerere de deschidere a procedurii si sa astepte decizia judecatorului sindic, au adaugat sursele.

Tot marti seara, ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a declarat ca, in opinia sa, ca fost ministru al Economiei, insolventa este singura varianta de a viabiliza compania Oltchim, care necesita un proces de restructurare.

El a confirmat, la Realitatea TV, ca in acest caz vor exista disponibilizari si vor fi inchise unele activitati conexe, precizand ca, in mandatul sau la Ministerul Economiei, firma Alvarez&Marsal, administrator special, a redactat schita unui plan de reorganizare a companiei, inclusiv cu necesarul de concedieri.

Chitoiu a adaugat ca stie ca actualul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, a inceput discutiile cu potentiali investitori interesati de Oltchim.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat anterior, dupa intrevederea cu misiunea FMI, CE si Bancii Mondiale, ca va propune Guvernului o solutie pentru Oltchim.

"La Oltchim, maine voi depune un memorandum in Guvern in legatura cu perspectivele companiei. Avem un punct de vedere prezentat FMI. Dansii au agreat ca formula noastra este cea corecta. Ramane discutia in legatura cu viabilitatea acestei mari companii. FMI da prea putine sanse. Am explicat ca privatizarea anterioara, acel Broadway show (...), s-a desfasurat in conditii politice speciale, cu o anumita anecdotica, care a tinut unii investitori departe", a adaugat Vosganian.

El a refuzat sa prezinte solutia pe care o va propune miercuri in sedinta de guvern, argumentand ca nu poate face o astfel de impolitete, de a anunta public inainte de a discuta cu colegii de cabinet.

"Am prezentat patru solutii saptamana trecuta, una priveste insolventa, alta agentul de privatizare, lichidarea voluntara si sa fie lasate lucrurile asa cum sunt. Maine voi prezenta una dintre ele (...) Avem discutii cu toti creditorii, voi avea in zilele urmatoare si cu bancile, a spus Vosganian, adaugand insa ca va vedea daca solutia pe care spera sa primesc aprobarea Guvernului va permite si "o restructurare a datoriilor bancilor".

O astfel de restructurare a datoriilor poate fi realizata prin intrarea companiei in insolventa.

Licitatia pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni la Oltchim a fost castigata anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Dicoanecu nu a intrat insa in posesia titlurilor pentru ca nu a platit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

Dupa acest esec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.