Fondul Monetar International (FMI) are o viziune pesimista in ceea ce priveste Oltchim, a declarata sambata, miistrul Economiei Varujan Vosganian, dupa intalnirea cu oficialii organismelor internationale de la Ministerul Finantelor Publice, relateaza Agerpres.

"Probabil ca Fondul Monetar si Comisia Europeana au in vedere si experientele anterioare. Din pacate, anterioara privatizare nu a fost doar o auditie a unor melodii puse pe computer, ci a costat Oltchim acumularea unei datorii suplimentare de aproape 100 de milioane de euro din momentul esuarii privatizarii si pana acum. Ar fi o solutie mai usoara de a lichida bucata cu bucata Oltchim. Eu am explicat faptul ca Oltchim este una dintre cele mai importante unitati din Europa Centrala si de Est in acest domeniu, ca exista o piata buna. Dupa ce am avut vineri o discutie cu bancile si cu cei care au redactat raportul comandat de banci concluzia a fost ca din punct de vedere tehnologic, chiar daca nu este adaptat la zi Oltchim este, inca, intr-o anumita masura competitiv si poate sa isi vanda produsele pe piata. Asadar cautam o solutie. Fireste ca ea ar trebui insotita si de o atitudine deschisa a Comisiei Europene in ceea ce priveste ajutorul de stat. Una este sa negociezi un combinat care functioneaza si alta un combinat cu portile inchise", a declarat Vosganian.

Ministrul Economiei a precizat ca discutiile pe care le-a avut in cadrul consultarilor cu Fondul Monetar International au avut in vedere faptul ca exista noi companii care s-au infiintat, cum ar fi Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia.

"Aceste Complexe Energetice au nevoie de o anumita perceptie de piata pentru a putea sa isi indeplineasca programul de privatizare si probabil ca acesta este lucrul ce s-a avut in vedere la prelungirea cu doua luni (a acordului actual cu FMI - n.red.). Important este ca toate masurile sa fie indeplinite. Pot sa va spun, de exemplu, ca mandatul cu care am venit eu astazi aici, dupa ce dimineata impreuna cu colegii mei din minister am lecturat scrisoarea de intentie, ca in ceea ce priveste componenta ministerului Economiei, termenii pe care noi i-am propus in scrisoarea de intentie au fost in principiu agreati de FMI", a afirmat Vosganian.

Potrivit ministrului, pe componenta sa nu exista intre minister si reprezentantii Fondului nicio inadvertenta in ceea ce priveste orizontul pe termen scurt.

"Ma refer in principal la privatizarea Oltchim, la intrarea in insolventa a Oltchim pe care eu o vad ca o sansa de restructurare si valorificare a partilor viabile. Fondul Monetar are o viziune mai pesimista. Ramane sa vedem ce se va intampla. In legatura cu managementul privat si etapizarea sa, in aceasta privinta am venit sa exprim acest mandat al Ministerului Economiei ca suntem de acord cu Fondul pe orizontul pe termen scurt. Exista si o seama de mici observatii legate de modul in care a fost redactat textul si sunt convins ca ne vom intelege asupra acestuia", a explicat ministrul Economiei.

Vosganian a mai anuntat, cu aceeasi ocazie, ca Ministerul Economiei a primit de la Comisia Europeana (CE) un chestionar pentru a afla daca Oltchim a primit ajutor de stat.

"Acea tentativa de privatizare a fost grabita. Ea nu a avut in vedere o restructurare a datoriilor astfel incat in acel moment niciun investitor serios n-ar fi venit la discutii. Noi avem o varianta in care incercam sa reconfiguram situatia financiara a Oltchim astfel incat un posibil investitor sa nu fie supus unui efort financiar excesiv de mare. [...[ Ni s-a solicitat un chestionar din circa 20 de intrebari din partea Comisiei Europene in legatura cu atitudinea de pana acum a Romaniei. Cu alte cuvinte miezul acestui chestionar este de a afla daca nu cumva noi am dat un ajutor de stat mascat prin furnizarea unor materii prime sau utilitati catre Oltchim. Punctul de vedere pe care noi il exprimam este acela ca Oltchim a reusit sa supravietuiasca si, pot sa va spun, ca in ianuarie pierderile exista dar sunt foarte mici in raport cu lunile anterioare", a spus Vosganian.

"Asadar avem pe deoparte avem obligatia sa raspundem acestui chestionar si in functie de felul in care vom raspunde si de cat de convingatori vom fi, vom avea in Comisia Europeana un partener mai deschis. In al doilea rand speram intr-o colaborare cu Ministerul Finantelor in aceasta privinta. Consiliul Concurentei sunt convins ca va fi un purtator de cuvant convingator al nostru in fata Comisie Europene. Este vorba de o suma de 40 - 45 milioane de euro care ar putea sa asigure o capacitate de lucru a Combinatului de peste 50%. Astfel poate sa asigure productia curenta, ar putea sa asigure achizitionarea materiilor prime si utilizarea fortei de munca existente acum acolo", a explicat oficialul Economiei.

Vosganian a precizat ca Oltchim ar putea intra in insolventa la sfarsitul acestei luni.

"Imediat ce Tribunalul va aproba insolventa, acest lucru are trebui sa se petreaca la sfarsitul lunii ianuarie, noi imediat vom incepe diligentele pentru a avea consultari cu posibili investitori. Sa vedem care ar putea sa fie viziunea unor posibili parteneri privind preluarea Oltchim si in ce masura noi am putea onora aceste solicitari. Saptamana viitoare vom avea o discutie larga pe deoparte cu actionarii iar pe de alta parte cu creditorii. In momentul in care procedura de insolventa isi va intra in drepturi cei care vor decide la Oltchim nu vor mai fi actionarii, ci creditorii", a afirmat Vosganian, citat de Agerpres.

In ceea ce priveste Arpechim, acesta a spus ca lucrurile nu sunt atat de simple din punct de vedere tehnologic. "Nu stiu exact care a fost ratiunea pentru care Oltchim a preluat Arpechim gandidu-se ca va sustine retehnologizarea si functionarea acestuia. Este foarte important si punctul de vedere al Petrom. In ideea ofertei Oltchim exista cu siguranta mai multe variante. Exista varianta Oltchim, exista varianta Oltchim chimie, Oltchim petrochimie. Depinde de profilul posibilului investitor si de modul in care va dori. Componenta Oltchim chimie este mai importanta decat componenta Oltchim petrochimie", a precizat ministrul Economiei.

Vosganian a mai spus ca Oltchim este doar o prima etapa pentru Ministerul Economieii, precizand ca institutia pe care o conduce "are doua obiective importante care aparent par paradoxale. Pe deoparte se angajeaza in sustinerea industriilor de varf, iar pe de alta parte are de-a face cu aceste companii aflate in dificultate. Miercuri vom depune in Guvern un nou Memorandum care se refera la Cuprumin si in care vom propune, ca si in cazul Oltchim, mai multe variante pentru care sa preluam mandat. Una dintre variante este o formula de privatizare. Alta ar putea fi o varianta pe care o sustin, care e si mai usor de inteles de opinia publica, in care rezervele sa ramana la dispozitia statului, iar un investitor sa preia in contul contributiei sale productia pe o anumita perioada de timp".