Tribunalul Bucuresti a admis luni cererea Societatii Feroviare de Turism de declansare a procedurii de insolventa. Administratorul judiciar numit la cererea societatii este consortiul format din General Grup Expert SPRL si Cimpeanu, Dezsi, Gheorghe SPRL. Este a doua companie de stat, dupa Oltchim, care intra in insolventa in mai putin de o saptamana. Astfel, incep sa se adevereasca "premonitiile" administratorului judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, care spune ca "2013 va fi anul marilor insolvente".

​Tribunalul Bucuresti a mai dat dispozitie "tuturor băncilor la care debitoarea are disponibil în conturi să nu dispună de acestea fără un ordin al judecătorului sindic sau al administratorului judiciar, obligaţia de înştiinţare a băncilor revenindu-i administratorului judiciar".

Tribunalul a fixat urmatoarele termene limita:

  • termenul limită de depunere, de către creditori, a opoziţiilor la sentinţa de deschidere a procedurii-10 zile de la notificare;
  • termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor asupra averii debitorului 11.03.2013
  • termenul de verificare a creanţelor, de întocmire, afişare şi comunicare a tabelului preliminar de creanţe 18.03.2013;
  • termenul de definitivare a tabelului creanţelor 01.04.2013;
  • data primei şedinţe a adunării generale a creditorilor 21.03.2013.

SFT CFR SA este controlata de stat, prin Ministerul Transporturilor, si are ca obiect de activitate efectuarea de transport feroviar de calatori cu specific de turism feroviar, cazare si alimentatie publica in hoteluri, baruri si restaurante.

Active imobiliare extrem de valoroase aflate in proprietatea Societatii Feroviare de Turism au fost vandute in ultimii ani la preturi derizorii, relata anul trecut ProTV intr-o ancheta "Romania, te iubesc!" in care a dezvaluit cum patrimoniul firmei de stat "a fost spulberat de cei care au condus-o".

"In 2003-2004, cele mai atractive proprietati din punct de vedere imobiliar ale SNCFR-ului au fost puse sub umbrela Societatii Feroviare de Turism (SFT): restaurate, spatii comerciale, terenuri, hoteluri. Toate numai bune de exploatat de oameni de afaceri care le-au inteles potentialul", afirma reporterii ProTV, citati de agentia Mediafax. In editia de duminica a "Romania, te iubesc!" este prezentat modul in care bunurile firmei de stat au ajuns la diferiti oameni de afaceri sau la fier vechi pentru preturi de zeci sau sute de ori mai mici decat valoarea lor reala.

Ancheta arata cum hotelul Astoria din zona Garii de Nord din Capitala - un simbol al CFR-ului, dupa cum il descrie un fost director al SFT, si o proprietate foarte valoroasa - a fost vandut unei firme cu doar jumatate de milion de euro, dupa ce, in urma unei executari silite, a fost scos la vanzare pentru o datorie de 17.500 de euro.

Tot in urma unei executari silite firma de stat a pierdut un alt imobil foarte valoros: un teren in zona Garii Baneasa din Capitala, pe malul lacului Herastrau. Evaluat initial la peste 50 de milioane de euro, terenul a ajuns, in urma a ceea ce reporterii ProTV numesc "o inginerie financiara", in patrimoniul unei firme din Constanta, pentru 830.000 de euro.