Tribunalul Valcea a initiat, miercuri, procedura de insolventa in cazul combinatului Oltchim Ramnicu Valcea, anunta B1 Tv. Potrivit Agerpres, cererea de deschidere a procedurii de insolventa fusese depusa de Oltchim in urma cu o saptamana, impreuna cu declaratia privind intentia de reorganizare judiciara a SC Oltchim SA, pe baza unui plan de reorganizare, in conformitate cu prevederile Legii privind procedura insolventei. Guvernul a aprobat miercuri, 23 ianuarie 2013, memorandumul cu privire la intrarea in insolventa a SC Oltchim SA.

Potrivit ministrului Economiei, Varujan Vosganian, intrarea SC Oltchim SA in insolventa in vederea restructurarii nu ar elimina insa necesitatea acordarii unui ajutor de stat pentru repornirea combinatului la o capacitate de productie de minim 65%: ''Chiar daca SC Oltchim SA va intra in insolventa in vederea reorganizarii, tot trebuie sa facem o infuzie de capital, lucru cu care toata lumea este de acord. Acest aport de capital este considerat ajutor de stat si trebuie notificat la Comisia Europeana. Am discutat cu reprezentantii Fondului Monetar International si cu cei ai Comisiei Europene si i-am informat ca vom depune documentatia necesara pentru aprobarea acestui ajutor de stat de care combinatul are nevoie pentru repornirea productiei la un nivel la care sa fie asigurata profitabilitatea'', a spus ministrul.

La randul sau, Mihai Diculoiu, liderul Sindicatului Liber Oltchim, a declarat ca insolventa SC Oltchim SA trebuie sprijinita de stat printr-un aport de capital de minim 45 de milioane de euro: ''Cele 45 de milioane de euro sunt necesare pentru a reporni combinatul chimic valcean la o capacitate de peste 65%, care sa-i asigure profitabilitatea. Fara acesti bani, insolventa se va finaliza cu falimentul'', a mai spus liderul de sindicat.

Sindicalistii spera ca restructurarea prin insolventa nu va presupune disponibilizari masive si au cerut autoritatilor sa respecte contractul colectiv de munca.

Remus Borza, cel care a prezis de altfel ca insolventa de la Oltchim va fi castigata de asociatul sau, avocatul Gheorghe Piperea (asociat cu Remus Borza in casa de avocatura Borza si asociatii), a prognozat ca cel putin 1.000 de angajati de la Oltchim vor trebui disponibilizati si, mai mult de atat, ca societatea nu va fi privatizabila prea curand si cea mai probabila etapa dupa insolventa este falimentul. Angajatii asteapta ca premierul Victor Ponta sa semneze un memorandum pentru finantarea societatii cu 45 de milioane de euro. Mai exact, Guvernul ar trebui sa dea 20 de milioane de euro, iar diferenta va fi imprumutata de la banci, dar garantata de stat.

Petro Carbo Chem SE, principalul actionar minoritar al SC Oltchim SA, vrea sa fie si el implicat in administrarea companiei in insolventa: ''PCC SE intelege situatia dificila in care se afla SC Oltchim SA si decizia statului roman. Vom face tot posibilul si ne vom folosi intreaga noastra expertiza sa cooperam pentru salvarea companiei si pregatirea sa pentru o functionare normala. Am cerut autoritatilor romane sa ne lase sa participam la restructurarea SC Oltchim SA si nu ne putem imagina sa nu fim implicati intr-un proces atat de important, intr-o companie in care avem o participatie de peste 30%'', a precizat Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC SE in Consiliul de Administratie de la SC Oltchim SA.