Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a afirmat, joi, la Ploiesti, ca toata industria de stat trebuie privatizata, cu exceptia unor companii energetice mari, scrie Agerpres.

"Cu exceptia unor unitati din domeniul energetic si le si numesc- Hidroelectrica, Nuclearelectrica, poate si retele de transport - Transgaz, Transelectrica - cu exceptia, poate, a unor cai ferate cum ar fi CFR Calatori pe anumite tronsoane si cum ar fi unele componente ale industriei de aparare, toata industria de stat trebuie privatizata fara niciun fel de retinere", a spus Vosganian, in cadrul unui workshop desfasurat la sediul Camerei De comert si Industrie Prahova.

Potrivit acestuia, obiectivul este ca privatizarile respective sa fie realizate in timpul mandatului sau.

Varujan Vosganian a precizat ca printre acele companii la care statul detine pachetul majoritar si pe care ar trebui sa le privatizeze se numara CFR Marfa, Oltchim, Cuprumin, Remin Baia Mare, intreprinderile de avioane de la Craiova, santierele navale de la Mangalia, Fortus Iasi, Aversa Bucuresti si altele.

"A venit momentul sa facem curat in ceea ce priveste proprietatea economica a statului. Statul nu mai trebuie sa fie actor. Modul in care statul a fost in acelasi timp supraveghetor si actor a fost daunator; fie s-au tolerat deficientele, fie a fost folosit pretul mai mare ca sa acopere ineficienta, fie au fost folosite la granita dintre interesul public si interesul privat tendinte daunatoare pentru interesul public, fie comunitatile respective au ramas in urma in ceea ce priveste cerintele de mediu si cerintele ecologice, toate acestea ne arata ca daca vrem cu adevarat sa incheiem tranzitia in domeniul economic ea nu se poate incheia decat in clipa in care rolul statului ca actor economic va inceta. Eu nu vorbesc niciodata despre reducerea rolului statului in economie, ci despre redimensionarea rolului statului in economie. Statul trebuie sa se reduca din rolul de actor economic, dar trebuie sa-si sporeasca rolul ca garant al liberei competitii si al proprietatii. Nu trebuie sa retraga, ci trebuie sa se reorienteze catre a fi arbitru, a fi normator al pietii economice", a mai spus Varujan Vosganian.

Totodata, acesta a precizat ca pe terenurile unor companii ale statului care se afla in insolventa si care probabil vor da faliment vor fi infiintate parcuri industriale.

"Avem un program, cel putin in cateva orase pana in clipa de fata, pe care sa dimensionam terenuri pe care le avem in proprietatea unor companii care se afla in statut de insolventa si la care insolventa e probabil sa mearga catre faliment si sa aparam aceste terenuri de speculatii imobiliare si sa le destinam parcurilor industriale. Sunt zeci si zeci de hectare de teren care pot fi folosite in acest scop, mai ales ca ele, apartinand unor infrastructuri industriale, au racordari la utilitati si pot fi foarte rapid reintroduse in circuitul economic", a afirmat ministrul Economiei.

Terenuri incluse in acest program sunt in Bucuresti, Ploiesti Craiova, Cluj, Brasov si Iasi.