Departamentul american al Justitiei (DOJ) a anuntat joi ca a depus o plangere pentru a impiedica numarul unu mondial in industria berii, Anheuser-Busch Inbev, sa cumpere numarul trei mondial, Grupo Modelo, invocand riscuri pentru concurenta in Statele Unite, scrie AFP.

"Departamentul ia aceasta masura pentru a stopa o fuziune intre producatori majori de bere, deoarece ar putea provoca o reducere a concurentei si preturi mai ridicate la bere pentru consumatorii americani", a comentat Bill Baer, procuror general adjunct insarcinat cu concurenta la DOJ.

AB Inbev, care produce marci celebre precum Stella Artois, Budweisser sau Leffe, detine jumatate din Grupo Modelo, un grup mexican care produce in special Corona, una dintre berile cele mai vandute la nivel mondial, si intentiona sa cheltuiasca 20,1 miliarde de dolari pentru a achizitiona si restul.

"Daca AB Inbev ar detine si controla total Modelo, AB Inbev ar putea majora preturile la bere pentru consumatorii americani, Aceasta plangere urmareste sa impiedice AB Inbev sa elimine Modelo in calitate de forta concurentiala importanta pe piata berii", a adaugat Baer.

DOJ a precizat ca plangerea a fost inaintata unui tribunal din Districtul Columbia.

AB Inbev a protestat intr-un comunicat impotriva unei decizii "incoerenta cu legea, faptele si realitatea pietei" si si-a anuntat intentia de a "contesta ferm actiunea DOJ in fata justitiei americane".

Numarul unu mondial a renuntat insa sa incheie tranzactia inainte de finele primului trimestru din 2013, asa cum spera initial.

Potrivit DOJ, americanii au cheltuit cel putin 80 de miliarde de dolari pentru bere in 2012. Bud Light, produsa de AB Inbev, a fost cea mai vanduta bere pe piata americana.