Operatiunile grupului austriac OMV din Croatia au fost cumparate de o companie a fostului general croat Ivan Cermak, care a stat 7 ani in inchisoare la Haga pentru crime de razboi inainte de a fi achitat in 2011, potrivit portalului ungar Index, citat de CroatiaWeek, transmite Mediafax.

Grupul austriac se va retrage de pe piata croata, iar OMV Croatia, care detine 62 de benzinarii, va fi preluata de Crodux Plin, controlata de Cermak.

In februarie 2004, Cermak a fost pus sub acuzare pentru crime de razboi de catre Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie si a stat 7 ani in inchisoare inainte de a fi achitat in 2011 si eliberat.

OMV a intrat pe piata din Croatia in 1992, iar cele 62 de benzinarii asigura o cota de piata de circa 13%. Pretul convenit cu Crodux Plin in privinta tranzactiei nu a fost dezvaluit.

Vanzarea OMV Croatia face parte din strategia grupului austriac de restrangere a activitatilor de rafinare si marketing si de concentrare pe explorarea si productia a hidrocarburilor si energiei electrice.

In luna noiembrie a anului trecut, OMV a anuntat ca va reduce in urmatorii trei ani numarul de benzinarii atat din Romania, cat si din alte tari, dar nu se va retrage de pe nicio piata.

OMV este actionarul majoritar al OMV Petrom.