Oltchim a solicitat deschiderea procedurii de insolventa din cauza lipsei lichiditatilor si a insuficientei fondurilor banesti disponibile, se arata in sentinta Tribunalului Valcea, document transmis BVB. In motivare se arata ca datoriile exigibile nu pot fi achitate catre creditori. Oltchim precizeaza ca valoarea creantelor exigibile se ridica la peste 2,67 miliarde lei (circa 600 milioane de euro). Documentul mai arata ca remuneratia administratorului judiciar va fi de 8.000 lei/lunar pana la confirmarea sa de catre adunarea creditorilor.

Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firma a avocatului Gheorghe Piperea, si BDO Business Restructuring, parte a retelei grupului international BDO.

Oltchim ar putea primi un ajutor de la buget de 20 de milioane de euro de la buget, la care s-ar adauga încă 25 milioane de euro, garanţie suverană a statului, a declarat saptamana trecuta ministrul economiei, Varujan Vosganian. Garantia statului ar fi pentru creditele bancare din partea bancilor care finanteaza Oltchim. Salariatii Oltchim au protestat saptamana trecuta, in fata Pavilionul Administrativ, nemultumiti ca nu si-au primit restantele salariale.

Protestatarii au cerut conducerii combinatului si administratorului judiciar "sa termine cu incertitudinea si cu promisiunile" si sa precizeze ce prevede reorganizarea si restructurarea unitatii.

Directorul Combinatului Oltchim, Mihai Balan, si-a dat demisia din functie din cauza situatiei dificile in care este societatea de la Ramnicu Valcea. Mihai Balan va ramane director general la Oltchim inca 30 de zile. Apoi, actionariatul combinatului valcean va desemna un succesor la conducerea executiva a societatii

Combinatul Oltchim Ramnicu Valcea a intrat in insolventa, cererea de declansare a acestei proceduri fiind aprobata in 30 ianuarie de Tribunalul Valcea.

Licitatia pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni la Oltchim a fost castigata anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Diaconescu nu a intrat insa in posesia titlurilor pentru ca nu a platit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

Dupa acest esec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.