Senatul a aprobat un proiect de lege privind exploatarea resurselor naturale cu continuturi de metale pretioase ale Romaniei, a anuntat senatorul PSD, Marius Sorin Bota, unul dintre initiatorii legii. Proiectul prevede redeschiderea minelor doar in anumite conditii: statul roman sa fie asociat obligatoriu, metalele pretioase sa se prelucreze in Romania si sa se marcheze de catre Monetaria Statului, iar tehnologia de prelucrare sa respecte anumite norme de mediu. Vezi documentul atasat.

Pentru a deveni lege, acest proiect mai trebuie sa treaca de Camera Deputatilor in calitate de camera decizionala.

Potrivit proiectului, resursele care contin metale pretioase vor fi gestionate, exploatate si valorificate doar de catre societati mixte in care statul roman va fi actionar.

Proiectul mai prevede ca statul roman va distribui catre autoritatile publice locale din zonele de exploatare un procent de minim 5% din dividendele sale.

Aliajul de aur, argint si alte metale rare, rezultat in urma procesarii resurselor naturale, va fi preluncrat la Regia Autonoma Monetaria Statului Roman, in vederea obtinerii de lingouri de metale pretioase fine. Banca Nationala a Romaniei (BNR) are drept de preemtiune asupra cumpararii tuturor lingourilor de metale pretioase produse pe teritoriul tarii.