Comisarul european pentru Industrie, Antonio Tajani, a anuntat marti ca a cerut ArcelorMittal sa amane decizia de inchidere a mai multor uzine din Euroapa pana in vara acestui an, cand va fi prezentat un plan european pentru industria otelului, dar oferta a fost declinata de grupul industrial, relateaza AFP.

Tajani, care a deschis marti o reuniune consacrata acestui plan, la Bruxelles, a precizat ca i-a transmis o scrisoare conducerii grupului ArcelorMittal, si a primit felicitari pentru acest gest de la Arnaud Montebourg, ministrul francez al Redresarii productive, care participa la aceasta discutie alaturi de alti ministri europeni, reprezentanti ai industriei de resort si ai sindicatelor.

"Va multumim calduros, domnule comisar", a declarat Montebourg, care a precizat ca "ArcelorMittal a protestat afirmand ca nu este de resortul Comisiei Europene sau al statelor membre sa intervina sau sa interfereze in afacerile intreprinderilor".

"Sunt dezolat, ArcelorMittal profita de subventii publice in toate circumstantele, ca multe activitati industriale ale otelului, este deci normal ca o analiza sa fie exercitata asupra acestor activitati", a adaugat Montebourg.

"ArcelorMittal nu a raspuns pozitiv", a confirmat ministrul Economiei din Wallonia (sudul Belgiei), Jean-Claude Marcourt.

Comisarul european a subliniat ca industria otelului "este un sector crucial pentru cresterea in Europa", deoarece "in fiecare sector este nevoie de otel". Acesta a reamintit ca scopul Comisiei Europene este ca 20% din PIB-ul UE sa fie asigurat de industrie pana in 2020, "cu un loc foarte important pentru otel".