Gheorghe Piperea, despre situatia tot mai grava de la Oltchim: Suntem ca un chirurg care opereaza un pacient in coma. Pacientul are si un virus foarte periculos

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Joi, 14 februarie 2013, 16:05 Economie | Companii


Combinatul Oltchim
Foto: AGERPRES
Tensiune maxima la Oltchim si Divizia Petrochimica Bradu. Daca pana ieri, salariatii protestau doar in zona combinatului, astazi au decis sa ia cu asalt  Ministerul Economiei, incercand sa determine autoritatile sa gaseasca mai rapid solutii pentru plata salariilor si pentru repornirea activitatii. Unii dintre  ei se afla deja de cateva zile in greva foamei. In acelasi timp, ministrul Varujan Vosganian isi incearca puterea de convingere in fata Comisiei Europene  pentru acordarea unui aviz favorabil acordarii unui ajutor de stat. Avizul este incert si, oricum, procedura necesita mult timp. In plus, situatia este  agravata si de o potentiala problema de mediu. Vezi in text care este aceasta problema de mediu si care sunt incercarile Ministerului Economiei si  administratorului judiciar de a inlatura blocajul de la Oltchim.

Informatii pe scurt

 • Ajutorul de urgenta, incert si de durata. Ministrul economiei, Varujan Vosganian, s-a intalnit, zilele trecute, cu vice-presedintele Comisiei Europene,  Joaquin Almunia, pentru a discuta despre posibilitatea acordarii unui ajutor de salvare combinatului Oltchim. Concluzia a fost ca aprobarea unui ajutor de  salvare se va putea face doar daca se demonstreaza respectarea principiului "prima si ultima data". Practic, trebuie demonstrat ca Oltchim nu a mai  beneficiat de ajutor de stat, aceasta in conditiile in care anul trecut, Comisia Europeana a autorizat conversia datoriilor in actiuni cu conditia  privatizarii ulterioare a societatii, decizie care nu a fost pusa in practica de partea romana. Conversia datoriilor ar fi inseamnat tot o forma de ajutor de  stat. O alta concluzie a fost ca evaluarea tuturor datelor pe care le furnizeaza autoritatile romane necesita un anumit timp din partea Comisiei.
 • Printre vinovati. Varujan Vosganian considera ca existenta a trei Guverne si evenimentele politice intense din 2012 au influentat in mod indirect si cazul  Oltchim
 • Costuri exorbitante. Pana la obtinerea unui posibil aviz favorabil din partea Comisiei, autoritatile romane trebuie sa gaseasca solutii pentru repornirea  activitatii, macar a celor trei sectii la care productia fusese reluata in noiembrie 2012. In prezent, functioneaza cam 7-8% din combinat. Contactat de  HotNews, administratorul judiciar Gheorghe Piperea a spus ca exista posibilitatea repornirii activitatii, insa trebuie adoptate masuri urgente pentru  reducerea costurilor care, in acest moment, "sunt exorbitante". Piperea a dat asigurari ca Oltchim nu se indreapta catre faliment.
 • Oltchim cere ajutorul Hidroelectrica. Piperea a mai spus ca furnizarea energiei electrice catre combinatului Oltchim nu va fi oprita. Trebuie precizat ca in  cursul zilei de astazi, Consiliul Judetean Valcea a luat decizia sistarii livrarii energiei de catre CET Govora incepand cu 15 februarie. Administratorul  judiciar afirma, in schimb, ca Oltchim poate primi energie pana pe 28 februarie pentru a functiona la cotele actuale. Piperea mai spune ca Oltchim se afla in  negocieri si cu alti producatori de energie, un exemplu fiind Hidroelectrica.
 • Clorul ameninta mediul. Intre timp, a intervenit o problema de mediu. Din cauza lipsei de activitate, Oltchim a acumulat cantitati in exces de clor, circa  4.000 de tone, care sunt tinute in cisterne. Riscul poluarii cu clor, un element extrem de toxic, este mare.
 • Salariile restante nu pot fi platite. Vosganian a promis ca zilele acestea vor fi platite salariile angajatilor Oltchim pentru a doua jumatate a lunii  decembrie. Ceea ce nu spune Vosganian este ca procedura de insolventa nu permite plata salariilor restante. Zilele acestea vor fi facute, intr-adevar, niste  plati, insa pentru salariile curente.

Nota privind situatia actuala. Dupa esecul privatizarii din septembrie, anul trecut, Oltchim a functionat la limita de avarie, salariile fiind alocate cu taraita, pana dupa alegeri. Chiar  si asa au ramas salarii restante din luna decembrie. Inregistrand datorii de circa la 800 milioane euro, combinatul Oltchim a intrat in insolventa, cererea de declansare a acestei proceduri fiind aprobata in 30  ianuarie de Tribunalul Valcea. Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firma a avocatului Gheorghe Piperea, si BDO Business Restructuring,  parte a retelei grupului international BDO. De curand, a fost oprita activitatea in cele trei sectii unde productia fusese reluata in noiembrie 2012. Consiliul Judetean Valcea ameninta si cu sistarea  energiei electrice.

4.000 tone de clor ameninta mediul

Gheorghe Piperea este convins ca activitatea Oltchim poate fi repornita, chiar in conditiile in care acordarea unui aviz favorabil din partea Comisiei  Europene pentru un ajutor de stat necesita timp. Administratorul judiciar sustine ca o conditie esentiala pentru utilizarea celor 45 de milioane de euro, cat  ar reprezenta ajutorul, este reducerea costurilor actuale, care sunt exorbitante. In acest sens, va fi aplicat un plan de masuri urgente. Insa, pentru ca  acest plan sa poata fi aplicat, este nevoie de "liniste si calm" din partea sindicatelor. "Noi suntem un fel de chirurg care opereaza un pacient aflat in  coma", a precizat Piperea. Acesta sustine ca Oltchim nu se indreapta catre faliment. De altfel, nici nu este o solutie in conditiile in care de Oltchim  depind mai multe industrii conexe din judet. Un eventual faliment al combinatului ar duce la pierderea a zeci de mii de locuri de munca din aceste industrii  conexe, a precizat Piperea.

Administratorul judiciar sustine ca nu pot fi platite salariile restante la Oltchim, deoarece nu permite procedura insolventei. Insa, pot fi platite  salariile curente. Vosganian a spus, in schimb, ca vor fi platite salariile angajatilor Oltchim pentru a doua jumatate a lunii decembrie.

In ceea ce priveste problema sistarii furnizarii energiei electrice, Piperea a afirmat ca sunt purtate discutii si cu alti posibili producatori, un exemplu  fiind Hidroelectrica. Piperea sustine ca Oltchim ar putea sa primeasca energie la preturi mai mici fata de cel actual care este de 340 lei/MWh. "Am putea  ajunge la un pret de 260-270 lei/MWh, cu conditia ca plata sa fie facuta cu banul jos". Hidroelectrica este dispusa sa incheie contracte cu Oltchim, insa  doar pe OPCOM, bursa energiei. Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a confirmat faptul ca a existat o discutie cu reprezentantii Oltchim,  insa nu poate livra energie in alte conditii decat cele prevazute in ofertele de pe bursa. Borza a precizat ca Oltchim ar avea nevoie de circa 2,5 milioane  de euro "cash" pentru a plati energia de care are nevoie. "Nu putem sa facem nicio favoare Oltchim, ar insemna sa cream un precedent", a precizat Borza.

O alta problema este cea a acumularii de cantitati uriase de clor. Daca Oltchim nu este aprovizionat cu propilena, mare consumatoare de clor, se ajunge in  situatii de acest fel. Cele 4.000 de tone de clor sunt un adevarat pericol pentru mediu, mai ales ca aceste cantitati sunt tinute in cisterne. Piperea a  precizat ca este o cantitate care trebuie consumata in perioada imediat urmatoare. "Pacientul in coma mare are si un virus extrem de periculos daca este  raspandit", a adaugat Piperea.
Administratorul judiciar al Oltchim va prezenta pe 19 februarie un raport privind situatia combinatului.

Varujan Vosganian: Existenta a trei Guverne si evenimentele politice intense din 2012 au influentat in mod indirect si cazul Oltchim

Ministrul Economiei i-a prezentat, la Bruxelles, vice-presedintelui Comisiei Europene, Joaquin Almunia, situatia dificila in care se afla compania in  prezent, se arata intr-un comunicat al ministerului. In acest context, Vosganian a mentionat scrisoarea transmisa la sfarsitul lunii ianuarie, prin care  autoritatile romane au informat Comisia cu privire la intentia de a acorda un ajutor de stat de salvare a Oltchim. Ajutorul ar fi in valoare de 45 milioane  euro, structurat intr-o prima transa de 20 milioane euro pentru cheltuielile curente ale societatii si un ajutor de stat sub forma de garantii de stat pentru  un imprumut de 25 milioane euro acordat de bancile creditoare, pentru reluarea productiei si asigurarea capitalului de lucru pentru instalatiile viabile.

Vosganian a precizat ca ajutorul de stat este necesar pentru mentinerea combinatului in stare de functionare cel putin pana la jumatatea acestui an, iar  autoritatile romane intentioneaza, in principiu, sa salveze si sa eficientizeze intreaga activitate a combinatului. Ministrul a mai spus ca este important ca  Oltchim sa fie privatizat.

Ministrul Economiei a mai afirmat ca acordarea ajutorului de salvare in acest caz este singura solutie aplicabila. Inchiderea combinatului ar afecta direct  peste 3.000 de salariati si indirect peste 7- 8 mii de persoane, fapt ce poate genera proteste de amploare si dezechilibre sociale in lant, care pot  perturba intreaga economie romaneasca.

Vosganian a mai spus ca anul 2012 a reprezentat un an atipic pentru Romania, existenta a trei Guverne si evenimentele politice intense influentand in mod  indirect si cazul Oltchim.

La randul sau, Joaquin Almunia a afirmat ca principala problema identificata este reprezentata de lipsa actiunilor concrete in acest caz. Oficialul european  a mentionat ca subiectul Oltchim a fost adus pentru prima oara in discutie in urma cu trei ani, pana la acest moment nefiind inregistrat niciun progres real,  constatandu-se, dimpotriva, o agravare a situatiei economice a intreprinderii, in ciuda numeroaselor intalniri bilaterale pe acest subiect. A fost amintita  si decizia Comisiei din 6 martie 2012, prin care a fost autorizata conversiei datoriilor in actiuni cu conditia privatizarii ulterioare a societatii, decizie  care nu a fost pusa in practica de partea romana.

Almunia a mai spus ca autoritatile romane, la nivel de prim-ministru, s-au angajat in repetate randuri sa privatizeze societatea, fiecare Guvern pe care  Romania l-a avut in anul 2012 asumandu-si indeplinirea respectivului angajament. Oficialul european a precizat ca, in domeniul ajutorului de stat,  demersurile politice trebuie insotite de actiuni concrete, bazate pe date, informatii si documente concludente, care sa permita expertilor Comisiei sa  deruleze analize corecte pentru fiecare caz in parte.

In ceea ce priveste Oltchim, aprobarea unui ajutor de salvare se va putea face doar daca se demonstreaza respectarea principiului "prima si ultima data". Vice-presedintele Almunia a mentionat ca intelege  urgenta impusa de situatia economico-sociala din zona dar a apreciat ca o analiza completa a tuturor elementelor relevante necesita o anumita perioada de  timp pentru evaluarea tuturor datelor si informatiilor pe care le furnizeaza autoritatile romane. Almunia a subliniat ca, in fundamentarea unei decizii,  Comisiei ar putea solicita date si informatii suplimentare.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1989 vizualizari

 • +5 (7 voturi)    
  wat!? (Joi, 14 februarie 2013, 16:14)

  Koruk [utilizator]

  dar toti pacientii operati de chirurgi sunt in coma @_@
  • +4 (8 voturi)    
   Numai cei operati de (Joi, 14 februarie 2013, 16:29)

   , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui Koruk

   pricolici si adormici!
   Nu mancau ei c...iuperci ca vor face si vor face numai lapti si corcoduse?!
  • -2 (6 voturi)    
   Fara comentarii !!!!! (Joi, 14 februarie 2013, 16:41)

   banateanul. [utilizator] i-a raspuns lui Koruk

   Pot sa spun ca ai o logica iesita din comun !
  • +1 (1 vot)    
   indusa :P (Joi, 14 februarie 2013, 17:24)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui Koruk

   ...
 • +7 (9 voturi)    
  serios? (Joi, 14 februarie 2013, 16:31)

  skyradio [utilizator]

  aia cu 4000 tone de clor e buna!
  de fapt ce ne spune mister pepper nou?
  ca a fost praf in ochi "ajutorul" promis de copy-paste in campania electorala, ca doar virusii au ramas la fata locului si oamenii disperati ca s-au contaminat de la promisiuni. devirusarea e una singura: grija fata de cetatean: fara clor fara Oltchim!
  • +1 (1 vot)    
   au votat... (Joi, 14 februarie 2013, 17:25)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui skyradio

   acum sa stea cuminti 4 ani.
 • +6 (8 voturi)    
  Ooops ! (Joi, 14 februarie 2013, 16:38)

  micul [utilizator]

  Deci in loc sa curga raurile alea de lapte si miere dinspre guvern catre populatie ,incep sa curga rauri de manifestanti ? Nasol !
 • 0 (0 voturi)    
  Soarta Oltchim (Joi, 14 februarie 2013, 19:44)

  ty [utilizator]

  a fost decisa in momentul in care a fost oprita inainte de privatizare. Restul e doar o bataie de joc.
 • +1 (1 vot)    
  Gheorghe Piperea si cele 4000 to clor. (Joi, 14 februarie 2013, 21:36)

  andreesanu [utilizator]

  Clorul este un burgez tare de treaba ,este ca si drobul de sare de pe soba,ca si glontul de pe teava.
  Daca nu te iei de el nu-ti vine in cap daca-i drob de sare,iar daca nu apesi pe tragaci nu pleaca glontul,e clar ???.
  Daca a fost depozitat in cisterne autorizate nu-i nici o problema ,iar daca s-a depozitat in cisterne fara autorizatie nu asteptati evenimente ,bagatii la racoare pe cei care au facut-o ,iar cisternele se vor descarca pe masura ce se livreaza clor inbuteliat pentru tratare apa cca 150-200tone pe luna cam atit consuma Romania la tratarea apei,mai faceti ceva Hipoclorit de sodiu cu ce soda mai este si intr-un an un an jumate se scapa de belea.Iar Oltchimul ramine conservat .Mai Ghiorghe nu mai da cu gura ca sperii closca de pe oua si nici cu piperera nu-i trece.
  • 0 (0 voturi)    
   iaca boacana ! (Vineri, 15 februarie 2013, 16:44)

   liviusmaximus [utilizator] i-a raspuns lui andreesanu

   Cloroformul este aprox 30-50 eur/litru.
   Baiatul asta se plange ca are marfa de cateva sute de mii de euro si o numeste gunoi ???
   Si primeste salariu pt asta !


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by