Toti cei 170 de angajati ai Combinatului de celuloza si hartie "Somesul" din Dej vor fi disponibilizati in cursul lunii februarie, informeaza Agerpres. Consilierul ministrului Muncii, Mircia Giurgiu, a declarat joi seara pentru agentia de presa ca i-a prezentat aceasta situatie ministrului Mariana Campeanu si a participat la o intalnire de lucru convocata la Dej de deputatul Cornel Itu pe tema disponibilizarilor din sectorul economic privat si gasirii unor solutii reale pentru oamenii care raman fara locuri de munca.

"Luni, 18 februarie, domnul Daniel Don ne va prezenta propuneri pentru reinsertia pe piata muncii a personalului disponibilizat. Comparativ cu situatia de la Mechel din Campia Turzii, unde in urma concedierilor colective 1.500 de salariati au ramas fara loc de munca, iar solutia gasita pentru ei a fost deschiderea unui Combinat social cu productie pentru concernul IKEA - proiect sustinut cu fonduri europene - la Dej perspectivele nu sunt aceleasi, in acest moment", a spus Mircia Giurgiu.

Unitatea de productie aflata in proprietatea omului de afaceri Stefan Vuza, din 2004, a solicitat, in instanta, de mai multe ori in perioada decembrie 2012 - ianuarie 2013, constatarea starii de insolventa. Pe 30 ianuarie, Tribunalul Cluj a aprobat aceasta cerere.

In primul semestru din 2012, "Somesul" Dej a avut o cifra de afaceri de 2,1 milioane de lei si pierderi de 6,3 milioane de lei, iar in cea de-a doua parte a anului situatia financiara nu s-a echilibrat. Vuza preconiza, inca din 2010, sa vanda combinatul unui holding din China, AVIC International, dar tranzactia nu s-a finalizat. Productia a fost sistata, temporar, in 2010. Conducerea fabricii a fost preluata, in 2012, de Gheorghe Benea, fost director al Companiei Nationale Loteria Romana. Noua echipa administrativa a preconizat introducerea unor linii de productie cu alte profiluri, precum fabricarea betonului si a articolelor din material plastic pentru constructii.

Combinatul de celuloza si hartie 'Somesul' din Dej a fost cel mai mare producator de hartie de ambalaj si celuloza din fibra lunga din Balcani. Unitatea infiintata in 1963 a produs celuloza sulfat albita si naturala din lemn de rasinoase si foioase, hartie kraft albita si naturala si hartie pentru scris si tiparit. Combinatul cu capital integral de stat a fost scos la privatizare de Fondul Proprietatii de Stat (FPS) in anul 2000 si a fost preluat prin licitatie de Hovis GmbH Viena. Intrata in faliment, societatea austriaca a fost absorbita de MFC Commodities GmbH. In urma unor neintelegeri intre investitor si Statul Roman in privinta unei infuzii de capital pentru relansarea combinatului, austriecii au abandonat proiectul. In iulie 2004, grupul Serviciile Comerciale Romane patronat de Stefan Vuza a preluat unitatea, prin intermediul A1 Impex SRL.

"Somesul" Dej este certificat ISO 9001 pentru sistemul de management al calitatii produselor, precum si ISO 14001 pentru managementul de mediu, de catre firma Germanischer Lloyd.