Grupul Rompetrol impreuna cu statul roman, reprezentat prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), in calitate de unic administrator, au incheiat vineri un memorandum de intelegere pentru inchiderea disputei privind conversia obligatiunilor Rompetrol Rafinare in actiuni in favoarea statului roman, se arata intr-un comunicat al companiei petroliere. In baza memorandumului, s-a agreat ca Rompetrol sa rascumpere o parte din actiunile detinute de statul roman la Rompetrol Rafinare (operatorul rafinariilor Petromidia Navodari si Vega Ploiesti), acesta urmand sa fie in continuare un actionar semnificativ al companiei.

  • Forma finala a intelegerii va fi finalizata in perioada urmatoare, dupa stabilirea si avizarea tuturor detaliilor tehnice si comerciale, dar si dupa aprobarea acestora de catre autoritatile de resort si de catre Consiliul de Adminstratie al companiei nationale de titei si gaze din Kazakhstan- KazMunayGas, unicul actionar al Grupului Rompetrol.

Potrivit companiei Rompetrol, ambele parti intentioneaza sa stabileasca un parteneriat pentru dezvoltarea sectorului energetic din Romania. Prin obiectivele si beneficiile acestui parteneriat se numara diversificarea surselor de aprovizionare cu titei atat a Romaniei, cat si a Uniunii Europene, crearea de noi locuri de munca, dar si stabilirea cadrului necesar atragerii de noi investitii, cu un impact direct in economia Romaniei.

  • "Apreciem deschiderea si intelegerea Guvernului Romaniei in identificarea si adoptarea rapida a unei solutii benefice ambelor parti, un pas necesar pentru dezvoltarea relatiilor economice dintre Romania si Kazakhstan. Solutia ne permite acum sa ne concentram pe extinderea Grupului Rompetrol in regiunea Marii Negre, dar si consolidarea acestuia drept o platforma de dezvoltare a activitatilor KazMunayGas si a prezentei Kazakhstanului in Uniunea Europeana" a declarat Daniar Berlibayev, prim-vicepresedinte al Boardului KazMunayGas, compania nationala de petrol si gaze a Kazakstanului.

In urma conversiei obligatiunilor emise in 2003, statul roman prin Ministerul Economiei a devenit in 2010 actionar al companiei Rompetrol Rafinare, cu o participatie de 44,69%.

Talgat Kaliyev, Insarcinat cu Afaceri al Ambasadei Republicii Kazakhstan in Romania, felicita agrearea dispozitiilor prezentului acord, in linia cooperarii traditionale de prietenie dintre cele doua tari, se mai precizeaza in comunicatul Rompetrol.

Premierul Victor Ponta a declarat, zilele trecute, ca Executivul continua negocierile pentru vanzarea actiunilor Rompetrol si spera sa ajunga la o intelegere pana luni, cand este stabilit un nou termen in procesul pe aceasta tema, adaugand ca, in lipsa unui acord, va decide instanta, ceea ce ar putea genera "si alte repercusiuni", informeaza Mediafax.

"Este un proces pe rol, pentru ca oferta celor de la Rompetrol era greu acceptabila de autoritatile romane. Suntem in negocieri, daca ajungem pana luni la o intelegere, cu atat mai bine. Daca nu, luni va decide instanta, insa dupa aceea, in functie de decizia instantei, pot aparea si alte repercusiuni. Eu personal am incurajat negocierile si sper ca putem sa ajungem la un acord benefic atat pentru statul roman, cat si pentru cei de la Rompetrol. Pana la urma, statul roman are de castigat niste bani pentru creanta, la care se adauga investitii pe care Rompetrolul sa le faca si locurile de munca ale celor care depind de Rompetrol. Este un pachet intreg pe care il negociem si este mai bine sa il negociem, sper sa ajungem la un acord inainte de a decide judecatorul", a spus Ponta.

Statul, prin Ministerul Economiei, detine 44,74% din actiuni, in contul unei datorii de 570 de milioane de euro. Statul a devenit actionar la Rompetrol Rafinare dupa ce s-au convertit in actiuni obligatiunile emise de Rompetrol in 2003. Astfel, in 2011, Ministerul Finantelor Publice a fost inregistrat in calitatea de actionar al Rompetrol Rafinare (RRC). Statul a devenit actionar in urma unei majorari de capital realizate de companie in contul datoriei. In 2012, actiunile au fost transferate la Ministerul Economiei.