In jurul Oltchim trebuie sa existe o atitudine sobra, a declarat ministrul economiei, Varujan Vosganian, facand referire la protestele sindicatelor din ultima vreme. Ministrul a criticat atitudinea salariatilor Oltchim care au decis sa intre in greva foamei, sustinand ca asemenea forme de protest alunga investitorii. "Niciun investitor nu ar veni la o companie unde salariatii declara greva foamei si ameninta ca isi dau foc in ziua in care isi primesc salariile", a afirmat Vosganian.

Acesta a mai spus ca este necesara o atitudine sobra. "Daca vom continua ca in fiecare saptamana sa avem cate un eveniment la care sa trebuiasca sa repetam acelasi lucru, va trebui sa dam combinatului o dimensiune anecdotica. In jurul lui trebuie sa fie o atitudine sobra si de responsabilitate", a precizat Vosganian. Ministrul economiei a mai spus, dupa discutiile cu sindicatele, ca a propus ca la fiecare 2 saptamani sa aiba loc cate o consultare, "pentru o comunicare transparenta".

"Combinatul trebuie salvat si in ciuda a ceea ce mi s-a spus ca nu are nicio sansa, eu ma incapatanez sa cred ca se poate", a mai spus ministrul. Pentru salvarea Oltchim, este nevoie de un acord de vointa politica, considera Vosganian. "Nu pot salva Oltchim singur, am nevoie de un acord de vointa politica din partea partidelor care alcatuiesc actuala guvernare", a precizat ministrul.

Reprezentantii salariatilor de la combinatul Oltchim au fost luni la Bucuresti pentru discutii cu ministrul Economiei. Ei cer de la Varujan Vosganian mai multe garantii privind siguranta locurilor de munca, dar si respectarea contractului colectiv de munca. La intalnire sunt asteptati si reprezentantii administratiei locale si parlamentarii din Valcea.

In ultimele doua saptamani, angajatii Oltchim au protestat zilnic si au cerut autoritatilor solutii pentru plata salariilor si pentru repornirea combinatului. 19 persoane au fost in greva foamei saptamana trecuta si au acceptat sa renunte la protest numai dupa ce au primit promisiunea ca luni, 18 februarie, vor primi a doua parte din lichidarea pentru luna ianuarie si ca in aceeasi zi situatia de la Oltchim va fi discutata cu ministrul Economiei.

"Luni, la ora 10:30, cinci salariati, care au fost in greva foamei, liderii de sindicat, cei doi administratori Gheorghe Piperea si Mihai Balan si cu mine (n.r. prefectul de Valcea) vom avea o discutie la Bucuresti, la Ministerul Economiei, cu domnul ministru Varujan Vosganian. Asta inainte de intalnirea pe care domnul ministru o va avea cu comisarul Almunia (n.r. comisarul european pentru concurenta)", a declarat la sfarsitul saptamanii trecute prefectul de Valcea, Mircea Nadolu.

Oltchim a intrat in insolventa la sfarsitul lunii ianuarie. Are datorii de circa 800 de milioane de euro.

Guvernul a cerut liderilor Comisiei Europene aprobarea unui ajutor de stat de 45 de milioane de euro pentru repornirea combinatului.