Grupul agro-alimentar francez Danone si-a anuntat luni intentia de a concedia "aproximativ 900 de posturi manageriale si administrative", respectiv 10% din efectivele europene, in cadrul planului care isi propune realizarea de economii de 200 de milioane de euro pe doi ani, prezentat in decembrie, scrie AFP.

Acest plan, care vine in urma scaderii consumului pe Batranul Continent, va fi prezentat organizatiilor sindicale incepand de marti si va privilegia "mobilitatea interna si plecarile voluntare", precizeaza Danone, intr-un comunicat.

Grupul nu a oferit detalii legate de tarile in care vor fi efectuate concedieri, precizand doar ca acestea vor fi repartizate in 26 de tari europene.

Danone va reduce la jumatate numarul de unitati de management pe baza unei regrupari in cadrul directiilor multinationale.

Planul isi propune sa relanseze vanzarile europene, care au scazut cu 3% anul trecut, din cauza unui mediu de consum dificil, dupa cum argumenteaza grupul.

In schimb, vanzarile in afara Europei, care reprezinta astazi 60% din cifra de afaceri, au crescut in medie cu peste 10%, permitand producatorului de iaurturi Danette, Taillefine si Activia sa afiseze o cifra de afaceri record in 2012, depasind pentru prima oara pragul simbolic de 20 de miliarde de euro, respectiv 20,86 miliarde.

Profitul net pe 2012 a ramas stabil, la 1,81 miliarde de euro. In fata acestor performante solide, grupul va distribui dividente de 1,45 euro pe actiune, in crestere cu 4,3%.

Directorul general de Finante, Andre Terisse, a precizat ca s-a conturat o tendinta clara: o dinamica negativa in Europa de Vest si o crestere sustinuta in America de Nord si in Asia.