Compania OMV Petrom ar fi dispusa sa demoleze rafinaria Arpechim, daca nu gaseste un cumparator
OMV Petrom si-a dat acordul de principiu pentru cedarea integrala a Arpechim inca de pe vremea fostei guvernari. Pretentiile din partea OMV Petrom sunt, in pricipal, preluarea obligatiilor de mediu si achitarea unei sume modice pentru activele inca utilizabile.
Problema este ca pana acum nu s-au aratat investitori dispusi sa preia Arpechim la pachet cu Oltchim. Aceasta chiar daca pozitia oficiala a reprezentantilor statului si cei ai combinatului este ca Oltchim nu poate sa functioneze fara Arpechim. Repornirea rafinariei Arpechim, cu reluarea furnizarii de materie prima (nafta) pentru productia de PVC, ar necesita costuri uriase, de sute de milioane de euro.
Preluarea Arpechim inseamna, de fapt, preluarea celei de-a doua parti din rafinarie. In urma cu doi ani, Oltchim a preluat o prima parte, adica platforma petrochimica Bradu din cadrul Arpechim Pitesti. Au fost facute niste investitii, insa insuficiente in conditiile in care instalatia este extrem de veche. Astfel, aceasta preluare a unei parti din Arpechim nu a ajutat prea mult Oltchim. Oltchim a intrat in insolventa la sfarsitul lunii ianuarie. Are datorii de circa 800 de milioane de euro. Guvernul a cerut liderilor Comisiei Europene aprobarea unui ajutor de stat de 45 de milioane de euro pentru repornirea combinatului.

Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Asa ca logica Petrom este simpla: ori cumparati Arpechim (cu cat vrem noi), ori sunteti buni de plata, pentru ca vrem sa o demolam (si asta ar costa poate si mai mult).
Multumim, Adrian Nastase!!!
ca doar nu cumparau o rafinarie pentru a o utiliza si puneau conditie in contract sa nu plateasca taxe , daca o demoleaza.
In tara fierul vechi se cumpara doar pt export, daca interzicem exportul de fier vechi vreo 5 ...10 ani... putem sa luam alte masuri pt protejarea acestei parti importante a industriei romanesti !
Si asa amanam si ecologizarea, si nici pasarile de prada n'or sa sara peste gard pentru cate un sac de fier !
Solutii exista!
Si oricum, fierul vechi merge la SIDEX, in cea mai mare parte.
Avea si ARPECHIM o pondere, bineinteles. acolo, activitatea de "ecologizare" se referea si la diverse emisii aferente productiei si alte chestii poluante - dar, bineinteles, statul nu si-a indeplinit obligatiile! Nu ca n-ar fi fost FOARTE "rau" intocmit contractul - dar... l-ai semnat? L-ai semnat!
Si aici ai mare dreptate - si ma bucur ca mai sunt romani care sunt informati - in caz de demolare costurile de ecologizare se ridica la vreo 600 milioane de euro, adica cam cat a platit OMV in prima faza pentru Petrom. Aici putem sa ii multumim cu varf si indesat lui Adrian Nastase! In alte tari ar fi judecat pentru inalta tradare....
Cat despre binomul Arpechim - Oltchim, aici e o situatie cumva tragica. Oltchim are nevoie de Arpechim, dar Arpechim nu poate functiona NUMAI pentru Oltchim. Arpechim, ca sa fie profitabila, trebuie sa funtioneze ca si rafinarie, si doar de in jur de 18% din anumite produse secundare are nevoie Oltchim.
Branculescu spunea ca Oltchim poate functiona si fara Arpechim, daca aduce materie prima din alta parte. Dar Arpechim... chiar nu vad cum ar putea fi pusa din nou in functiune.
Adica OMV, Rompetrol, Lukoil au fiecare rafinarie proprie in Romania, nu le mai trebuie alta. Ar fi o idee cu Gazpromul, care acum vrea sa isi dezvolte o retea proprie de benzinarii in Romania, dar in Europa, peste tot, in prezent se inchid rafinarii..... nu cred ca Gazprom ar avea nevoie de Arpechim, aduce combustibilii din alta parte, mai ales ca piata de carburanti din RO e deja full! Rompetrol trebuie sa exporte la greu de la rafiaria lor din Romania dupa modernizare, ca sa isi foloseasca rafinaria la capacitatea maxima!
Sincer, trebuie minte foarte luminata si noroc porcesc ca Arpechim sa mai porneasca vreodata! Si s-o tii in conservare pe termen nelimitat e extrem de scump! Si nu are sens! Nici pentru OMV, nici pentru statul roman, nici pentru nimeni! Asa ca, tare ma tem ca unica solutie va fi cea propusa de OMV, de demolare a ei, chiar daca suna - si este - foarte trist!
Oare?
Nu ca nu mi-ar fi antipatic - dar... n-ar fi rau de "sapat" dupa cine a negociat, ca doar Nastase nu e chimist, petrolist samd... >:)
Mai domol, mai asezat, inca o taraca pana la decizia finala...
Lucrurile se mai schimba, se mai reaseaza, domoliti-va. Intre timp poate se reia ancheta cu pretul benzinei in RO!
Banutii pentru demolare - lasa ca se organizeaza licitatie pentru curatenia locului - nu va bucurati chiar asa...
Solutia este DEMOLAREA!!
nu vrei sa mai platesti si tu la omv niste "cheltuieli modice"si pe cele de mediu (rafinaria nefunctionand de fapt) ? daca ai rabdarea sa citesti istoria preluarii petrom, vei vedea conexiunile si importanta acestei rafinarii pt omv. asa inchisa cum a fost...asa ca, nu, nu-i o poanta ! m-am cam saturat sa platesc cu anii furaciunile politice, asta-i tot.
uitati-va la poporul demn bulgar cum isi castiga libertatea!
Daca Petrom ramanea pe mana statului,era capusata pana ajungea in faliment,toti politrucii isi bagau copii in consiliile de administratie si sugeau cat puteau.
ar fi bine sa luam exemplul bulgarilor- astia isi bat joc de oameni...impreuna cu ai nostri guvernanti desigur...
Sa nu te apuce nervii???
Tara de manipulati...
Atunci, DE CE o fieratenie care nu e in stare sa aduca decat PIERDERI (de miliarde!!!) ar trebui sa "traiasca"?!!
Sa moara! Macar daca o taie, poa' sa vanda ceva la fier vechi!!
copy-paste de pe situl OMV.com : 2004 Largest acquisition in the history of the company: 51% of the Romanian Oil and Gas Group Petrom
Si daca fierul (de fapt e mult mai mult si mai valoros decat "fier", ca sunt si o gramada de "site", "cabluri" samd. - IA vedeti din ce sunt facute "sitele" >:) sta acolo, aduce vreun profit sau cevaaa...? Sta mort - si atat!
Ca sa citez din clasici: "intariti-va Statul!"
Profa mi-a spus ca intai se analizeaza pe toate partile si in ultima instanta se inchide si se taie pentru fier vechi...
Jeffrey Franks a spus la fel: restructurare, privatizare sau inchidere...
Au fost multe valori create in tara, pe care dupa 1989 nu am stiut sa le valorificam - sa ne intretinem, sa le exploatam daca suntem in stare, sau sa le vindem daca nu putem altfel.
Este ca o casa pe care trebuie sa te decizi daca o vinzi sau o inchiriezi -- efectel financiare pe termen lung te asigur ca are inchirierea - sau in petrol taza de redeventa/concesiune/exploatare - si nu vanzarea...
Daca este in inchiriere - ai si bunul in proprietate ai si venituri minim garantate din exploatarea sa... Chestiunea este cum il alegi pe cel care iti exploateaza?ai un contract care sa fie interesant pentru el???
Cam la fel se pune problema si la OLTCHIM
Deci usor cu coboratul pe scari...