Romania risca sa ajunga in fata Curtii Europene de Justitie daca nu isi revizuieste sistemul de impozitare a societatilor straine, in termen de doua luni

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 21 februarie 2013, 17:18 Economie | Companii


Comisia Europeana a cerut joi oficial Romaniei sa modifice tratamentul fiscal discriminatoriu aplicat societatilor straine, atentionand asupra imposibilitatii unui contribuabil strain de a consolida rezultatele tuturor sediilor sale din Romania, care se traduce printr-un un dezavantaj la nivelul fluxului de numerar sau prin impozite mai mari pentru entitatea juridica straina. Solicitarea vine sub forma unui aviz motivat - a doua etapa a unei proceduri de infringement (incalcarea dreptului comunitar). Daca legislatia in cauza nu este pusa in conformitate in termen de doua luni, Comisia poate sesiza Curtea de Justitie a UE cu privire la aceasta cauza.

  • "In temeiul legislatiei fiscale romane, o societate straina cu mai multe sedii in Romania face obiectul regimului fiscal al intreprinderilor pentru fiecare dintre sedii in mod individual, in pofida faptului ca acestea nu au personalitate juridica separata. Imposibilitatea unui contribuabil strain de a consolida rezultatele tuturor sediilor sale din Romania se traduce printr-un un dezavantaj la nivelul fluxului de numerar sau prin impozite mai mari pentru entitatea juridica straina. Potrivit Comisiei, aceasta restrictie contravine libertatii de stabilire garantate de tratatele UE", se arata in comunicatul Comisiei Europene.

Pensii: Comisia solicita Romaniei sa plateasca pensii cetatenilor greci pentru perioada in care acestia au lucrat in Romania

Tot joi, Romania a mai fost atentionata si pe marginea unei alte probleme de legislatie europeana.

Comisia Europeana a cerut tarii noastre, tot sub forma unui aviz motivat, sa respecte Regulamentul (CE) nr. 1408/71 si Regulamentul (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala la calcularea drepturilor la pensie ale cetatenilor greci care au lucrat in Romania inainte de aderarea acesteia la UE.

In prezent, sustine Executivul European, autoritatile romane refuza sa ia in considerare perioadele lucrate de migrantii greci inainte de aderarea Romaniei la UE. Acest refuz se bazeaza pe un acord bilateral semnat intre Romania si Grecia in 1996. In contextul acordului respectiv, Romania a platit Greciei o suma fixa de 15 milioane USD, iar Grecia este responsabila sa plateasca pensii corespunzand unui numar de maximum 15 ani lucrati. Aceasta inseamna ca lucratorii au pierdut dreptul la pensie pentru perioadele care depasesc 15 ani.

Comisia considera ca acordul bilateral nu poate fi utilizat pentru a-i lipsi pe unii cetateni de drepturile care le sunt acordate in mod direct de dreptul UE si ca Romania datoreaza lucratorilor drepturile suplimentare la pensie, chiar daca acestea corespund unor perioade anterioare aderarii Romaniei la UE.

Solicitarea Comisiei ia forma unui aviz motivat in cadrul procedurilor UE de constatare a neindeplinirii obligatiilor. Romania are la dispozitie doua luni pentru a transmite Comisiei masurile luate in vederea punerii integrale in aplicare a regulamentelor. In caz contrar, Comisia poate decide sa trimita Romania in fata Curtii Europene de Justitie.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1906 vizualizari

  • -1 (1 vot)    
    străinii să își ia bagajul și să ne lase (Vineri, 22 februarie 2013, 10:53)

    visio [utilizator]

    sau mai bine, să ne dea salariile ca în occident; aaaa, nu le convine? nu au câștigat suficient din diferența între salariul din țara lor și salariul derizoriu plătit românașului, pe o muncă de 10 ori mai multă? nu le convine că au terenurile concesionate? nu e bai; îi vom impozita și mai mult....


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by