Companii private din Franta, probabil si din alte tari UE, incep sa transmita ca nu mai doresc sa cumpere produse din carne decat de pe piata interna, nu din import, iar formarea unor astfel de "coalitii" ale firmelor ar afecta inclusiv Romania, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, citat de agentia Mediafax.

El a precizat ca a participat, luni, la Bruxelles la reuniunea Consiliului Uniunii Europene pe agricultura si pescuit, dupa ce, saptamana trecuta, a fost prezent la Salonul International pentru Agricultura de la Paris. Una dintre temele abordate la aceste intalniri a fost si problema carnii de cal.

"Am o preocupare ca masurile care se iau in fiecare stat membru sa nu afecteze conceptul de piata unica. Ca sa dau un exemplu concret: exista in Franta, poate si in alte state membre, tendinta unor companii private de a spune ca nu mai vor sa cumpere produse decat din statul respectiv. Eu cred ca noi, la nivel de ministru - si asta i-am rugat pe toti participantii la acea discutie - trebuie sa ne preocupam ca un astfel de lucru sa nu se intample, pentru ca este un atac la conceptul de piata unica. Conceptul pentru care s-a constituit, pana la urma, Uniunea Europeana. Sigur ca, dincolo de acest lucru, este si in defavoarea agentilor economici din alte state membre daca s-ar forma - nu le-as spune carteluri - astfel de coalitii ale companiilor private, sa cumpere numai de pe piata interna. Este o preocupare a noastra, avand in vedere ca suntem exportatori importanti de mai multe produse si pe pietele UE", a spus Constantin.

Concluzia discutiilor a fost, potrivit ministrului, ca fiecare stat membru trebuie sa sanctioneze greselile de etichetare a produselor.

Urmatoarea reuniune pe aceasta tema este programata pentru 18-19 martie.

Daniel Constantin, care il insoteste pe premierul Victor Ponta in vizita de lucru la Copenhaga, a semnat, marti, un acord cu omologul sau danez privind colaborarea dintre Romania si Danemarca in domeniul zootehniei, in principal in ceea ce priveste produsele lactate si din carne. In baza acordului, cele doua parti vor avea intalniri anuale, in ambele tari, prima intalnire urmand sa aiba loc in vara acestui an, in Romania.

Principalele obiective ale acordului de cooperare se refera la sprijinul reciproc in ceea ce priveste fermele zootehnice si efectuarea de actiuni comune de promovare a acestui sector, dezvoltarea economiei rurale, stabilirea unui model de ferma zootehnica, facilitarea transferului de know-how si de tehnologii.

Comisia Europeana s-a angajat luni, sub presiunea mai multor state membre, sa accelereze eforturile in vederea etichetarii originii carnii utilizate in alimente preparate, confruntata cu scandalul carnii de cal care continua sa se extinda in Europa.

Franta, Germania, Marea Britanie, Austria, Irlanda si Portugalia mai ales au solicitat ca un raport al Comisiei prevazut pentru sfarsitul anului sa fie livrat inainte de inceputul verii, a declarat ministrul francez al Agriculturii, Stephane Le Foll, dupa un Consiliu al ministrilor UE, la Bruxelles.

Scandalul carnii de cal fals stampilata ca fiind de vita s-a raspandit rapid in Europa dupa descoperirea la jumatatea lui ianuarie, in Irlanda si Marea Britanie, a hamburgerilor continand carne de cal.

Numeroase produse gata preparate au fost retrase de pe rafturi in 15 state europene si la Hong-Kong.

La 5 februarie, UE a lansat un plan destinat sa lupte impotriva crizei carnii de cal, constand intr-o serie de teste ADN asupra alimentelor preparate ce ar trebui sa contina carne de vita si depistarea carnii de cal cu fenilbutazona, un anti-inflamator nociv pentru sanatate.