Romania trebuie sa se reindustrializeze si sa "arda niste etape" pentru a dezvolta industriile de varf, iar cele mai multe companii de stat trebuie privatizate, a declarat duminica ministrul Economiei, Varujan Vosganian, in emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro TV, potrivit Mediafax.

"Toate companiile de stat trebuie privatizate, in afara de barajul de la Vidraru sau Portile de Fier, deci Hidroelectrica, in afara de reactoarele pe care le-am construit, in afara de Trangaz, Transelectrica, poate anumite componente ale industriei de aparare si anumite tronsoane ale cailor ferate de pasageri, totul trebuie privatizat. (...) Facem o strategie de reindustrilizare, sa ducem Romania in directia in care se indreapta lumea. Rulmenti ca suedezii nu o sa facem, de aceea este bine sa ardem niste etape si sa tintim industrii de varf", a afirmat Vosganian.

Romania a privatizat o serie de companii de stat din 1989 pana in prezent, astfel ca statul mai detine monopol doar in sectorul productiei de electricitate din surse conventionale. Investitiile private in sectorul energetic au vizat preponderent sursele alternative, atrase insa de ajutorul de stat consistent acordat de Guvern.

Varujan Vosganian a aratat ca unele privatizari au fost reusite, altele au fost mai putin bune, dar statul trebuie sa vanda in continuare cea mai mare parte a companiilor pe care inca le controleaza: "Ar fi foarte imbucurator sa nu mai raman cu aproape nimic, pentru ca un ministru nu trebuie sa fie un super director al sectorului de stat, ci un ministru al industriei de stat".

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a declarat joi, la la ZF Power Summit, ca Hidroelectrica, companie aflata in insolventa de la jumatatea anului trecut, trebuie divizata si a reluat ideea infiintarii unor companii mixte de energie. Proiectul crearii unor companii energetice mari a mai fost avansat in urma cu cativa ani de oficiali guvernamentali, dar nu a fost concretizat.

Intrebat ce parere are despre ideea spargerii Hidroelectrica, ministrul Economiei a afirmat ca nu detine elementele necesare pentru a se pronunta, dar a aratat ca in perioada 2007-2008, cand a fost ministru al Economiei, nu a incurajat aceasta idee, intrucat ar fi insemnat sa "iroseasca timp", iar in acea perioada obiectivele sale prioritare erau "investitiile si dezvoltarea".

"In 2007, 2008, cand eram ministrul Economiei, eu nu am incurajat aceasta initiativa, dar nu am elementele necesare sa ma pronunt. Nu am agreat din mai multe motive, unul ca eram angrenat intr-un proces de listare la bursa, in al doilea rand ca erau niste branduri si fiecare pe vremea aceea avea un program amplu de investitii. Pe vremea aceea, companiile nu erau obligate sa dea la buget de stat 85% din profit, aveam planul pentru acel cablu subteran cu Turcia, asa ca am zis sa las lucrurile asa, pentru ca a le sparge, a crea un management nou, ar trebui sa renegociez toate contractele pe care le au toate companiile cu bancile si listarea la bursa, ma va face sa irosesc timp. Pentru noi, in 2007 si 2008, investitiile si dezvoltarea erau pe primul loc", a aratat Vosganian.

Listarea la bursa si privatizarea multor companii de stat, in special din sectoarele energetic si de transport pe calea ferata, se afla pe agenda Guvernului de mai multi ani, insa deocamdata au fost putine astfel de proiecte care s-au realizat, cele mai multe fiind amanate. Angajamentele asumate de Executiv cu Banca Mondiala, Fondul Monetar International si Comisia Europeana vizeaza aceste obiective.