Ministrul Economiei: Romania trebuie sa se reindustrializeze si sa privatizeze aproape toate companiile de stat
"Toate companiile de stat trebuie privatizate, in afara de barajul de la Vidraru sau Portile de Fier, deci Hidroelectrica, in afara de reactoarele pe care le-am construit, in afara de Trangaz, Transelectrica, poate anumite componente ale industriei de aparare si anumite tronsoane ale cailor ferate de pasageri, totul trebuie privatizat. (...) Facem o strategie de reindustrilizare, sa ducem Romania in directia in care se indreapta lumea. Rulmenti ca suedezii nu o sa facem, de aceea este bine sa ardem niste etape si sa tintim industrii de varf", a afirmat Vosganian.
Romania a privatizat o serie de companii de stat din 1989 pana in prezent, astfel ca statul mai detine monopol doar in sectorul productiei de electricitate din surse conventionale. Investitiile private in sectorul energetic au vizat preponderent sursele alternative, atrase insa de ajutorul de stat consistent acordat de Guvern.
Varujan Vosganian a aratat ca unele privatizari au fost reusite, altele au fost mai putin bune, dar statul trebuie sa vanda in continuare cea mai mare parte a companiilor pe care inca le controleaza: "Ar fi foarte imbucurator sa nu mai raman cu aproape nimic, pentru ca un ministru nu trebuie sa fie un super director al sectorului de stat, ci un ministru al industriei de stat".
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a declarat joi, la la ZF Power Summit, ca Hidroelectrica, companie aflata in insolventa de la jumatatea anului trecut, trebuie divizata si a reluat ideea infiintarii unor companii mixte de energie. Proiectul crearii unor companii energetice mari a mai fost avansat in urma cu cativa ani de oficiali guvernamentali, dar nu a fost concretizat.
Intrebat ce parere are despre ideea spargerii Hidroelectrica, ministrul Economiei a afirmat ca nu detine elementele necesare pentru a se pronunta, dar a aratat ca in perioada 2007-2008, cand a fost ministru al Economiei, nu a incurajat aceasta idee, intrucat ar fi insemnat sa "iroseasca timp", iar in acea perioada obiectivele sale prioritare erau "investitiile si dezvoltarea".
"In 2007, 2008, cand eram ministrul Economiei, eu nu am incurajat aceasta initiativa, dar nu am elementele necesare sa ma pronunt. Nu am agreat din mai multe motive, unul ca eram angrenat intr-un proces de listare la bursa, in al doilea rand ca erau niste branduri si fiecare pe vremea aceea avea un program amplu de investitii. Pe vremea aceea, companiile nu erau obligate sa dea la buget de stat 85% din profit, aveam planul pentru acel cablu subteran cu Turcia, asa ca am zis sa las lucrurile asa, pentru ca a le sparge, a crea un management nou, ar trebui sa renegociez toate contractele pe care le au toate companiile cu bancile si listarea la bursa, ma va face sa irosesc timp. Pentru noi, in 2007 si 2008, investitiile si dezvoltarea erau pe primul loc", a aratat Vosganian.
Listarea la bursa si privatizarea multor companii de stat, in special din sectoarele energetic si de transport pe calea ferata, se afla pe agenda Guvernului de mai multi ani, insa deocamdata au fost putine astfel de proiecte care s-au realizat, cele mai multe fiind amanate. Angajamentele asumate de Executiv cu Banca Mondiala, Fondul Monetar International si Comisia Europeana vizeaza aceste obiective.

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
Va dam bani exact cat sa va inregistrati un SRL si pe urma va descurcati cu el ca un om obisnuit.
Daca reusiti intr-un an sa faceti ceva cu el, va mai ascultam. Altfel, scuze, dar nu aveti ce cauta acolo.
I-as fi recomandat ca decat sa "arda niste etape" mai bine i-ar arde pe cei care capuseaza bruma ce ne-a mai ramas din industrie dar asta ar insemna sa se auto-arda.
Vine plagiatorul mincinos luni, ii umple pantalonii cu pantofi si il pune sa retracteze tot ce a zis, asa ca a mai facut o gargara.
Balaban esec !
Chiar poate fi cea mai mare infractiune politica de la revolutie pana azi!
Bagam iar instalatii de miliarde de euro, si dupa vindem combinatele la cheie pe 1euro, si fara conditii !
fmmv de hoti ce sunteti !
Adica se duce frumusel si sta la coada sa-si ia nu stiu ce catastif snuruit si inseriat, mai face nu stiu cate cozi pe luna sa depuna diverse, mai sta cu pieptul pe birou si funduletzul dezgolit cand vine un organism de control financiar etc.
Si intre timp se ocupa si de business, daca mai are timp.
Ca sa vada si minunatul Vosganian ce mediu economic ne-a pregatit vreme de 23 de ani, ca tot se lauda el ca e in politica de la inceput.
Nimic nou!
Doar panica este noua.
La celelalte ai punctat bine.
Mi-e sila de atata fatarnicie si mizerie, mai ales dupa ce-am vazut ce palma ne-a dat si Germania dupa aberatiile ministrului de externe.
Acum trebuie sa ne RE industrializam...
Turbomecanica care lal un moment dat facea concurenta lui ABB;
Autobuzul...;
ARO cu un tout-terain care era apreciat si castigator al raliului Dakar-Paris;
Tractorul Brasov cu o lunga traditie;
ICM Resita,....Electroputere Craiova,....si cate altele...
In loc sa fie tinute la zi cu tehnologia si eficientizate, au preferat sa le inchida sau faramiteze pana cand s-a ales praful...si asta s-a intamplat pana in 2005, daca mi-aduc bine aminte....
Astia nu stiu cum sa mai dea oamenii afara, si sa dea la fier vechi bruma de industrie ramasa si vorbesc de reindustrialzare.
Cu cine vreti voi ma sa faceti reindustrializare, cu 5 milioane de pensionari sau cu semi-analfabetii care nu iau nici bacul?
Multi profesionisti si oameni cu putere de munca au plecat deja pt salarii si de 10 ori mai mari, pt ca s-au saturat de incompetenta si minciunile voastre de 23 de ani.
1. cine a profitat din vanzare
2. ce specialist in domeniu a fost cumparatorul - daca nu era decat o firma de apartament- cine e cel care a dat aprobarea?
Nu se poate ca sa nu mai existe tot istoricul acestor fapte si sa nu platesca nimeni pt ele, chisr daca si-au transferat averile rudelor.
Cu ce bani vrea flacaul asta sa reindustrializeze tara pentru ca statul nu mai are bani nici pentru plata datoriilor.
Ani de zile au suferit romanii ca sa se investeasca, pe vremea cealalta, intro industrie careia, in cele mai multe cazuri,doar un management performant i-a lipsit in rest avea tot cei trebuia ca sa performeze dar, o adunatura de netrebnici,dupa revolutie,si-au batut joc de capacitatile de productie ale tarii aducandu-ne in situatia in care mlioane de oameni si-au pierdut locurile de munca iar tara a devenit piata de desfacere pentru produsele altora.
Ma asteptam sa fiti putin mai profesionist sau macar mai implicat in economia reala...
Se pare ca m-am inselat, asta e!