Nemultumirile angajatilor din companiile romanesti sunt tot mai evidente, dovada clara fiind protestele care s-au inmultit in ultima perioada. De la mijlocul lunii ianuarie, nu a existat saptamana fara proteste. Fie ca au fost spontane sau planificate, revoltele salariatilor au fost cauzate, in principal, de incertitudinile legate de locul de munca si de plata salariilor. Din ianuarie pana in prezent, si-au manifestat nemultumirile salariatii de la mai multe companii, cele mai mediatizate cazuri fiind cele de la Oltchim, Mechel Campia Turzii si Posta Romana. Astfel de manifestari vor continua, avand in vedere ca si angajatii de la Metrorex au anuntat ca incep, miercuri, protestele.

Protest -Posta RomanaFoto: AGERPRES
  • Cronologia protestelor care au avut loc in ultimele doua luni

5 martie, Metrorex: Salariatii Metrorex au anuntat ca vor organiza, miercuri, un mars de protest, informeaza Romania TV. Acestia se opun trecerii salarizării în sistem bugetar şi transferul Metrorex din subordinea Ministerului Transporturilor în subordinea Primăriei Capitalei. Potrivit sindicatelor, prin trecerea la sistemul bugetar, angajatii vor castiga mai putin pentru că toate drepturile câştigate prin contractul de muncă ar fi pierdute. De asemenea, prin transferul la Primaria Capitalei, s-ar reduce finantarile. In aceste conditii, sindicatele Metrorex vor organiza, miercuri, în centrul Capitalei un marş de protest.

4 martie, Hidroserv: Peste o sută de angajaţi ai Hidroserv Porţile de Fier au protestat, luni, la Drobeta Turnu Severin, nemulţumiţi că le-au fost tăiate drepturi salariale şi că nu mai au lucrări care să le confere siguranţa locului de muncă, informeaza Romania TV. Cei peste o sută de salariaţi ai Hidroserv Porţile de Fier s-au strâns, luni, începând cu ora 15.00, în faţa sediului unităţii din Drobeta Turnu Severin, afişând pancarte cu textul "Vrem să muncim în Porţile de Fier!" şi scandând lozinci împotriva administratorului judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, pe care îl acuză că vrea să închidă unităţile Hidroserv din ţară. Angajatii sustin că în ultimele luni le-au fost afectate drepturile salariale cu peste 30 la sută şi că lucrează doar patru zile din cinci, pentru că nu au lucrări.

4 martie, Mechel:Peste 50 de angajati disponibilizati de la combinatul Mechel Campia Turzii au protestat, luni, in fata societatii, fata de neplata salariilor compensatorii. Liderul de sindicat, Ioan Pascu, a declarat ca daca nu vor intra banii pana luni va fi depusa o plangere in instanta pentru recuperarea sumelor. Protestatarii au spus ca vor protesta in fiecare zi a saptamanii intre orele 9.00 si 13.00, nemultumiti de faptul ca nu au primit cele trei salarii compensatorii la care aveau dreptul. Ei au precizat ca nu cred in promisiunile noului actionar al Mechel potrivit carora se va incerca efectuarea platilor pana in 15 martie.

3 martie, Electrocentrale Bucuresti:Un protest spontan a avut loc la sediul sucursalei Electrocentrale Bucuresti, din subordinea Elcen, zece sefi de centrale si directori de sucursale sustinand ca directorul general al Elcen ar fi incercat sa ocupe abuziv acest sediu. Inginerul sef al CET Grozavesti, Dan Tudora, a declarat pentru Agerpres ca directorul general al Elcen, Dan Stefan Cetacli, "a incercat sa ocupe abuziv sediul sucursalei Electrocentrale Bucuresti, fara a avea vreun document de transfer de proprietate, trimitand masini cu mobilier si documente care au fost oprite sa intre in curtea sucursalei de mai multi reprezentanti ai conducerii Electrocentrale Bucuresti". Potrivit inginerului sef Tudora, directorul sucursalei Electrocentrale Bucuresti, Constantin Dobre, a inceput sa primeasca amenintari si intimidari ca va fi suspendat. "Directorul general al Elcen, Dan Stefan Cetacli, a oferit sediul central al societatii ministrului delegat pentru Energie, Constantin Nita, care ar urma sa isi inceapa activitatea in noul sediu", a precizat Tudora.

28 februarie, Posta Romana:Sute de sindicalisti ai Postei Romane au protestat in intreaga tara, fata de disponibilizarile de personal preconizate de conducerea companiei, prin reducerea cu 50% a subunitatilor din judete, precum si fata de intentia Guvernului de a privatiza cel mai mare operator de profil din tara. Conducerea Postei a transmis un comunicat de presa ca reactie la actiunile de protest ale Sindicatului Lucratorilor Postali din Romania (SLPR) in care spune ca "va respecta acordul incheiat cu sindicatul in septembrie 2012 si, conform prevederilor acestui acord, nu va demara proceduri de disponibilizare, restructurare sau reducere a veniturilor angajatilor".

27 februarie, Mechel:Peste o suta de fosti angajati ai Mechel Campia Turzii, care au fost disponibilizati in ianuarie si februarie, au protestat in fata combinatului, cerand conducerii companiei acordarea celor trei salarii compensatorii la care aveau dreptul, anunta Mediafax. Mechel Campia Turzii este al doilea mare combinat din industria siderurgica unde au loc proteste ale angajatilor in ultima perioada, dupa Oltchim. Protestul de la Campia Turzii a degenerat: in timp ce fortele de ordine de la fata locului au insistat ca oamenii sa desemneze o delegatie care sa mearga sa discute cu directorul combinatului, protestatarii au deschis poarta fabricii si au intrat inauntru. Ei au reusit si sa sparga usa de la cladirea in care se afla biroul directorului. Protestatarii striga "hotii!", potrivit publicatiei Ziua de Cluj.

5-15 februarie, Oltchim si Arpechim:Timp de doua saptamani, sute de angajati de la Oltchim si Arpechim au protestat zilnic, iar 20 de salariati au declansat greva foamei, dupa ce a fost oprita activitatea in cele trei sectii unde productia fusese reluata in noiembrie 2012. Protestele au avut loc atat pe platformele de la Oltchim si Arpechim."Oamenii nu mai cred in promisiuni. Cele trei sectii care reluasera productia si-au intrerupt activitatea din lipsa materiei prime, banii pentru capitalul de lucru nu au venit si sunt restante salariale. Situatia combinatului este grava, iar oamenii acuza ca au fost mintiti", a declarat atunci Corneliu Cernev, lider sindical. Oamenii erau nemultumiti ca nu si-au primit salariile pe decembrie si ianuarie, ei cerand conducerii unitatii sa le prezinte planul de reorganizare, in conditiile in care combinatul a intrat in insolventa. Dupa o discutie intre liderii sindicali si ministrul Economiei, Varujan Vosganian, salariatii au oprit protestele. Ministrul a criticat atitudinea salariatilor Oltchim care au decis sa intre in greva foamei, sustinand ca asemenea forme de protest alunga investitorii. "Niciun investitor nu ar veni la o companie unde salariatii declara greva foamei si ameninta ca isi dau foc in ziua in care isi primesc salariile", a afirmat Vosganian.

12 februarie 2013, Posta Romana: Aproximativ 1.500 de angajati de la Posta Romana au protestat in Piata Constitutiei din Capitala, cerand demisia conducerii, pe care au acuzat-o de "incapacitate si nepasare", care vor duce la reducerea salariilor, la desfiintarea de oficii postale urbane si a tuturor ghiseelor postale rurale. Protestatarii au avut steaguri cu insemnul Federatiei Lucratorilor Postali din Romania si bannere pe care scrie "Nica, demisia!", "Nu vinde Posta!, "Dispretul vostru, protestul nostru", "Ion Smeeianu, sluga lui Nica", "Vrem sa muncim", "Director general = 8000 euro/luna, postas 800 lei/luna, "Ultima reduta, Posta Romana", striga "Demisia" si huiduie.

6 februarie, Tarom: Aproximativ 200 de angajati ai companiei TAROM au organizat un protest spontan la sediul companiei, salariatii operatorului aerian fiind nemultumiti de intentia autoritatilor de a privatiza compania. "200 de angajati din sectorul de mentenanta al operatorului aerian TAROM protesteaza la aceasta ora la sediul companiei fiind nemultumiti de anuntata privatizare a operatorului si de posibilitatea ca o mare parte dintre ei sa ramana fara licenta in urma intentiilor managementului de a restructura societatea", au declarat, atunci, pentru Agerpres, reprezentanti ai Ministerului Transporturilor. Un pachet de 20% din actiunile TAROM vor fi preluate de un investitor strain, termenul stabilit cu reprezentantii delegatiei FMI pentru finalizarea privatizarii fiind de sase luni incepand cu luna februarie.

24 ianuarie, Hidroelectrica: Sindicaliştii de la Hidroserv au pichetat sediul companiei, în semn de protest faţă de disponibilizările anunţate de conducerea companiei. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi şi de lipsa fondurilor pentru investiţii, reducerea programului de mentenanţă şi reorganizarea Filialelor Hidroserv. Sindicaliştii au anunţat că vor continua protestele, dacă nu le vor fi rezolvate problemele. Printre nemulţumiri s-au numarat disponibilizările de personal anunţate de către administratorul judiciar al producătorului de energie, Remus Borza. Acesta a anunţat în 17 ianuarie că aproximativ 500 de angajaţi ai Hidroelectrica vor fi disponibilizaţi până la 30 iunie 2013, pentru a eficientiza activitatea companiei.

16 ianuarie, CFR Calatori:O parte a angajatilor CFR Calatori au declansat o greva spontana nemultumiti ca nu si-au primit integral salariile pe luna decembrie 2012. Incepand cu ora 7.00 angajatii Regionalelor Bucuresti, Craiova, Cluj; Iasi, Galati si Constanta au declansat un protest spontan, prin incetarea activitatii, din cauza intarzierii cu o zi a platii salariului (lichidarea) pe luna decembrie. Activitatea a fost reluata dupa doua ore si jumatate, la scurt timp dupa ce angajatii au fost anuntati ca isi vor primi cea de a doua transa salariala aferenta lunii decembrie.

11 ianuarie, Mina Lupeni: Mai multi mineri s-au blocat in subteran, nemultumiti de salariile pe care urmau sa le primeasca. Fondul de salarii din luna decembrie era mai mic cu 360.000 de lei decat cel din luna precedenta, ceea ce inseamna ca realizarea productiei este de doar 94,6 la suta. Astfel, minerii urmau sa primeasca in decembrie, in medie, salarii cu aproximativ 170 - 175 de lei mai mici decat in luna noiembrie. Minerii de la Mina Lupeni, care au ramas in subteran dupa terminarea programului de lucru, nemultumiti de salarii, au iesit din mina dupa aproape opt ore de protest, ei acceptand propunerea conducerii unitatii miniere de marire a indicelui de calcul al salariului, care a fost stabilit la 0,97 pentru angajatii care lucreaza in subteran si la 0,90 pentru personalul de suprafata din sectoarele de activitate auxiliare activitatii de exploatare propriu-zisa a huilei.