Premierul Victor Ponta se declara socat de sinuciderea unui fost angajat al Mechel Campia Turzii. "Vreau sa exprim compasiune. Era destul de socant ceea ce s-a intamplat la Campia Turzii cu unul dintre angajati. Chiar daca vorbim de o companie privata, inteleg disperarea multora dintre cei de acolo", a spus Ponta. Acesta a cerut ministrului justitiei si ministrului delegat pentru Dialog Social sa gaseasca o solutie pentru modificarea legislatiei astfel incat si companiile 100% private sa poata fi sanctionate in cazul in care nu-si respecta obligatiile fata de angajati.

"Sa vedem daca putem aduce o modificare legislativa chiar si in cazul companiilor 100% private care nu isi respecta obligatiile prevazute in contractele colective de munca fata de angajati. Daca putem, sa aducem anumite sanctiuni (...)Poate reusim sa facem ceva mai mult decat doar sa constatam ca economia de piata presupune si firme care dau faliment. Aici e vorba totusi de obligativitate inclusiv pentru firmele suta la suta private de a respecta obligatiile pe care le au si, daca isi respectau obligatiile, poate ca asemenea tragedii puteau fi evitate", a precizat Ponta.

Un barbat in varsta de 58 de ani, fost angajat al combinatului Mechel Campia Turzii, s-a sinucis, fostii colegi ai barbatului precizand ca acesta fusese disponibilizat in 10 februarie si ca a recurs la acest gest din cauza disperarii intrucat nu mai avea bani sa isi achite ratele la banci, scrie Mediafax.

Barbatul urma sa implineasca miercuri 58 de ani. Acesta a fost gasit spanzurat marti seara, in locuinta sa.

"Colegul nostru a fost gasit mort aseara, s-a sinucis. Stresul si momentele grele l-au pus la pamant. Nu stim daca a avut si alte probleme, dar cu siguranta l-a doborat situatia de aici", a afirmat Ion Vuta, unul dintre liderii sindicali de la Mechel Campia Turzii.

Un alt fost coleg al barbatului a spus ca acesta avea rate la banci, pe care nu le mai putea achita in conditiile in care fusese disponibilizat si nu isi primise salariile compensatorii.

"Barbatul a lucrat ca strungar la laminorul 3 de la Mechel Campia Turzii. A fost un muncitor nemaipomenit. Avea doua fete si si-a pus capat zilelor pentru ca nu mai putea face fata greutatilor financiare. Zilele trecute a fost somat de banca sa isi plateasca ratele si nu avea de unde", a spus un fost coleg al barbatului.

Peste o suta de angajati disponibilizati de la Mechel Campia Turzii protesteaza, miercuri, pentru a treia zi consecutiv, in fata combinatului, fata de neacordarea salariilor compensatorii.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pana, a declarat, joia trecuta, ca noul actionar al Mechel are intentii bune si face toate demersurile pentru achitarea celor trei salarii compensatorii fostilor angajati de la Campia Turzii, insa are conturile blocate.

Grupul rus Mechel a vandut recent, pentru pretul simbolic de 230 de lei (52 euro), combinatele metalurgice pe care le detinea in Romania, puternic indatorate, catre firma Invest Nikarom din Bucuresti, controlata de doua persoane cu cetatenie rusa.

Tranzactia a vizat compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL si combinatele Ductil Steel Buzau, Ductil Steel Otelu Rosu, Mechel Campia Turzii, Mechel Targoviste si Laminorul Braila.