In luna ianuarie din acest an, castigul salarial mediu nominal net a fost de 1548 lei, in scadere fata de luna precedenta cu 149 lei (8,8%), dar in crestere cu 5,5% fata de luna ianuarie a anului trecut, a anuntat joi Institutul National de Statistica (INS). In prima luna din acest an, valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in transporturi aeriene (3799 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (840 lei).

In luna ianuarie 2013, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2138 lei, cu 8,7% mai mic decat in luna decembrie 2012.

  • Castigul salarial in raport cu evolutia preturilor de consum

Indicele castigului salarial real pentru luna ianuarie 2013 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 90,0%.

Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 116,8%, cu 13,0 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna decembrie 2012.

In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.

  • Ianuarie 2013 comparativ cu Decembrie 2012

In luna ianuarie 2013, in majoritatea activitatilor din sectorul economic (exclusiv activitatile de administratie publica, invatamant, sanatate si asistenta sociala), nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic decat in luna precedenta ca urmare a acordarii in luna decembrie 2012 a primelor ocazionale (inclusiv pentru sarbatori si sfarsitul de an), platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete cadou si tichete de masa). De asemenea, castigurile salariale medii nete din luna ianuarie au fost mai mici comparativ cu luna precedenta ca urmare a nerealizarilor de productii ori incasarilor mai mici (functie de contracte) sau a angajarilor de personal cu castiguri salariale mici.

  • Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
  • intre 20,0% si 26,5% in extractia minereurilor metalifere, activitati de editare, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei;fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite), telecomunicatii;
  • intre 17,0% si 20,0% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, extractia carbunelui superior si inferior, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor;
  • -intre 13,0% si 15,5% in fabricarea bauturilor, fabricarea substantelor si a produselor chimice, activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), transporturi pe apa, fabricarea echipamentelor  electrice, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), cercetare-dezvoltare, industria metalurgica.

Usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au inregistrat in sectorul economic in alte activitati extractive (2,1%) si au fost cauzate de concediile fara plata ale a personalului cu salarii mici ori ca urmare a realizarilor mai mari de productie.

In sectorul bugetar s-au inregistrat scaderi ale ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in sanatate si asistenta sociala (-1,4%) si invatamant (-1,3%), in principal ca urmare a acordarii de prime in luna decembrie salariatilor din unitatile apartinand sectorului privat.

Usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna decembrie 2012 s-au inregistrat in administratia publica (0,7%) ca urmare a promovarilor in gradul profesional.

  • Ianuarie 2013 comparativ cu Ianuarie 2012

Comparativ cu luna ianuarie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,5%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 99,6%.