Dupa constructorul auto Volkswagen si grupul chimio-farmaceutic Bayer, marile grupuri germane Daimler si Continental si-au anuntat la randul lor vineri intentia de a acorda prime generoase pentru o parte importanta a salariatilor, scrie AFP.

Daimler, producatorul Mercedes-Benz, va acorda astfel in aprilie o prima de 3.200 de euro la peste 130.000 de angajati. Constructorul din Stuttgart, care are in total 275.000 de angajati in intreaga lume, dintre care 166.000 in Germania, a precizat intr-un comunicat ca este a treia cea mai mare prima acordata vreodata de grup.

Anul trecut, Daimler si-a recompensat o parte dintre angajati cu prima record de 4.100 euro in contul exercitiului financiar 2011.

In 2012, grupul a inregistrat un profit net si o cifra de afaceri record, dar marja sa operationala, masura rentabilitatii unei societati, a scazut. Pentru a-si imbunatati competitivitatea, grupul a aplicat o serie de masuri de reducere a costurilor si de flexibilizare a muncii.

Incepand din 2013, primele acordate salariatilor vor fi stabilite in functie de evolutia marjei operationale.

Producatorul german de echipamente Continental, care a prezentat joi rezultate excelente pentru anul trecut, va acorda circa 100 de milioane pentru aproximativ 160.000 de salariati din intreaga lume. Anul trecut, primele acordate au insumat 70 de milioane de euro.

Nu sunt incluse in aceste fonduri bonusurile pentru directorii grupului. Continental are circa 170.000 de angajati in 46 de tari.

Salariatii care muncesc in Germania, Franta sau Statele Unite vor primi 900 de euro in timp cei din alte tari, unde costul de viata este mai putin ridicat, vor primi jumatate din aceasta suma, a explicat un purtator de cuvant al Continental.

Marile intreprinderi din Germania si-au facut un obicei in ultimii ani din a imparti o parte din profit cu salariatii lor.

Saptamana trecuta, gigantul auto Volkswagen a anuntat acordarea unor prime de 7.200 euro brut pe persoana pentru 100.000 de salariati din Germania.

Marti, laboratorul Bayer a anuntat ca va aloca 700 de milioane de euro pentru a premia aproximativ 112.000 de salariati din intreaga lume.