Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, joi, la Suceava, ca exista auspicii favorabile ca Romania sa obtina compensari pentru investitia de la combinatul de la Krivoi Rog in conditiile in care autoritatile ucrainene intentioneaza sa privatizeze combinatul, anunta Mediafax.

Vosganian a spus, intr-o conferinta de presa, ca a discutat, saptamana trecuta, cu ambasadorul Ucrainei la Bucuresti despre urgentarea solutionarii problemei investitiei romanesti in combinatul de la Krivoi Rog.

El a afirmat ca i-a transmis ambasadorului ca rezolvarea acestei probleme ar fi un semnal foarte puternic pentru dezvoltarea relatiilor economice dintre Romania si Ucraina.

Vosganian a spus ca va merge la Kiev si ca doreste ca in aceasta vizita sa fie insotit de oameni de afaceri romani.

Ministrul Economiei a precizat ca situatia de la Krivoi Rog este complicata, dar ca exista auspicii favorabile ca Romania sa poata sa recupereze din investitia de opt sute de milioane de dolari facuta acolo.

"La Krivoi Rog este o situatie destul de complicata pentru ca Romania a blocat acolo vreo opt sute de milioane de dolari. Dintre toate tarile care au participat se pare ca Romania era cea mai putin convinsa ca va cadea comunismul pentru ca pana in ultima zi Romania a continuat sa investeasca", a spus ministrul.

El a aratat ca din cele 800 de milioane de dolari investite de Romania exista un dezacord cu partea ucraineana privind nivelul investitiilor receptionate si a mentionat ca la acest combinat investitiile au fost facute in perioada cand functiona Uniunea Sovietica, care a facut un anumit partaj si ca erau implicate state care acum nu mai exista, cum ar fi RDG sau Cehoslovacia.

"Romania a avut o contributie impresionanta. Romania a construit acolo un oras si trebuie sa gasim o formula prin care Romania sa recupereze o parte cat mai mare din investitia sa. Cred ca auspiciile sunt favorabile de aceasta data pentru ca se pare ca Ucraina doreste sa privatizeze acea unitate. Daca Ucraina doreste sa privatizeze, aceasta privatizare nu se poate face fara acordul Romaniei si din sumele obtinute din privatizare Romania ar trebui sa-si obtina partea ei pentru ca se pare ca de la autoritatile ucrainene nu sunt sase sa obtinem compensari", a spus Vosganian.

"Am cerut ambasadorului Ucrainei ca guvernul sa desemneze un reprezentat de nivel diplomatic echivalent cu care sa incep dialogul", a mai spus Vosganian.

Constructia combinatului a fost inceputa in 1983, iar lucrarile s-au oprit in 1997.