Aproximativ 200 de muncitori au venit vineri la intrarea in Combinatul Mechel din Campia Turzii asteptand plata salariilor compensatorii promise de patronatul rus, noii actionari ai intreprinderii anuntand ca banii pentru plata primei jumatati din salariile compensatorii vor intra in conturile unitatii metalurgice, potrivit Agerpres. Directorul combinatului, Oleg Svedakov, le-a spus muncitorilor ca platile se fac din reinceperea productiei la Targoviste, valorificarea certificatelor CO2 si fierul vechi care se taie la Campia Turzii. El a precizat ca nu este dezmembrat laminorul numarul 3, iar otelul provine din alte utilaje si din dezafectarea laminorului 4.

Presedintele sindicatului Industria Sarmei de la Mechel, Ioan Pascu, a declarat ca s-a facut un pas important pentru solutionarea favorabila a situatiei muncitorilor, urmand sa intre in contul bancar al combinatului necesarul pentru plata a jumatatea din salariilor compensatorii, iar cel tarziu in cursul saptamanii viitoare se vor face si platile. Va urma si achitarea salariilor celor 320 de muncitorilor angajati si a tichetelor de masa.

Din partea Prefecturii Cluj a venit la intalnire Silvia Fabian, care a precizat ca institutia pe care o reprezinta a primit din partea noului actionar Invest Nikarom o adresa prin care se confirma inceperea platilor catre muncitori din banii incasati pentru certificatele de emisii si vanzarea de fier vechi. REMAT va prelua incepand din 15 martie fierul vechi de la Mechel Campia Turzii, iar primele sume de bani de la vor intra in contul Mechel in 20 martie.

Muncitorii concediati colectiv de la Combinatul Mechel din Campia Turzii asteapta, vineri, plata salariilor compensatorii datorate de patronatul rus al fabricii si sunt decisi ca in cazul in care data de 15 martie nu este respectata ca ultim termen pentru achitarea banilor sa deschida o actiune in justitie pentru a-si castiga drepturile prevazute in contractul colectiv de munca.

Mechel datoreaza celor 720 de muncitori disponibilizati colectiv in luna februarie 2013 trei salarii compensatorii in valoare totala de 700.000 de euro. Banii trebuie sa fie achitati vineri, dupa succesive amanari. Patronii rusi ai Mechel Campia Turzii au dispus in ultimele luni de 51,9 milioane de euro, dupa efectuarea unui imprumut de 48,7 milioane de euro si vanzarea de active in valoare 3,2 milioane de euro.

Firma Invest Nikarom din Bucuresti, controlata de cetatenii rusi Oleg Svedakov si Olga Chumakova, a cumparat, in acest an, cele patru combinate ale Mechel din Romania cu suma simbolica de 52 de euro. Cei doi actionari au declarat ca nu au bani sa achite salariile compensatorii datorate personalului concediat de Mechel si au anuntat, in ultimele zile, ca ar dori sa esaloneze platile pana in luna mai, desi la intalnirea din data de 28 februarie, de la Prefectura Cluj, cu seful administratiei judetene, Gheorghe Vuscan, ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pana, si reprezentantii sindicatului 'Industria Sarmei', actionarii Oleg Svedakov si Olga Chumakova au asigurat ca vor face platile pe 15 martie, din banii incasati prin repunerea in functiune a unitatii de la Targoviste.

Ulterior, noii actionari rusi au spus ca pot obtine banii pentru salariile compensatorii din dezmembrarea unor utilaje de la Mechel Campia Turzii, chiar si a Laminorului 3, si vanzarea lor ca fier vechi. Pentru vanzare nu au organizat inca licitatia. Privitor la dezmembrarea utilajelor si taierea lor, rusii au pretins participarea muncitorilor disponibilizati. Acestia au refuzat sa fie voluntari pentru Mechel si s-au declarat revoltati de ideea dezmembrarii Laminorului 3, care, spun ei, este 'inima combinatului'.

Muncitorii concediati au protestat in fiecare zi, incepand din 27 februarie, fata de neplata salariilor compensatorii din data 4 februarie si nu sunt de acord cu esalonarea la care vrea sa recurga Invest Nikarom. Ei propun intrarea combinatului in insolventa si cer autoritatilor romane sa fie verificate atat imprumutul de 48,7 milioane de euro facut de Grupul Mechel International Holding GmbH, in decembrie 2012, cat si incasarile din vanzarea cu 3,2 milioane de euro a depozitului din Gara Catelu, precum si cele din vanzarea de fier vechi, zinc si plumb. Fostii angajati solicita, totodata, conditionarea returnarilor de TVA catre Mechel Campia Turzii, de plata salariilor compensatorii datorate personalului disponibilizat si plata salariilor pentru cei 320 de angajati. Pe de alta parte, muncitorii vor ca DNA si DIICOT sa verifice vanzarea cu doar 52 de euro a celor patru combinate Mechel din Romania.

Aproximativ 1.700 de persoane au fost disponibilizate colectiv, in trei etape, incepand din iunie 2012, la Mechel Campia Turzii. In statul de functiuni au fost pastrate 320 de persoane, la Sectia de Tragatorie.

Joi, 14 martie, personalul disponibilizat de la Mechel s-a aflat in cea de-a 12-a zi de proteste, la intrarea in unitatea metalurgica, fata de nerespectarea obligatiilor asumate de conducerea companiei prin contractul colectiv de munca.

Miercuri, 13 martie, la adunarea desfasurata la Clubul Muncitoresc - Casa de Cultura 'Ionel Floasiu' din Campia Turzii, in prezenta prefectului Gheorghe Vuscan, muncitorii au cerut ca actele de privatizare din 2004 ale intreprinderii 'Industria Sarmei', devenite Mechel, sa fie facute publice pentru a se cunoaste toate detaliile legate de obligatiile asumate in document fata de muncitori, dar si conditiile dezavantajoase pentru statul roman ale vanzarii, insa profitabile pentru persoanele din administratia centrala care au facut aceasta tranzactie.

Fostii angajati ai Mechel au prezentat, miercuri, 13 martie, 'Manifestul de la Campia Turzii' la adunarea de la Clubul Muncitoresc - Casa de Cultura 'Ionel Floasiu' si au precizat ca acesta este singurul document in baza caruia vor purta discutii si negocieri. Manifestul face referire la intarzierea nejustificata a platii celor trei salarii compensatorii datorate muncitorilor de catre Mechel Campia Turzii, in conditiile in care patronii rusi au dispus, in ultimele luni, de suma de 51,9 milioane de euro. Totodata, in manifest se cere scoaterea combinatului din proprietatea Mechel, schimbarea actionariatului si verificarea respectarii clauzelor contractului de privatizare din 2004.