Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat vineri, la Bistrita, ca exista deja sute de solicitari de redeschideri de mine, dar ca Romania nu are inca legislatie care sa permita acest lucru, abia acum lucrandu-se la modificarea ei, informeaza Mediafax.

Intrebat de prefectul judetului Bistrita-Nasaud Ioan Tintean daca exista sanse sa fie redeschisa Exploatarea Miniera Rodna din judet, inchisa cu mai multi ani in urma, Vosganian a raspuns: "Am constatat cu surprindere ca in Romania nu exista nicio legislatie care sa permita redeschiderea unei mine inchise. Am mai fost odata ministru, dar pe vremea aceea nu aveam solicitari de redeschidere a minelor fie pentru faptul ca investitia privata nu era dezvoltata in aceasta zona, fie pentru ca tehnologiile nu permiteau valorificarea unor rezerve pe care noi le socoteam epuizate sau ineficiente economic. Ei bine, aceasta ipoteza exista astazi. E datatoare de speranta si de locuri de munca. Avem deja sute de solicitari de redeschideri de mine, de la carbuni pana la neferoase."

Vosganian a declarat ca a fost infiintat un comitet interministerial care lucreaza si care, in foarte scurt timp, va modifica legislatia minelor.

"Vorbim despre modificarea legislatiei minelor in sensul posibilitatii redeschiderii unor mine acolo unde exista proiecte sustinute de initiativa privata", a spus el.

Intrebat in cat timp estimeaza ca va fi modificata legislatia, Varujan Vosganian a spus ca proiectul va fi depus in Parlament pana luna viitoare.

"Noi vom depune modificarile in Parlament pana la sfarsitul lunii viitoare. Avand o majoritate coplesitoare in Parlament, am putea, in doua luni, sa scoatem textul. In actuala sesiune parlamentara am putea termina legea", a spus Vosganian.

In ce priveste minele inchise, Varujan Vosganian a spus ca a cerut Ministerului Finantelor sa fie continuat programul de inchidere de mine si igienizari ale iazurilor de decantare pentru a se evita alte accidente.

"Am avut un accident cu cateva persoane care au patruns prin efractie intr-o mina inchisa si care, din pacate, nu au mai avut puterea sa iasa. Am dispus o reverificare si am transmis, in privinta aceasta, si un semnal foarte ferm Ministerului Finantelor sa continuam finantarea inchiderilor de mine si a igienizarii iazurilor de decantare, astfel incat in viitor sa nu mai avem situatii similare", a spus el.

Varujan Vosganian a facut o vizita de o zi in Bistrita pentru a discuta cu autoritatile despre Parcul Industrial Bistrita-Sud, aflat la stadiul de proiect.