Grupul aeronautic francez Airbus a semnat, in prezenta presedintelui Frantei Francois Hollande. actele pentru cea mai mare comanda din istoria aviatiei civile, urmand sa livreze 234 de aeronave catre compania indoneziana Lion Air care va plati 24 miliarde dolari. Airbus obtine o victorie de prestigiu in fata rivalului Boeing care era furnizorul preferat de foarte prospera companie din Indonezia, scrie AFP.

Contractul de 24 miliarde dolari este foarte important fiindca va garanta 5.000 de locuri de munca in Franta pentru urmatorii zece ani, lucru extrem de important intr-o tara in care somajul este in crestere.

Pana acum, cel mai mare contract din istoria aviatiei civile fusese semnat in noiembrie 2011 cand Lion Air cumpara de la Boeing 230 de avioane in valoare de 22,4 miliarde dolari. In vara lui 2011 Boeing prindea un alt contract gigantic in valoare de 21,3 miliarde dolari de la American Airlines.

Cel mai mare contract obtinut pana acum de Airbus a fost semnat in 2007 cand Emirates a comandat avioane de 20 miliarde dolari.

Compania indoneziana low-cost Lion Air devine una dintre primele zece din lume dupa aceasta comanda, insa interesant este ca aceasta companie este interzisa in spatiul aerian al UE din cauza ca nu respecta normele de securitate. Compania este foarte secretoasa in ceea ce priveste rezultatele financiare, iar despre Lion Air se stiu foarte putine lucruri.

Lion Air s-a infiintat in 1999 si in afara de numeroasele curse interne, opereaza in tari precum Malaezia, Singapore si Vietnam.