Marea parte a companiilor care au ajuns sa aiba cifre de afaceri de ordinul miliardelor de dolari au fost fondate de adulti, de oameni cu experienta in afaceri, nu de adolescenti, a spus intr-un interviu pentru HotNews.ro, Kenneth Morse, consilier pe probleme de industrie pentru presedintele Obama. In Romania pot aparea start-up-uri de succes, insa o conditie ar fi ca Guvernul sa cumpere de la ele produse si servicii si sa si plateasca la timp, a mai spus Morse, care tine in aceste zile la Bucuresti cursuri de antreprenoriat organizate de Fundatia Post Privatizare.

Kenneth MorseFoto: Fundatia Post Privatizare

Vlad Barza: De ce in unele locuri apar atat de multe startup-uri si mai mult, sunt si de succes? Care ar fi secretul unor zone precum California, cand e vorba de crearea unor companii de top?

Ken Morse: Lumea ma intreaba des pe aici prin Europa de ce imi pasa de antreprenori si ce ar trebui sa facem. Ei bine, ne pasa fiindca populatia creste, tinerii au asteptari tot mai mari, iar companiile mari si guvernele nu au capacitatea de a crea locuri de munca adecvate. Guvernele au ajuns la limita in Europa, sectorul guvernamental nu mai este asadar o afacere in extindere...

Vlad Barza: Vreti sa spuneti ca sectorul privat reprezinta solutia salvatoare?

Ken Morse: Cred ca da. Companiile foarte mari au crescut deja prea mult, asa ca job-urile vor veni mai ales de la companiile noi, iar intrebarea este ce fel de companii vrem. Cred ca vrem companii de tehnologie fiindca ele creeaza job-uri cu valoare adaugata, iar aceste companii cred eu ca ar trebui fondate de echipe ambitioase de adulti, nu de copii.

Vlad Barza: Bun, dar o parte dintre acesti copii de care spuneti au fondat companii care au devenit de succes si care valoreaza miliarde de dolari...

Ken Morse: Ei bine, eu privesc lucrurile diferit, mai ales ca sunt consilier al presedintelui SUA pe chestiuni de inovatie si antreprenoriat intr-un consiliu ce se ocupa de aceste teme. Ne-am uitat la cate companii au ajuns sa aiba afaceri anuale de ordinul miliardelor de dolari si am vazut ca anual in America sunt fondate cam 20 de companii care in 12-15-18 ani ajung la afaceri anuale de miliarde.

Ne-am uitat la 20 de companii pe an, timp de doua decenii, deci cam la 400 de companii, aproape toate au fost fondate de echipe de directori experimentati cu varste de peste 40 de ani. De exemplu, la Google, Sergey Brin a avut nevoie de Larry Page ca sa-l ajute sa construiasca business-ul si la Facebook a fost nevoie de ajutorul unor adulti care s-au alaturat companiei. Pur si simplu se economiseste mult timp si nici nu-ti poti permite sa faci toate greselile incepatorilor, ai nevoie de oameni care au trecut de toate etapele...

Ce vreau sa spun este ca daca e sa fie construite companii solide in Romania, companii care sa aiba afaceri de 100-200-300 milioane dolari anual, ele trebuie construite de echipe. Care sunt conditiile necesare? Ati adus vorba de Silicon Valley..

Vlad Barza: Da, care este modelul din Silicon Valley?

Ken Morse: Ei bine, acolo guvernul si agentiile guvernamentale cumpara de la start-up-uri si PLATESC LA TIMP. Cel mai bun lucru care s-ar putea intampla in Romania pentru imbunatatirea climatului de antreprenoriar ar fi ca guvernul sa cumpere de la start-up-uri si sa plateasca la timp. Ce am facut noi in criza? Am schimbat termenele guvernamentale de plata de la 90 de zile, la 30 de zile, iar la US Department of Defence vorbim chiar de 20 de zile (...) Daca Romania ar face asta, ar impulsiona si crearea de locuri de munca. Al doilea lucru pe care Romania l-ar putea face, daca ar vrea, ar fi sa convinga diaspora sa revina, sunt multi romani peste hotare care au calitati excelente de oameni de afaceri si au acces la piete mari si la capital si ar putea fi invitati inapoi...DAR vor veni doar daca ar avea aici mai multe oportunitati decat acolo unde sunt acum.

Vlad Barza: De ce in unele parti ale lumii este chiar indicat sa fi avut cateva esecuri in afaceri, se considera ca ai experienta, in timp ce in alte regiuni, si asta include si Romania, se considera ca esti un ratat daca ai dat gres de cateva ori?

Ken Morse: Ceea ce conteaza cu adevarat este cine face angajarile, iar cel care vrea sa angajeze un om ar trebui sa le spuna celor de la resurse umane ca vrea un om care s-a confruntat cu adversitatea.

Vlad Barza: Unde sa se fi confruntat? Detaliati

Ken Morse: In Romania oamenii de la resurse umane se feresc de CV-urile unor candidati in care se mentioneaza orice fel de esec, dar esecul inseamna ca inveti, iar daca seful care e in cautare de oameni spune ca vrea pe cineva care are un esec, dar si un succes, zic ca e un lucru bun. Asa faceam si eu cand ma ocupam de angajari in Europa. Daca ratezi un obiectiv, data viitoare te vei stradui mai mult. In Taiwan se spune ca esecul sta la baza tuturor succeselor.

Cine este Kenneth Morse

In 1968 Kenneth si-a luat licenta in Stiinte Politice la Massachusetts Institute of Technology - unde a activat ca profesor - iar in 1972 si-a luat doctoratul in Marketing International la Harvard Business School.

Intre 1996 si 2009 a fondat si a condus mai multe start-up-uri, Morse fiind si co-fondator al Martin Trust Center for MIT Entrepreneurship

Kenneth Morse este consultant pentru un mare numar de companii: pentru cele de mari dimensiuni da sfaturi in legatura cu inovatia, iar pentru cele mici, in legatura cu modul in care ele pot deveni globale.

El este si consilier guvernamental in SUA desemnat de Barack Obama si este co-presedinte al consiliului care se ocupa de chestiuni legate de productia industriala in SUA. Unul dintre obiectivele principalele ale comisiei este sa convinga cat mai multe companii americane sa relocheze in SUA o parte din productie, in conditiile in care China nu mai este o tara atat de ieftina, iar transportul cu containere devine tot mai scump.

Morse este in prezent presedinte al Entrepreneurship Ventures Inc din Boston.