Atunci cand capacitatea sectorului public de a crea noi locuri de munca este limitata, atentia se intoarce asupra sectorului privat, care poate reprezenta o baza de relansare a activitatii economice numai prin investitii si poate asigura o crestere a gradului de ocupare pe piata muncii. Generand peste 2/3 din numarul locurilor de munca si 54% valoarea adaugata a economiei nationale, sectorul intreprinderilor mici si mijlocii este un motor important al dezvoltarii economice.

Coface sprijina IMM-urileFoto: Coface Romania

IMM-urile romanesti se confrunta cu riscuri din ce in ce mai greu de gestionat: perspective reduse de creditare suplimentara in perioada urmatoare, ponderea scazuta a institutiilor de garantare, dificultatea accesarii fondurilor europene, birocratia excesiva si incasarea tarzie a creantelor.

Dintre acestea, microintreprinderile sunt cel mai greu afectate, inregistrand cel mai ridicat grad de indatorare, respectiv 99% (ca pondere a datoriilor totale in active), cea mai ridicata rata a pierderii, respectiv -4,5%, o durata medie de incasare a creantelor de 172 de zile, cu doua luni mai mare decat cea anterioara crizei si un procent de doar 37% de acoperire a datoriilor totale prin cifra de afaceri, conform unui studiu realizat de Coface asupra situatiei actuale a IMM-urilor din Romania.

Necesitatile IMM-urilor trebuie atent analizate pentru ca acestea sa isi exercite rolul crucial in perspectivele de relansare economica si echilibru social: nevoia de finantare, prezenta unor parteneri de incredere pentru tranzactii care sa le asigure stabilitatea si sanatatea afacerii, instrumentele cu ajutorul carora sa poata lua decizii eficiente in timp util.

Pentru a raspunde cat mai bine nevoilor companiilor mici si mijlocii, Coface, a dezvoltat doua noi produse dedicate protejarii afacerii si evaluarii partenerilor, ajutand astfel organizatiile in curs de dezvoltare.

Asigurarea de Credit Comercial SMART este un produs unic in piata, adresat IMM-urilor, ce sprijina cresterea si dezvoltarea afacerii prin includerea clientilor noi si siguri in polita de asigurare. Furnizeaza servicii de credit management profesioniste prin analiza cumparatorilor, monitorizarea comportamentului de plata si servicii de colectare a creantelor neincasate.

Spre deosebire de asigurarea traditionala, procesul de vanzare este unul simplificat, clientul avand controlul asupra unor optiuni standardizate care permit achizitionarea rapida a politei, in maxim 7 zile. Pentru a sprijini procesul de obtinere a unei finantari, polita se poate cesiona si catre banca.

Mai multe informatii despre Asigurarea de Credit Comercial SMART, puteti afla aici.

Cel de-al doilea produs, destinat IMM-urilor,Coface InfoQuickreprezinta o platforma online, care permite clientilor sa obtina informatii de afaceri despre companiile din Romania intr-un timp foarte scurt, raportandu-se la o colectie de date publice generate de interogarea automata a surselor de informatii on-line si a celor deja stocate in baza de date a Coface.

Produsul de baza al platformei este un raport online livrat in cateva minute, ce prezinta orice companie din Romania din perspectiva:

  • Datelor generale ale companiei si actionariatului
  • Situatiei financiare din ultimii 4 ani
  • Comportamentului de plata
  • Situatiei juridice a dosarelor existente in instanta

Atat Asigurarea de Credit SMART, cat si Raportul Coface InfoQuick se adreseaza nevoii tot mai mari a IMM-urilor de a avea acces la instrumente simple si rapide pentru a-si dezvolta afacerea in siguranta si pentru a-si evalua potentialele parteneriate comerciale, cu scopul de a lua decizii eficiente de afaceri.