VoestAlpine, care voia sa faca in 2008 un combinat siderurgic la Marea Neagra, a ales SUA, Texas. Motivul principal - pretul redus al energiei, pe fondul boom-ului gazelor de sist
Uzina, cea mai mare investitie straina pentru Voestalpine, va incepe sa produca in 2016, va avea o suprafata de 2 kilometri patrati si va angaja aproximativ 150 de oameni.
"Ar fi imposibil sa construim o uzina comparabila in Uniunea Europeana, nu in ultimul rand din cauza lipsei de competitivitate in termeni de costuri de operare", a declarat directorul executiv Wolfgang Eder.
Statele Unite au devenit un adevarat magnet pentru industriasi gratie gazelor de sist ieftine, ceea ce a determinat numerosi economisti sa intrevada o revenire la industrializare a celei mai mari economii a lumii, dupa o perioada lunga in care cresterea a fost sustinuta de consum.
"In SUA, reindustrializarea este promovata foarte consistent, ambitios si cu mare hotarare. Preturile mici la energie ne-au dat impulsul final, si acesta nu a fost mic", a precizat Eder.
Majoritatea tarilor europene se impotrivesc explorarii gazelor de sist pe fondul ingrijorarilor legate de mediu, in timp ce recesiunea, un euro puternic si legi restrictive ale muncii in majoritatea tarilor reduc si mai mult atractivitatea pentru dezvoltarea industriei.
"America cunoaste in prezent o renastere a productiei", spune Felix Schuler, partener la Boston Consulting Group (BCG), din Germania.
Pretul gazelor naturale este mult mai redus in Statele Unite decat in alte tari. Astfel, in American un milion BTU (British thermal units, unitate de masura britanica) costa 4 dolari, dupa ce atinsese anul trecut un minim de doi dolari, mult sub media pe zece ani (5,70 dolari) si sub pretul de circa 14 dolari in Marea Britanie si circa 17 dolari in Asia.
Gazul natural ieftin ofera avantaje competitive nu doar pentru industriile care il folosesc drept materie prima, ci si in ceea ce priveste costurile mici la utilitati, in conditiile in care incepe sa fie folosit pe o scara tot mai mare pentru producerea energiei electrice.
Astfel, companiile industriale platesc circa 40 de dolari pe megawatt-ora pe coasta estica a SUA, unde preturile au scazut sensibil de la jumatatea lui 2008. In Germania, pretul este de 45 de euro (58 dolari), in Austria 60 de euro si peste 65 de lire (98 dolari) in Marea Britanie.
The National Association of Manufacturers din Statele Unite estimeaza ca boomul gazelor de sit va crea un milion de locuri de munca in industria manufacturiera pana in 2025.

Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Medicii de familie admit că unii dintre ei au refuzat să își programeze pacienții la vaccinarea împotriva COVID-19 și recomandă "utilizarea celorlalte 6 modalități de programare"
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Cititi putin si despre impactul gazelor de sist asupra mediului in america cea preaslavita. Este adevarat ca europa se scufunda datorita popularilor care nu stiu altceva decat austeritate, austeritate, austeritate insa americanii au luat si alte masuri pentru cresterea economica, adica reduceri de taxe, infuzie de bani, etc.
Mai moale cu gazele de sist ca pute.
totusi nu cred ca ar trebui sa ne suparam prea tare ca ne ocoleste industria grea. sunt destule alte oportunitati si solutii pentru economie decat industriile poluante.
Apoi nu vrei sa ne spui si noua care ar fi oportunitatile alea despre care vorbesti pe final ? Romanii gasesc cate ceva negativ la aproape orice, nu-i de mirare ca din punct de vedere industrial Romania sta putin mai bine decat o tara din lumea a 3-a.
Avand in vedere ca transportul maritim e foarte ieftin, face sens sa investesti unde energia este cea mai ieftina.
dar, in siderurgie, electricitatea este energia de baza, iar texasul este mare producator de electiricitate, poate cea mai ieftina din sua.
texasul are o importanta retea de centrale nucleare.
si ar mai fi ceva, dereglementarile legate de forta de munca, usurinta cu care angajatorul poate angaja sau da afara in functie de piata.
si nu in ultimul rand, unde este piata de desfacere.
daca principalii beneficiari sunt pe continentul american, este normal sa amplaseze acolo.
cheltuielile de transport, taxele vamale si alte chletuieli salvate, compenseaza forta de munca.
in texas sunt mule companii ioropene, printre care se remarca siemens.
forta de munca este cacalau si nu asa de scumpa.
mexicul e la doi pasi.
"si ar mai fi ceva, dereglementarile legate de forta de munca, usurinta cu care angajatorul poate angaja sau da afara in functie de piata."
Daca cu astfel de de logica lucram, atunci e limpede: care esti in stare sa pui mina pe furca, coasa, topor, ciocirlie, pe ei pe mama lor, pe ei!
Daca tipilor de peste 60 de ani care conduc, din fata sau din spate chestiile astea le convine situatia, Salutem! Ei pe ce mai pot pune mina la situatie?
Post Scriptum:
I hate the communism from the deep of my heart!
Au UITAT ca ref. Voestalpine s-a pus problema ca ORICUM avem litoralul mic, ca deja carbunele de calitate e cam pe terminate siiii... MAAAIII aleeeesss...
... Ca a fost un mare scandal cu terenuri, intre gashka lui Mazare si gashka lui Base (frate-sau, Mircea)!!! :D
da'... nah... cand vrei sa manipulezi - manipulezi, ce sa faci? :D
Cat despre "reglementarile pe piata muncii"... pai n-am sa le plang eu de mila la americani, daca vor sa devina sclavi la austrieci
Poate e mai bine uneori sa lasi trenul sa treaca, decat sa te calce :P
Dar de principiu, sa-ti pui intrebari precum cele mentionate de tine nu poate sa faca decat bine! Numai, sa iei toti factorii in considerare, atunci cand formulezi un raspuns.
Sau esti un "om de afaceri" roman cu manutele bagate in buget pana la cot, zona in care deja incepe sa te doara cand auzi de locuri de munca pentru romani. Da fuguta pana la Oltchim si explica-le chestia cu sclavia si cu locurile de munca poate la mai scad sumele facturate de nen'tu Ponta.
In druma abate-te si pe la Campia Turzii da sa imbraci ceva mai grosut sa nu te traga !
1. Este un combinat siderurgic, nicidecum o otelarie cum aprare in titlu.
2. este vorba de o fabrica de preparare a fierului poros/spongios (prima faza a prelucrarii minereului de Fe)
3. S-a ales in primul rand dpv logistic. Este absolut normal sa aduci minereul de Fe din USA (99% din minereurile din State sunt minereuri de Fe), apoi Brazilia sau Peru, etc. Deci costuri mici. Apoi marfa se expediaza catre Austria pentru METALURGIE!
4. Normal ca la Prajirea minereului se folosesc gazele, astfel incat decizia este pe deplin justificata!
Mai putine comentarii si mai multa munca!