Compania austriaca VoestAlpine a ales statul Texas, Statele Unite, pentru a construi o otelarie in valoare de 550 milioane euro, atrasa de pretul mic al energiei, pe fondul boomului industriei gazelor naturale, dupa ce in 2008 semnase un memorandum cu guvernele Romaniei si Bulgariei pentru construirea unui combinat siderurgic in Zona Marii Negre, scrie Reuters.

Uzina, cea mai mare investitie straina pentru Voestalpine, va incepe sa produca in 2016, va avea o suprafata de 2 kilometri patrati si va angaja aproximativ 150 de oameni.

"Ar fi imposibil sa construim o uzina comparabila in Uniunea Europeana, nu in ultimul rand din cauza lipsei de competitivitate in termeni de costuri de operare", a declarat directorul executiv Wolfgang Eder.

Statele Unite au devenit un adevarat magnet pentru industriasi gratie gazelor de sist ieftine, ceea ce a determinat numerosi economisti sa intrevada o revenire la industrializare a celei mai mari economii a lumii, dupa o perioada lunga in care cresterea a fost sustinuta de consum.

"In SUA, reindustrializarea este promovata foarte consistent, ambitios si cu mare hotarare. Preturile mici la energie ne-au dat impulsul final, si acesta nu a fost mic", a precizat Eder.

Majoritatea tarilor europene se impotrivesc explorarii gazelor de sist pe fondul ingrijorarilor legate de mediu, in timp ce recesiunea, un euro puternic si legi restrictive ale muncii in majoritatea tarilor reduc si mai mult atractivitatea pentru dezvoltarea industriei.

"America cunoaste in prezent o renastere a productiei", spune Felix Schuler, partener la Boston Consulting Group (BCG), din Germania.

Pretul gazelor naturale este mult mai redus in Statele Unite decat in alte tari. Astfel, in American un milion BTU (British thermal units, unitate de masura britanica) costa 4 dolari, dupa ce atinsese anul trecut un minim de doi dolari, mult sub media pe zece ani (5,70 dolari) si sub pretul de circa 14 dolari in Marea Britanie si circa 17 dolari in Asia.

Gazul natural ieftin ofera avantaje competitive nu doar pentru industriile care il folosesc drept materie prima, ci si in ceea ce priveste costurile mici la utilitati, in conditiile in care incepe sa fie folosit pe o scara tot mai mare pentru producerea energiei electrice.

Astfel, companiile industriale platesc circa 40 de dolari pe megawatt-ora pe coasta estica a SUA, unde preturile au scazut sensibil de la jumatatea lui 2008. In Germania, pretul este de 45 de euro (58 dolari), in Austria 60 de euro si peste 65 de lire (98 dolari) in Marea Britanie.

The National Association of Manufacturers din Statele Unite estimeaza ca boomul gazelor de sit va crea un milion de locuri de munca in industria manufacturiera pana in 2025.