Un numar de 1.020 de salariati de la Oltchim vor fi disponibilizati, a declarat, luni, liderul sindical Corneliu Cernev, la Ministerul Economiei, dupa discutiile cu ministrul de resort, Varujan Vosganian, relateaza Agerpres.

"Vom avea timp in doua saptamani sa discutam despre listele cu disponibilizari. Ele exista, dar nu au fost facute publice. Este vorba despre 1.020 de salariati", a afirmat Corneliu Cernev, dupa discutiile purtate cu ministrul Economiei, Varujan Vosganian, conducerea executiva a societatii Oltchim si administratorii judiciari.

Liderul sindical a mentionat ca o Ordonanta de Guvern privind plata salariilor angajatilor Oltchim va intra spre aprobare in urmatoarea sedinta de Guvern.

"O Ordonanta pentru plata salariilor restante va intra in sedinta de Guvern de miercuri. Salariile compensatorii se acorda conform contractelor colective de munca. Salariatii primesc 6, 12 sau 18 salarii compensatorii, in functie de vechime", a precizat Corneliu Cernev.

Varujan Vosganian a precizat, la randul sau, ca Oltchim poate accesa fondul de garantare pentru plata partiala a salariilor restante.

Ministrul a mentionat ca nu exista inca un raspuns oficial din partea Comisiei Europene in ceea ce priveste acordarea unui ajutor de stat: "Nu am primit inca un verdict din partea CE, exista opinii care nu sunt foarte incurajatoare pentru noi de la departamentele tehnice, care considera ca Oltchim a primit deja un ajutor de stat anul trecut prin furnizarea de energie electrica fara contraprestatie", a spus acesta.

Pe de alta parte, Vosganian a sustinut ca in ultima luna Oltchim aproape si-a triplat capacitatea de productie, la peste 20%, dar pentru a nu avea pierderi trebuie sa ajunga la peste 50%.

In conditiile in care "bancile sunt foarte ezitante sa mai dea bani" pentru Oltchim, se cauta acum "alte formule de finantare care sa fie de 15 mil euro in lichiditate si cateva zeci de milioane de euro in materie prima oferite de furnizori", pna la o suma de 45 mil euro.

"Cu aceasta suma intr-o luna si ceva putem ajunge la o capacitate de peste 50% care ar asigura functionarea Oltchim fara pierderi", a explicat Varujan Vosganian.