Guvernul are pe ordinea de zi a sedintei de miercuri un proiect de Ordonanta de Urgenta privind promovarea programului national de dezvoltare locala. In initiatorul proiectului este Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. In mare parte, programul este asemanator cu cel promovat de minister in mandatul Elenei Udrea- Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii, care a fost aspru criticat de USL. De altfel, Liviu Dragnea, actualul ministru al dezvoltarii, a anuntat in ianuarie ca vechiul program va fi inchis, urmand sa fie prioritizate invetitiile incepute, fara a fi deschise alte noi santiere in acest an. Noul program prevede finantarea unor lucrari pe plan local din bani de la bugetul statului. Beneficiari vor fi autoritatile locale.

Liviu DragneaFoto: gov.ro
  • Ce spunea Victor Ponta in luna mai 2012 despre PNDI: "Am avertizat firmele inca de acum un an sa este o situatie de fraudare a banului public de catre premierul Emil Boc si Elena Udrea, si le-am spus sa nu intre in aceasta schema pentru ca nu vor primi bani de la Guvernul USL. Ii avertizez si acum, sa mearga la Udrea sa le dea banii, nu la Guvern" (sursa)

UPDATE Liviu Dragnea a anuntat ca noul program a fost adoptat. Acesta sustine ca este un program care reuneste trei acte normative (HG 577/1997, OG 7/2006 si OG 40/2006) privind finantarea unor investitii la nivel local. Dragnea a afirmat ca pentru acest program este prevazut in bugetul ministerului suma de 450 milioane de lei. Ministrul a mai afirmat ca in prezent, la nivel local, sunt peste 3.500 de lucrari aflate in diverse stadii de executie in valoare de circa 3 miliarde de lei. Intrebat cum vor mai putea fi deschise noi santiere in conditiile in care sunt neceare 3 mld. lei pentru lucrarile in executie, Dragnea a afirmat ca nu vor fi finantate noi lucrari. Singura investitie noua va fi cea privind efectuarea unor lucrari de infrastructura la baza militara de la Deveselu, a spus Dragnea. In proiectul aprobat de Guvern sunt cuprinse si "obiective de investitii noi-obiectivele de investitii pentru care nu au fost incheiate contracte/conventii de finantare, contracte de lucrari, precum si obiectivele care nu au fost incluse in niciunul din programele de investitii preluate in prezentul program". Dragnea sustine ca noul program nu are nicio legatura cu PNDI.

Care vor fi tipurile de lucrari ce vor fi finantate de Programul National de Dezvoltare Locala, daca OUG va fi aprobata de Guvern:

a) realizare/extindere/reabilitare/modernizare a sistemelor de alimentare cu apă si statii de tratare a apei;

b) realizare/extindere/reabilitare/modernizare a sistemelor de canalizare si statii de epurare a apelor uzate;

c) realizare/extindere/reabilitare/modernizare /dotare a unitătilor de învătământ preuniversitar;

d) realizare/extindere/reabilitare/modernizare/dotare a unitătilor sanitare din mediul rural;

e) reabilitare/modernizare a drumurilor publice clasificate si încadrate în conformitate cu prevederile legale în vigoare, ca drumuri judetene, drumuri de interes local, respectiv drumuri comunale si/sau drumuri publice din interiorul localitătilor;

f) realizare/modernizare/reabilitare de poduri, podete sau punti pietonale;

g) realizare/extindere/reabilitare/modernizare a unor obiective culturale de interes local, respectiv biblioteci, muzee, centre culturale multifuncţionale, teatre;

h) realizare/extindere/modernizare de platforme de gunoi;

i)realizare/extindere/reabilitare/modernizare a pieţelor publice, comerciale, târguri, oboare, după caz;

j) realizare/extindere/reabilitare/modernizare a bazelor sportive.

Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) va fi inchis, a afirmat in luna ianuarie vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. El a spus atunci ca lucrarile care au fost incepute se opresc la stadiul la care au fost gasite pe 31 decembrie 2012, repredate ca si amplasamente autoritatilor locale care le-au predat la minister, urmand a fi incadrate in alte programe de finantare pentru dezvoltarea locala.

Dragnea a mentionat ca in minister a fost realizata o analiza si ca aproximativ 200 de milioane de lei trebuie achitati, pana in prezent, pentru PNDI. Potrivit vicepremierului suma va fi esalonata in urmatorii trei ani.

"PNDI este un program foarte scump. (...) Am facut o analiza cu colegii mei din minister si decizia noastra a fost sa inchidem acest program, in perioada imediat urmatoare. Am rugat colegii din minister, respectiv pe secretarul de stat Iulian Matache, sa inceapa discutiile cu constructorii, sa vedem care sunt sumele pe care trebuie sa le achitam pentru lucrarile care au fost efectuate pana pe 31 decembrie 2012, urmand ca imediat dupa ce se incheie aceste discutii sa adoptam actul normativ necesar pentru a inchide acest program", a precizat Liviu Dragnea.

Reamintim ca PNDI, programul initiat si derulat in mandatul Elenei Udrea, a fost aprig contestat atit de Opozitia de la acea vreme, cit si de FMI, pentru doua motive: lipsa de transparenta in acordarea fondurilor si finantarea unor obiective inutile.

Stire in curs de actualizare