Cluj: Muncitorii disponibilizati de la Mechel Campia Turzii primesc diferenta de bani din salariile compensatorii

de Ionut Baias     HotNews.ro
Vineri, 12 aprilie 2013, 7:21 Economie | Companii

Personalul disponibilizat în acest an de patronatul rus al Combinatului Mechel Câmpia Turzii primeşte vineri şi luni de la angajator diferenţa de bani din cele trei salarii compensatorii care i se datorează încă din data de 4 februarie, potrivit Agerpres.

Plăţile se fac din banii primiţi de Mechel de la statul român cu titlul de rambursare de TVA. În conturile bancare ale combinatului Mechel Câmpia Turzii au fost depuşi, în aceste zile, 4,8 milioane de lei, care asigură şi efectuarea plăţilor restante pentru cei 720 de siderurgişti concediaţi colectiv în luna februarie a acestui an. Siderurgişti au primit, pe 20 martie, un sfert din salariile compensatorii datorate de patronat, adică 900 de lei de persoană. Marţi, 19 aprilie, şi personalul menţinut în statele de funcţiuni, respectiv 364 de angajaţi, urmează să primească salariile restante.

Mechel îşi plăteşte datoriile faţă de muncitori după ce aceştia au protestat, mai bine de o lună, faţă de încălcarea drepturilor lor. Începând din 27 februarie, foştii angajaţi au venit, zilnic, la intrarea în întreprindere, apoi au blocat drumul E 60, iar în 4 aprilie au pichetat sediile companiei Invest Nikarom din Bucureşti şi al Guvernului, alături de colegii lor disponibilizaţi la unităţile Mechel similare din Târgovişte şi Brăila.

În repetate rânduri, muncitorii din Câmpia Turzii au avertizat patronatul rus că situaţia lor este disperată şi nu sunt de acord cu plata eşalonată a banilor şi nici cu decizia noilor acţionari majoritari de la Invest Nikarom ca Laminorul 3 - 'inima combinatului' - să fie tăiat în bucăţi, iar acestea valorificate ca fier vechi la Remat, pentru a se obţine astfel banii necesari pentru plăţile compensatorii.

Pe fondul tensiunii extreme, un fost strungar de la Laminorul 3, Ioan Bozdog, de o conştiinciozitate remarcabilă timp de 36 de ani, ajuns după disponibilizare sub limita supravieţuirii, s-a sinucis, în data de 4 martie, cu o zi înainte de a fi împlinit 58 de ani. Era tatăl a două fete.

Pe 25 martie, Gabriel Bucur, de 40 de ani, victimă a unui accident de muncă suferit la Mechel în urmă cu cinci ani, care i-a afectat văzul, a intrat în greva foamei, deşi vădit epuizat. El a rezistat, în frig şi pe ninsoare, în faţa întreprinderii, până în 27 martie când şi-a pierdut cunoştinţa şi a fost transportat la spital. Cinci foşti colegi ai muncitorului au declarat că se vor solidariza cu el şi vor intra, de asemenea, în greva foamei, la domiciliu, dar au renunţat la această formă de protest. Bucur fusese concediat de la Mechel în grupul celor 800 de muncitori disponibilizaţi în 2012.

Aproximativ 1.700 de persoane au fost concediate colectiv în trei etape, începând din iunie 2012, de la Combinatul Mechel din Câmpia Turzii. În unitate au rămas angajate 364 de persoane.

Mechel a scos la vânzare 14 din întreprinderile pe care le-a deţinut în Europa de Est, patru fiind din România. Toate activele Mechel din România au fost cedate, la un preţ simbolic de 52 de euro, societăţii ruse Invest Nikarom.

Foştii angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii spun că nu vor renunţa la proteste, chiar dacă au reuşit să obţină banii care li s-au datorat. Ei atrag atenţia că la Câmpia Turzii nu sunt locuri de muncă şi vor protesta, în continuare, în faţa Primăriei din Câmpia Turzii, pentru a determina Guvernul să găsească soluţii viabile pentru oameni.

Pe de altă parte, un mare grup de muncitori din cei 364 menţinuţi în schema de personal de la Mechel Câmpia Turzii consideră că reluarea producţiei, pe 15 aprilie, este benefică, dar anunţă că nu sunt de acord ca în secţiile TS1 şi TOT3 să lucreze în continuare 200 de angajaţi TESA care nu sporesc rentabilitatea combinatului, ci dimpotrivă, o diminuează.

Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

416 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri