Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat ca saptamana viitoare ministerul pe care il conduce va incepe privatizarile, iar primele societati care vor fi scoase la vanzare sunt Plafar si Sanevit, urmate de santierele navale de la Mangalia si de prezentarea planului de reorganizare la Oltchim, "pentru care ar exista sase, sapte firme interesate de privatizare". Varujan Vosganian a mai afirmat ca in perioada urmatoare va prezenta si caietul de sarcini pentru parteneriatul de la Cuprumin, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei.

In opinia ministrului Economiei, cuvantul cheie trebuie sa fie competitivitatea: "Vrem sa dezvoltam o gandire noua, in care sa explicam faptul ca nu banul este principala resursa. Intr-o economie moderna, primele resurse sunt informatia, comunicarea, managementul, mai ales managementul riscului, intelegerea timpului ca resursa economica, si pe urma banii. In acelasi timp, trebuie sa cultivam, din nou, spiritul antreprenorial. Toate acestea fac parte dintr-o strategie de politica industriala. Prestigiul unei tari sta in prestigiul industriei sale. Reindustrializarea se poate face in zonele de varf, noi trebuie sa ardem etape."

El a mai afirmat ca Romania trebuie sa reduca birocratia, iar acest lucru va fi prevazut in Strategia de Reindustrializare a Romaniei si ca este necesar sa existe un suport informatic al intregii administratii. "Incercati sa inchideti ochii si imaginati-va o Romanie fara stampile. (...) Disparitia stampilelor va fi modul nostru de a o rupe cu trecutul. Pare un fleac, dar nu este. Cine are stampila, are puterea: 'a fugit noaptea si a luat si stampila cu el'. Stampila este robia noastra in fata democratiei. Apoi, trebuie sa existe un suport informatic al intregii administratii. Fara asta, oricat de multi bani ai avea se vor scurge ca apa printre degete".

In ceea ce priveste relaxarea fiscala, ministrul a declarat ca atat CAS-ul, cat si TVA-ul vor trebui reduse la nivelul existent in timpul mandatului sau anterior de ministru, din 2008, cand CAS-ul era 39,5%, iar TVA-ul- 19%.

Ministrul a aratat, totodata, ca aceia care fac afaceri in Romania, respectiv companiile internationale, trebuie sa aiba in vedere sa investeasca, sa modernizeze, astfel incat "intr-o buna zi" sa ofere salarii mai mari, pentru ca romanii nu vor trai "vesnic cu salarii medii nete de 350 de euro". Potrivit ministrului Economiei, anumite firme care isi reduc activitatea in Europa isi gasesc locul in Romania, cum este cazul firmei Ford, pentru ca aici salariile sunt mai mici, dar nu se poate construi o economie pe salarii mici, pentru ca nu suntem "o economie primitiva, o anexa complementara a economiilor mari". El crede ca salariile trebuie sa fie corespunzatoare cu productia.

Varujan Vosganian a declarat, de asemenea, ca din 1990 Romania a pierdut circa 10 miliarde de euro din cauza migratiei, iar atata timp cat va avea sub sase milioane de salariati, tara noastra va fi in stare de deficit, iar sistemul de pensii si asigurari de sanatate nu va putea fi echilibrat.

Vosganian considera, totodata, ca un ministru nu ar trebui sa aiba nicio companiei in administrare si ca, in perceptia publica romaneasca, un ministru este un "supradirector" si este cu atat mai puternic cu cat are mai multe companii pe care le administreaza, "Treaba unui ministru este alta. Eu, de pilda, sunt un ministru foarte puternic pentru ca sunt si ministrul Renault, Ford, Oltchim, industriei siderurgice. Sunt ministrul industriei din Romania, si de stat si privat. Eu nu sunt director la Cuprumin sau la Plafar", a mai afirmat ministrul Economiei.

Potrivit acestuia, Romania trebuie sa refaca manualul de geografie economica, dar si hartile economice care au disparut din scoli si birouri. Vosganian sustine ca are in vedere patru mari strategii care se refera la reindustrializare, inovare, diplomatia economica si cea privind modernizarea rurala, care are si ea o puternica componenta industriala. Ministrul a mai spus ca reindustrializarea tarii nu este un proiect simplu de facut. "Trebuie sa ardem etape si sa incepem cu industria de varf, unde Romania poate straluci, nu cu sectoare economice unde alte tari au facut deja performanta. Putem incepe cu sectorul IT&C, industria laserului si automobile electrice."

De asemenea, Ministerul Economiei a inceput, in aceasta saptamana, seria de intalniri pe industriile sectoriale in cadrul proiectului de elaborare a Documentului de Politica Industriala. Pana acum au avut loc intalniri cu reprezentantii industriei textile si pielarie, cu cei ai industriei farmaceutice si ai companiilor de profil, cu industria lemnului, urmand ca zilele urmatoare sa aiba loc, la sediul ministerului, reuniuni cu reprezentantii tuturor ramurilor. De asemenea, pe site-ul Ministerului Economiei a fost creata o sectiune speciala dedicata proiectului Strategiei de reindustrializare, unde se vor regasi toate informatiile referitoare la acest subiect.