Procedura de pre-privatizare la Oltchim Ramnicu Valcea va incepe in maximum trei saptamani, dar un plan de reorganizare nu va fi gata mai devreme de septembrie-octombrie 2013, a declarat sambata, la Antena 3, avocatul Gheorghe Piperea, reprezentantul administratorului judiciar al combinatului valcean, potrivit Agerpres.

"Urmeaza ca in doua-trei saptamani sa inceapa procedura de pre-privatizare. Aceasta inseamna sa incerci sa selectezi dintr-un numar de potentiali investitori, si sunt in momentul de fata scrisori de intentie mai mult sau mai putin detaliate, mai mult sau mai putin serioase din punct de vede al commitment-ului investitorului. Exista astfel de oferte, dar noi vom selecta in functie de optiunea pe care o vor avea pentru a incheia cu noi un contract care sa fie aprobat de catre creditori si care sa presupuna asumarea finantarii de 50 milioane euro si, pe de alta parte, asumarea managementului. In schimbul acesteia noi ii vom 'vinde' o optiune la privatizare. Schema aceasta va fi negociata de noi si aprobata de creditori. Procedura de pre-privatizare va incepe peste maximum trei saptamani. Intre timp, societatea trebuie sa continue sa functioneze", a explicat Piperea.

Acesta a precizat ca luni va avea loc adunarea creditorilor, unde consortiul format din Rominsolv SPRL si BDO Business Restructuring RPRL va fi confirmat ca administrator judiciar, iar pe 20 aprilie ar trebui sa se definitiveze tabelul creantelor.

"Pe 20 aprilie ar trebui sa se definitiveze tabelul creantelor, dar nu se va intampla, pentru ca vor fi contestatii la acest tabel, unele facute chiar de fostii administratori, de sindicate. Teoretic se poate ajunge la o solutie in iunie, dar practic nu se va intampla sa avem un plan de reorganizare mai devreme de septembrie-octombrie 2013, pentru ca asa este realist sa consideram. Acela este momentul in care vom propune creditorilor un program de reorganizare, fie noi, fie administratorul special, fie impreuna, iar in planul de reorganizare se va prevedea si metoda de privatizare pe care o recomandam noi si care urmeaza sa fie aprobata de creditori."

Gheorghe Piperea a precizat ca s-a reusit accesarea unor bani pe baza Legii 200/2006, privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale si ca in prezent se lucreaza pentru obtinerea unei finantari de 50 milioane euro de la o institutie de credit.

"Am reusit sa accesam niste bani din Fondul de garantare implementat pe baza unei legi 200/2006, care are in spate o Directiva a Uniunii Europene. Este vorba despre toate salariile restante, cu exceptia celor din ianuarie.(...) Combinatul functioneaza in momentul de fata la circa 23% din capacitate. Lucram la obtinerea unei finantari totale de 50 milioane euro, din care 15 milioane bani cash, pe care trebuie sa ii obtinem de la un IFN, o institutie financiara non-bancara. Sper sa se incheie aceasta schema saptamana viitoare, dar nu o luati ca o certitudine. Este o schema financiara mai complexa, nu este un credit. Este vorba despre o combinatie intre un contract cu traderii si un leaseback, care urmeaza sa fie pus in practica saptamana viitoare cu niste garantii ce vor fi constituite, pe care le-am descoperit sau le-am recuperat noi. Sunt garantii care sunt neconstituite in favoarea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului. AVAS a renuntat sa mai obtina aceste garantii si nici nu ar putea sa o mai faca acum, in procedura insolventei. Mai sunt si garantii constituite in mod fraudulos de societate in 2012 pe active, ca cele de la Arpechim de exemplu, care sunt in valoare de peste 3 ori mai mare decat creanta", a mai spus Piperea.

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Valcea a anuntat vineri ca a incheiat actiunea de punere in plata a salariatilor de la combinatul Oltchim, iar acestia pot accesa cardurile in vederea sumelor distribuite.

Conform unui comunicat al AJOFM, au fost distribuite catre bancile platitoare sumele cuvenite pentru fiecare salariat al combinatului valcean, conform Legii nr. 200 din 22 mai 2006 (actualizata) privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale.

Prin acest Fond se asigura plata creantelor salariale ce rezulta din contractele individuale de munca si din contractele colective de munca incheiate de salariati cu angajatorii impotriva carora au fost pronuntate hotarari judecatoresti definitive de deschidere a procedurii insolventei si fata de care a fost dispusa masura ridicarii totale sau partiale a dreptului de administrare.

Salariatii de la Oltchim Ramnicu Valcea au protestat timp de trei saptamani pentru achitarea restantelor salariale cat si pentru elaborarea unei strategii de repunere in functiune a combinatului valcean la o capacitate de peste 65%

Guvernul a aprobat, in 23 ianuarie 2013, Memorandumul cu privire la intrarea in insolventa a SC Oltchim SA. Administratorul judiciar provizoriu nominalizat pentru Oltchim este consortiul format din Rominsolv SPRL si BDO Business Restructuring RPRL.