Grupul siderurgic rusesc Mechel, angajat intr-un proces de restructurare care ameninta mii de locuri de munca in Europa de Est, a avertizat luni ca va opera noi cedari de active pentru a-si redresa finantele, scrie AFP.

"In cadrul strategiei care vizeaza reducerea datoriilor, am vandut deja activele care ne afectau cel mai mult rezultatele financiare", a comentat Evgheni Mikhel, directorul general al grupului, citat intr-un comunicat publicat la Moscova.

"Continuam negocierile pentru a vinde restul activelor ne-strategice", a continuat acesta.

Grupul a precizat ca a inregistrat o pierdere neta de 1,7 miliarde dolari in 2012, fata de un profit net de 728 milioane de dolari cu un an inainte.

Cifra de afaceri a scazut cu 10% la 11,3 miliarde dolari.

Situatia s-a degradat in special la finele anului, in conditiile in care doar in trimestrul IV a inregistrat o pierdere neta de 1,1 miliarde de dolari.

Ca si concurentii sai, Mechel a explicat ca a suferit consecintele "dificultatilor economiei mondiale" care au antrenat reducerea preturilor metalelor si a cererii pe principalele sale piete (Europa si ex-URSS).

In acest context, grupul, a carei datorie se ridica la 31 decembrie la 9,4 miliarde de dolari, a precizat ca a fost nevoit sa "ia masuri dificile".

In ultimele luni, Mechel a cedat numeroase active, prin vanzari de uzine in Bulgaria si oprirea altora din Rusia si Ucraina.

In Romania, grupul si-a cedat toate uzinele siderurgice pentru 50 de dolari unei societati cvasi-necunoscute, Invest Nikarom. Aceasta operatiune, care afecteaza in total 5.000 de locuri de munca, a provocat furia sindicatelor, care au cerut guvernului Ponta sa intervina pentru a salva siderurgia locala.