Ministrul delegat pentru Marile Proiecte, Dan Sova, sustine ca prin noua legea a parteneriatului public-privat ar putea fi trei metode se selectare a investitorilor: licitatie deschisa, licitatie restransa si dialog social. Dan Sova a precizat ca in ciuda criticilor din presa, "dialogul competitiv este o procedura mai complicata decat licitatia deschisa, iti da posibilitatea de a alege cel mai bun competitor". Declaratia a fost facuta in cadrul unei desbateri pe teme economice organizate de PSD. Reamintim caMinisterul proiectelor de infrastructura pusa in dezbatere publica, in luna martie, proiectul pentru noua lege a Parteneriatului Public-Privat (PPP). Proiectul noii legi nu prevede posibilitatea atribuirii contractelor prin licitatii, ci doar printr-o singura procedura: dialogul competitiv intre stat si investitorii privati interesati de proiect.

Sova sustine ca a primit ajutor si din partea Bancii Europene de Investitii la elaborarea proiectului. "Am lasat de-o parte orice mandrie si am apelat la banca europeana de investiti, am avut 5 specialisti de acolo (...)Ne-au aratat cum sa facem pe lege formulele de finantare", a spus Sova. Acesta a precizat ca saptamana viitore va trimite la Bruxelles "formula in engleza". "Am pregatit o echipa care sa explice care a fost ideea care a stat la baza acestei legi. Permite platile de disponibilitate, posibilitatea de asociere, nu se mai reduce la o companie de proiect, iar metodele de selectare vor fi licitatie deschisa, licitatie restransa sau dialog competitiv".

Dialogul competitiv este o procedura contestata, care privilegiaza arbitrariul in dauna criteriilor cuantificabile. Proiectul prevede publicarea anunturilor privind procedurile de PPP in sistemul electronic de achizitii publice, insa nu prezinta aspecte exacte, cum ar fi ce tipuri de lucrari ar putea fi realizate prin PPP, mentionand ca detaliile vor fi cuprinse in normele de aplicare a noii legi ce vor fi publicate mai tarziu."Practic, iti selectezi "partenerul", negociezi putin si semnezi contractul", spunea Sorin Ionita (Expert Forum) in iunie 2010 despre procedura dialogului competitiv.