Guvernul introduce termene limita pentru procedurile de achizitie publica, dupa ce in decembrie 2012 le-a prelungit

de Claudia Pirvoiu, Victor Cozmei     HotNews.ro
Marţi, 23 aprilie 2013, 17:11 Economie | Companii

Guvernul a aprobat o Ordonanta de Urgenta pentru modificarea OUG 34/2006 prin care introduce termene limita pentru fiecare etapa a procedurilor principale de achizitie care depinde exclusiv de vointa si actiunea autoritatii contractante in cauza". De exemplu, pentru licitatia deschisa, termenul maxim in vigoare pentru evaluarea ofertelor este de 25 de zile plus prelungire nedeterminata. Prin noul act normativ, termenul maxim  va fi de 35 de zile, fara prelungire. Nu este pentru prima oara cand Guvernul Ponta modifica aceste termene. De altfel, chiar Guvernul Ponta este cel care a permis un termen mai indelungat pentru evaluarea ofertelor. In decembrie 2012, termenul pentru evaluarea ofertelor a fost majorat de la 20 de zile, la 25 de zile cu posibilitate de prelungire.  

Guvernul considera ca noile masuri vor permite o accelerare a procedurilor de achizite publica. "Principalele tipuri de proceduri de achizite publica utilizate la atribuirea contractelor de valori medii si mari (licitatie deschisa, licitatie restransa, dialog competitiv si negociere cu publicarea anuntului) contin in structura lor mai multe etape obligatorii de a caror durata de derulare depinde si durata totala a procedurii. Acele etape a caror durata depinde exclusiv de actiunea/inactiunea functionarilor autoritatii contractante sunt etapa de selectare a candidaturilor, etapa de derulare a dialogului si etapa de evaluare a ofertelor. In practica s-a constatat ca tocmai aceste etape (si nu etapele care depind de ofertanti) sunt mari consumatoare de timp, de multe ori existand indicii clare care sa ateste existenta unei tergiversari nejustificate a momentului adoptarii deciziei finale de catre comisia de evaluare", informeaza Guvernul.

In decembrie 2012, in urma unei modificari a OUG 34/2006 privind achizitiile publice, termenul pentru evaluarea ofertelor a fost majorat de la 20 de zile, la 25 de zile de la data deschiderii ofertelor, cu posibilitate de prelungire (Sursa).

Termenele propuse pentru fiecare proceduraCiteste mai multe despre   
Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

6083 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  ===================== (Marţi, 23 aprilie 2013, 17:37)

  Zede [utilizator]

  Iar o ordonantza de urgentza!...

  Aici nici macar nu se pune problema daca noile termene sunt mai bune decat cele vechi.

  Sare in ochi bunul plac dupa care se iau aceste decizii: rationamentul dupa care au fost modificate vechile termene s-a schimbat? Cum? S-au schimbat conditiile? Greu de de presupus, dat fiind ca acelasi guvern a impus si termenele anterioare.

  Ori fiecare face dupa cum il taie capul, dupa modelul amatoricesc statuat in ultimii 23 de ani, ori s-au schimbat niste interese.

  Repet pentru a multa oara: ordonantzele de urgentza se iau in cazuri de urgentza.

  Schimbarile repetate si fara sens clar nu fac decat sa mentzina activitatea economica in incertitudine si in stadiu larvar.

  Aceasta este una din erorile care, prin compunere, ne tzin matematic pe un infect loc in ceea ce priveste nivelul de trai in Europa (da, exista o legatura intre usurintza cu care desfasori o activitate economica si nivelul de trai).


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version