Senatorul UDMR de Covasna Klarik Laszlo a declarat joi ca investitia preconizata de grupul austriac Holzindustrie Schweighofer, care vrea sa construiasca o fabrica de cherestea in localitatea Reci, trebuie evaluata din prisma intereselor pe termen lung ale comunitatii locale, scrie Agerpres.

Klarik Laszlo a sustinut joi o conferinta de presa impreuna cu presedintele Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor, in cadrul careia a prezentat o scurta analiza privind impactul pe care investitia o va avea asupra mediului social, economic si natural al zonei, subliniind, printre altele, ca 'gigantul' austriac ar putea pune 'in pericol' afacerile micilor intreprinzatori locali din industria prelucrarii lemnului.

Potrivit acestuia, de pe urma taxelor si impozitelor pe terenul si cladirea viitoarei fabrici de cherestea Consiliul local al comunei Reci ar putea castiga intre 400.000 si un milion de euro pe an, s-ar crea circa 650 de locuri de munca, potrivit investitorului si ar creste PIB-ul judetului, in schimb s-ar exploata o mare cantitate de busteni, iar transportul ar putea distruge drumurile din zona. Datele preliminare arata ca firma Holzindustrie Schweighofer vrea sa exploateze anual 800.000 de metri cubi de masa lemnoasa care va pleca in cea mai mare parte la export, iar acest lucru ar insemna ca in fiecare ora pe poarta fabricii sa intre si sa iasa patru camioane, spune Klarik Laszlo.

Acesta a amintit ca in judetul Covasna sunt 1.888 de intreprinzatori care lucreaza la prelucrarea primara a lemnului, ca intermediari de materie prima ori in industria mobilei si care nu vor putea face fata concurentei investitorului austriac.

Senatorul UDMR a mai spus ca Holzindustrie Schweighofer nu a venit cu un plan de afaceri si nici nu a prezentat tehnologia pe care doreste sa o utilizeze in fabrica de la Reci, prin urmare nu se poate evalua efectul asupra sanatatii localnicilor si a mediului inconjurator. Klarik a concluzionat ca autoritatile nu se pot opune acestei investitii daca este respectata procedura de avizare reglementata prin lege, dar moral este sa se tina cont si de interesele pe termen lung ale comunitatii locale.

"Nu tot ce e legal este si moral (...) Noi nu respingem investitiile, dar trebuie si avem obligatia sa le armonizam cu interesele comunitatii si sa le aparam. E firesc sa punem intrebari in cazul acestei investitii si sa nu ne pripim pentru ca apoi sa regretam, mai bine dam dovada de cumpatare (...) Aparent investitia aduce multe beneficii, dar pe de alta parte s-ar putea sa pierdem pe termen lung. Orice investitie e binevenita, dar le preferam pe cele care aduc raspunsuri, rezolvare la problemele comunitatii si nu pe cele care creeaza probleme. Nu alungam investitorii, doar dam dovada de cumpatare", a spus Klarik Laszlo.

In schimb, colegul sau de partid, senatorul Olosz Gergely sustine investitia Holzindustrie Schweighofer de la Reci, fiind unul dintre cei care i-au determinat pe austrieci sa se orienteze spre judetul Covasna.

Si PSD Covasna sustine investitia. Presedintele organizatiei, deputatul Horia Grama a declarat, joi, ca temerile sunt nejustificate si ca avantajele sunt mai mari decat dezavantajele. Acesta a aratat investitia de 150 de milioane de euro si cele 650 de noi locuri de munca nu sunt de neglijat intr-un judet cum este Covasna, situat printre ultimele din tara in ce priveste nivelul de trai.

"Cand avem o asemenea ocazie nu putem sa ne taiem craca de sub picioare", a conchis Horia Grama.

Printre opozanti se numara atat Partidul Civic Maghiar (PCM), cat si Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania.

Presedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef a declarat joi, in cadrul unei conferinte de presa, ca fabrica va avea un impact negativ asupra Rezervatiei naturale 'Mestecanisul' de la Reci, dar si asupra padurilor si turismului. Acesta s-a aratat sceptic in ce priveste crearea celor 650 de locuri de munca promise si a mai spus ca in calitate de consilier judetean se va opune deschis acestei investitii pentru ca nu este in avantajul comunitatii locale.