Apple va emite obligatiuni pentru prima oara dupa 1996 pentru finantarea unui program de returnare catre actionari a 100 de miliarde de dolari, prin rascumparari de actiuni si dividende, informeaza Mediafax citand Bloomberg.

Compania intentioneaza sa emita cel mai devreme marti, 30 aprilie, obligatiuni cu dobanda variabila si maturitate in 2016 si 2018, precum si obligatiuni cu dobanda fixa cu termen in 2016, 2018, 2023 si 2043.

"Veti vedea un interes semnificativ. Apple va atrage tot felul de cumparatori", a declarat Ashish Shah, director de investitii la compania AllianceBernstein in New York.

Oferta Apple, aranjata de Goldman Sachs Group si Deutsche Bank, vine dupa ce Microsoft a vandut saptamana trecuta obligatiuni in valoare de 1,95 miliarde de dolari.

Apple s-ar putea imprumuta cu pana la 20 de miliarde de dolari prin emiterea de obligatiuni, iar oferta ar putea fi cea mai mare vanzare denominata in dolari inregistrata vreodata, a declarat Tom Tucci, director la CIBC World Markets in New York.

Pe primul loc se afla o emisiune de obligatiuni de 16,5 miliarde de dolari, in sase parti efectuata de Roche Holding in februarie 2009, urmata de cea a AbbVie, de 14,7 miliarde de dolari, realizata tot in sase parti in noiembrie anul trecut, potrivit datelor Bloomberg.

Amintim ca in decursul zilei de marti, holdingul USM a anuntat ca Alisher Usmanov, cel mai bogat om din Rusia, potrivit revistei Forbes, a cumparat o participatie de 100 de milioane de dolari in grupul american Apple.

Aceasta achizitie pare putin semnificativa, avand in vedere capitalizarea bursiera a gigantului american, de peste 400 de miliarde de dolari, dar marcheaza o noua incursiune in sectorul IT pentru acest om de afaceri in varsta de 60 de ani, a carui avere este estimata la 17,6 miliarde de dolari.