Premierul Victor Ponta a sustinut, vineri, la Constanta, ca s-a ajuns la un acord cu Rompetrol in privinta creantei datorate de companie, iar una dintre investitiile importante ar putea fi facuta la rafinaria de la Navodari, informeaza Agerpres.

Intrebat spre ce domeniu urmeaza sa fie directionata prima transa din datoria Rompetrol de 200 de milioane de euro premierul a aratat ca a fost formata o echipa de negociere si cel mai important lucru este ca ''s-a ajuns la un acord, care inseamna 200 de milioane (n.r euro) pentru o parte din actiuni si renuntarea la litigiu''.

''Cu Rompetrol avem un litigiu de foarte multi ani, un litigiu in care nimeni din partea romana nu a avut curaj sa ia decizii. Sa negocieze si sa ia o decizie. In ceea ce ma priveste, cu mandatul pe care mi l-am asumat, acela de a rezolva tot ce nu s-a rezolvat in ultimii 10 sau 20 de ani, am format o echipa de negociere, s-a ajuns la un acord, care inseamna 200 de milioane pentru o parte din actiuni si renuntarea la litigiu, stiti ca noi avem procese in instanta intre statul roman si Rompetrol, dar mai important decat cei 200 de milioane este obligatia celor de la KazMunayGaz de a face un fond de investitii de un miliard in Romania. Prima investitie importanta cred ca se va face tocmai in actuala rafinarie si mai departe in terminalul de la Navodari, de la Midia, un miliard, dincolo de 200 de milioane pentru buget. Un miliard care se investeste in Romania este un lucru foarte bun si la fel voi face pentru toate celelalte companii, care vor sa investeasca in Romania'', a explicat premierul.

Victor Ponta declara, la 13 februarie, ca daca nu se va ajunge la o intelegere intre statul roman si Rompetrol in privinta creantei datorate de companie, o decizie a instantei ar putea duce la noi repercusiuni.

"Este un proces pe rol. Luni, este noul termen. Oferta celor de la Rompetrol era greu acceptabila de autoritatile romane. Acum sunt negocieri. Daca ajungem pana luni la o intelegere, cu atat mai bine. Daca nu, decide instanta. In functie de decizie, pot aparea si alte repercusiuni. Sper ca putem sa ajungem la un acord benefic, atat pentru stat, cat si pentru Rompetrol", afirma premierul.

Statul roman detine in prezent, prin Ministerul Finantelor Publice, 44,69% din actiunile companiei Rompetrol Rafinare dupa ce, in 2010, Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA) Rompetrol a decis conversia in actiuni a unor datorii catre stat ale companiei. In Hotararea AGA din 30 septembrie 2010, a fost aprobata majorarea capitalului social al companiei cu 1,9 miliarde lei, emiterea de noi actiuni si atribuirea acestora, in mod direct catre stat, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice.

In anul 2003, statul, prin Ministerul Finantelor Publice, a subscris obligatiuni emise de societatea Rompetrol Rafinare Constanta in valoare totala de 2.177.699.871,86 lei, prin anularea obligatiilor bugetare reprezentand taxa pe valoarea adaugata, accize, contributia la Fondul special al drumurilor publice, precum si majorarile de intarziere, dobanzile, penalitatile si penalitatile de intarziere - datorate si neachitate de catre companie. Scadenta pentru rascumpararea obligatiunilor a fost stabilita pentru 30 septembrie 2010, data la care AGEA Rompetrol rafinare a decis majorarea capitalului societatii cu 1,971 miliarde de lei.