Curtea de Arbitraj International a respins cererea Rompetrol Group ca Romania sa-i plateasca daune de 185 mil dolari

de R.M.     HotNews.ro
Marţi, 7 mai 2013, 18:45 Economie | Companii


Cererea The Rompetrol Group ca Romania sa fie obligata la plata de daune in suma totala de 185,385 milioane dolari a fost respinsa, prin hotararea arbitrala a Curtii de Arbitraj International a Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investitii din Washington pronuntata in dosarul arbitral nr.ARB/06/03 si distribuita celor doua parti in 6 mai 2013, anunta Ministerul Finantelor, intr-un comunicat postat pe site-ul sau.

In 20 decembrie 2005, Secretariatul General al Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investitii, denumit in continuare CIRDI, a primit cererea de arbitraj formulata de The Rompetrol Group N.V., persoana juridica inregistrata in Regatul Tarilor de Jos (Olanda), impotriva Romaniei.

In motivarea cererii de arbitraj, se sustinea ca The Rompetrol Group N.V. si managementul sau au fost tinta unei hartuiri din partea autoritatilor publice romane, devenind victimele unui tratament ostil, discriminatoriu si arbitrar din partea unor persoane publice (oficiale) si institutii publice din Romania, motiv pentru care investitia sa in sectorul petrolier din Romania ar fi fost grav afectata.

Reclamanta a invocat incalcarea de catre Romania a prevederilor Acordului privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor intre Guvernul Romaniei si Guvernul Regatului Tarilor de Jos, ratificat prin Legea nr.114/1994, sens in care a solicitat despagubiri materiale in valoare de (139.385.084 USD dolari americani) si despagubiri morale in cuantum de 46.000.000 USD (dolari americani).

Tribunalul arbitral a constatat o incalcare limitata a tratamentului echitabil ce trebuia aplicat investitorului strain in ceea ce priveste pretentia reclamantului privind modul de comportament al procurorilor. Desi nu s-a retinut ca un anume act individual din cele efectuate de procurori ar fi incalcat, prin el insusi, Acordul privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor intre Guvernul Romaniei si Guvernul Regatului Tarilor de Jos, Tribunalul Arbitral a considerat ca procurorii ar fi trebuit sa aiba in vedere protejarea interesului investitorului strain si sa ia masurile necesare pentru a evita, minimiza sau atenua posibilitatea de a se aduce daune acestui investitor.

Tribunalul Arbitral a retinut insa ca reclamantul nu a dovedit ca ar fi suferit un prejudiciu ca urmare a acestor actiuni ale procurorilor. In consecinta, Tribunalul Arbitral nu a acordat reclamantului nicio despagubire.

Alte aspecte retinute in Hotararea arbitrala pronuntata in dosarul arbitral nr.ARB/06/03 (comunicatul ministerului de Finante)
 • 1. Cererea The Rompetrol Group ca Romania sa fie obligata la plata de daune in suma totala de 185.385.084 USD a fost respinsa. A fost respinsa atat cererea pentru daune materiale (in suma de 139.385.084 USD), cat si cererea de daune morale (in suma de 46.000.000 USD).
 • 2. Cererea The Rompetrol Group privind constatarea incalcarii de catre Romania a Acordului privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor intre Guvernul Romaniei si Guvernul Regatului Tarilor de Jos a fost respinsa in ceea ce priveste pretinsa campanie a unei hartuiri organizate de stat. Tribunalul arbitral a ajuns la concluzia ca dovezile prezentate de reclamant nu sustin o astfel de cerere.
 • 3. Cererea The Rompetrol Group de constatare a incalcarii de catre Romania a Acordului privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor intre Guvernul Romaniei si Guvernul Regatului Tarilor de Jos a fost respinsa in ceea ce priveste comportamentul autoritatilor nationale fiscale. Autoritatile fiscale nu au actionat intr-o maniera opresiva impotriva S.C. Rompetrol Rafinare S.A. Constanta, nici daca se are in vedere o apreciere absoluta, nici prin comparatie cu alte societati comerciale.
Romania a aderat la Conventia pentru reglementarea diferendelor relative la investitii intre state si persoane ale altor state, incheiata la Washington la 18 martie 1965, prin Decretul Consiliului de Stat al Republicii Socialiste Romania nr.62/1975. Ca urmare a acestei aderari, Romania a acceptat ca diferendele de ordin juridic intre un stat contractant (o anumita colectivitate publica sau un anume organism dependent de acesta) si persoana unui alt stat contractant, care sunt in relatie directa cu o investitie, sa fie supuse competentei Curtii de Arbitraj International a Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investitii.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4338 vizualizari

 • +9 (13 voturi)    
  ”procurorii trebuie să protejeze...” (Marţi, 7 mai 2013, 20:44)

  visio [utilizator]

  ”interesele investitorilor straini”..
  ori nu am citit bine, ori am inteles gresit...însă dacă am citit bine și am înțeles bine, tribunalul de arbitraj este partas la hotie și trebuie sa plateasca împreuna cu rompetrol, tentativa de jefuire a Statului român.
  procurorii sunt plătiți de omul de rând pe a proteja interesele acestuia.
  cine investeste, își asumă riscurile iar unele riscuri înseamnă pierderea completă a investiției...rompetrom ar fi trebuit să știe chestia asta, și tupel nu îi ajută..
  • +7 (7 voturi)    
   relax (Miercuri, 8 mai 2013, 0:58)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui visio

   le-a scapat si lor porumbelul, doar oameni suntem :)))
   • 0 (0 voturi)    
    așa este, dar nu pe banii mei (Miercuri, 8 mai 2013, 13:58)

    visio [utilizator] i-a raspuns lui srpc

    de ceva ani există metalitatea de a ”proteja” investitorii în dauna celor care muncesc efectiv; mentalitatea aceasta este foarte periculoasă pentru că în timp generează apariția comunismului; este bine să învățăm din greșeli chiar dacă unii investitori sau patroni se simt îndreptățiți să fie protejați; și aici vin cu argumentul absolut firesc și social: procesul muncii trebuie să fie echitabil; unii vin cu banii, alții cu ideile, alții cu munca; cât timp șmecherii își vor reloca fabricile, vor exista mereu probleme sociale; desigur că până în era internetului acești pungași de investitori erau intangibili; de când cu informația deschisă, niciun patron nu mai este protejat; acțiunile Chinei privind cenzura internetului sunt cel mai bun exemplu de studiat; în aceeași direcție se înscrie și legile privitoare la stocarea traficului pe net; această stocare este numai începutul îngrădirii libertății individului; când și când, se întâmplă astfel de declarații publice; evident că sunt scăpări, însă în spatele lor se desfășoară acțiuni care îmi amintesc de Inchiziție, ori de partidul național a lui Hitler.
    deci, acțiunile șmecherilor sunt în contradicție clară cu demnitatea ființei umane; ori cum banul este cel mai răspândit intrument de plată, are impactul cel mai rapid și cel mai eficient asupra demnității umane; desigur că fraierii de români, iubitori de plagiatori și turnători, nu sunt interesați de lumea înconjurătoare; însă cine își dorește o viață civilizată, este responsabil și cere responsabilitate.
 • +13 (13 voturi)    
  daune morale (Miercuri, 8 mai 2013, 0:22)

  un dac [utilizator]

  Rompetrol a cerut daune morale si s-a dovedit ca intreg demersul nu era justificat. Pe cale de consecinta statul roman ar trebui sa ceara daune morale pentru demersul nejustificat al Rompetrol.
  Eu daca te fac hot si nu pot argumenta, se cheama ca si tu ma poti face, de data asta argumentat, mincinos.
 • +11 (11 voturi)    
  10 milioane de dolari (Miercuri, 8 mai 2013, 2:54)

  fx [utilizator]

  Da, intr-adevar Tribunalul nu a acordat nicio despagubire reclamantului, insa a decis ca toate cheltuielile procesului se impart in doua. Ceea ce inseamna ca distractia ne-a costat 10 milioane de dolari (inclusiv tarifele caselor de avocatura Tanasescu, Leaua si Lalive-Geneva).

  In plus, MFP ne si induce in eroare cand lasa sa se inteleaga ca trebuie sa ne prezentam in fata Tribunalului din cauza unei Conventii ratificate in 1965. Ne-am prezentat in fata Tribunalului in baza Acordului pentru protectia investitiilor Olanda din 1995.
 • 0 (0 voturi)    
  curtea de arbirtaj international (Miercuri, 8 mai 2013, 11:39)

  marga 2 [utilizator]

  De aici se vede că sîntem tratați ca o țară de mîna a doua.Noua colonizare a luat forma Uniunii Europene. De unde pînă unde trebuie să protejăm interesele investitorilor străini ? Dar pe noi cine ne protejează împotriva acestor companii ,care au venit in Romania să facă profituri mari,că la ei în țară, trebuie să justifice orice majorare de preț.La noi nu-i întreabă nimeni.
  Aș da exemplul E-on gaz,care in Germania anul trecut a fost verificat din cauza majorării nejustificate a prețurilor.La noi ce face guvernul sau autoritățile care sînt plătite din bani publici ? Probabil iau șpagă ,că ei au de unde plăti,restul populației nu-i interesează,numai la alegeri promit sarea și marea.
 • 0 (0 voturi)    
  cu alte cuvinte, (Miercuri, 8 mai 2013, 12:08)

  nahir [utilizator]

  olandezului [ :)) ] dinu patriciu (mai bine isi schimba numele in dinu paturica) i s-a aratat degetul mijlociu.
  acum, statul roman ar trebui sa-l dea in judecata pe acelasi investitor olandez (iar ma umfla rasul, fiind vorba de acelasi snapan oportunist dinu paturiciu) pentru terfelirea imaginii tarii.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by