Un numar de 900 de salariati de la Oltchim vor fi concediati incepand de saptamana viitoare, dintre care 600 de la Ramnicu Valcea si 300 de la Divizia Petrochimica Bradu, de langa Pitesti, relateaza Mediafax.

Potrivit administratorului judiciar al Oltchim, Gheorghe Piperea, aflat, miercuri, in vizita la Ramnicu Valcea, se vor intocmi listele complete cu personalul care va fi concediat, acesta urmand sa beneficieze de salarii compensatorii.

"Vor fi disponibilizate, probabil, 900 de persoane, limita pe care am stabilit-o este 1.050 de persoane, calculata in functie de suma minima necesara ca reducere a costurilor cu salariile, care este un milion de euro pe luna. Cei care pleaca vor primi plati compensatorii, conform Contractului Colectiv de Munca, dar in principal vor primi acel venit minim de completare care a fost votat in 30 aprilie si care este pus concret azi (n.r. - miercuri) printr-o hotarare de guvern", a declarat Gheorghe Piperea.

Piperea a mai precizat ca cel tarziu in lunile septembrie - octombrie Oltchim va fi privatizat si ar fi bine ca societatea sa fie cumparata impreuna cu platforma de la Pitesti, dar, inainte de acest proces, se va imparti in doua societati, urmand ca prima unitate sa preia datoriile combinatului si cea de-a doua sa inceapa activitatea de la "zero".

"Se va decupa activul functional care inseamna cele doua platforme ce vor trece la noul Oltchim fara ipoteca, fara nicio legatura cu datoriile, cu exceptia pretului partilor sociale. In maximum o luna vom avea toate lucrurile clarificate, atat noul Oltchim, care va fi constituit in aceasta perioada, cat si investitorul strategic selectat pentru procedura de pre-privatizare. Dar privatizarea nu va avea loc decat dupa ce vom avea un plan de reorganizare care, oricat ne-am grabi noi, va fi gata in septembrie - octombrie. Atunci va fi efectiva privatizarea. Datoriile vor fi sterse printr-un proces de ᅡhaircutᅡ, asa se numeste, deci stergere partiala de datorii printr-un plan de reorganizare care are ca punct principal asa-numitul program de plati. Pot sa va spun ca in dosarele mari, importante, rata de recuperare este intre 25 si 30%", a declarat Gheorghe Piperea.

Acesta a precizat ca datoria combinatului este de 793 milioane de euro.

"Ideea este sa cumpere impreuna cu Arpechim, pentru ca ar fi o greseala strategica sa cumpere separat. Intentia noastra, ca administratori judiciari, este sa vindem la pachet acest produs, sa se poata folosi oportunitatea ca ambele platforme, de la Valcea si Pitesti, lucreaza integrat. Conditia pe care o punem potentialilor cumparatori este de a asigura capitalul de lucru pentru a duce capacitatea de productie la 65%, care inseamna 50 de milioane de euro. A doua conditie este sa-si asigure managementul unitatii noi, care va rezulta din decuparea activelor care sunt functionale de la Oltchim-ul vechi, asa numitul Oltchim II. Pretul urmeaza sa fie negociat pentru combinat pe baza a doua conditii. Trebuie facuta o evaluare a acestor active functionale si de acolo se va incepe negocierea. In al doilea rand, va fi un vot al creditorilor atunci cand se va vota planul de organizare", a precizat Gheorghe Piperea.

Administratorul judiciar al Oltchim, Gheorghe Piperea, a mai anuntat, miercuri, ca sunt mai multi investitori interesati de combinatul valcean, precum englezii de la Ineos Kerling si israelienii de la fondul de investitii israelian Fortissimo Capital, dar si altii.

"Avem aici, la Valcea, un investitor interesat, este vorba de Fortissimo Capital, din Israel. Ieri (n.r. - marti) ne-am intalnit cu un actor important din piata petrolului, astazi (n.r. - miercuri) ne-am intalnit cu un alt investitor, deci o sa avem trei pana in momentul de fata. Urmeaza sa redactam si sa trimitem pana maine (n.r. - joi) cereri de oferte pe piata londoneza. Exista un interes deosebit din partea unui mare investitor, Ineos Kerling. Cei doi investitori strategici despre care vorbim nu au semnat, deocamdata, nicio scrisoare de intentie, niciun acord de confidentialitate, in consecinta nu pot da numele lor. Insa cei de la Fortissimo urmeaza, in cele trei saptamani, sa faca un studiu", a mai declarat Piperea, miercuri, la Ramnicu Valcea.

Israelienii au vizitat, miercuri, combinatul valcean, care functioneaza la 27% capacitate si au discutat cu conducerea, sefii sindicatelor si administratorul judiciar Gheorghe Piperea despre datele si situatia activelor societatii care este in procedura de insolventa din ianuarie 2013 si este propus pentru a fi privatizata pana in luna iunie.

Guvernul a decis alocarea a maximum 7 milioane lei din bugetul asigurarilor pentru somaj pentru plata venitului lunar de completare acordat persoanelor ce vor fi disponibilizate de la compania Oltchim Ramnicu Valcea (OLT), prin hotarare aprobata in sedinta de miercuri.

Hotararea stabileste ca disponibilizarile vor avea loc in baza planului intocmit de catre administratorul judiciar al societatii.

La inceputul lunii aprilie, liderul sindical de la Olchim Ramnicu Valcea, inginerul Mihai Diculoiu, a declarat ca pe listele de disponibilizari de la combinat sunt 1.020 de salariati dintr-un total de 3.353 angajati.

Combinatul Oltchim Ramnicu Valcea a intrat in insolventa, cererea de declansare a acestei proceduri fiind aprobata in 30 ianuarie de Tribunalul Valcea.

Licitatia pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni la Oltchim a fost castigata anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Diaconescu nu a intrat insa in posesia titlurilor pentru ca nu a platit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

Dupa acest esec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.