Maria Grapini propune reducerea impozitului pe venitul microintreprinderilor la 1,5%, din 1 iulie
"Eu cred ca argumentele si analizele noastre au fost convingatoare. Ministerul Finantelor face acum studiu de impact pentru reducerea acestui impozit de la 3% la 1,5% (...) Cota de 1,5% mi se pare mai etica, mai ales ca din februarie impozitul pe cifra de afaceri este obligatoriu. Interesul meu este sa colectez, dar si sa le dau sansa sa se dezvolte, sa creasca si sa intre ulterior intr-o alta categorie de impozitare", a declarat Grapini.
Ea a aratat ca in trecut s-au incasat sume foarte mici din impozitul pe microintreprinderi, iar o reducere a acestui impozit ar duce la o conformare si la o transparenta mai mare din partea acestor firme, care vor vedea un prim pas dinspre fisc.
Grapini sustine ca o astfel de abordare s-a avut in vedere si la nivelul firmelor din servicii, unde s-au derulat analize pe patru sectoare: hoteluri si pensiuni, restaurante, cafenele si service-uri auto.
Ministrul a aratat ca in ultimii ani service-urile auto au platit impozite mai mari decat toate spatiile de cazare din Romania.
Grapini doreste o impozitare pe cod CAEN, care sa fie corelata cu randamentul din fiecare industrie si cu vadul comercial.
"Consider ca trebuie facuta o analiza ce vrem sa dezvoltam, cat ne costa si sa ne programam dezvoltarea sectoarelor in functie de ritmul in care vrem sa investim si cat putem si in ce scop", a adaugat Grapini.
In sectorul IMM-urilor si turism, desi s-au cheltuit bani, nu s-au regasit rezultatele asteptate, spune Grapini.
Plafonul veniturilor pentru microintreprinderi a fost redus in acest an de la 100.000 euro la 65.000 euro, echivalent in lei, iar toate firmele cu capital privat care nu depasesc acest prag platesc un impozit de 3% pe veniturile realizate incepand cu 1 februarie 2013.
Guvernul a estimat ca impozitele colectate astfel de la microintreprinderi ar aduce la buget 457 milioane de lei in acest an.
Potrivit Coface, numarul microintreprinderilor care au intrat in insolventa in ultimii doi ani a crescut anual cu 14,5%, peste avansul mediu la nivelul tuturor companiilor din economie care au intrat in incetare de plati, de pana in 10%.
De asemenea, ponderea firmelor mici in totalul insolventelor a urcat de la 78% in 2010 la 85% in 2012.
Coface estimeaza ca numarul microintreprinderilor aflate in insolventa va creste cu 20% in acest an, ca urmare a impozitului de 3% pe venit.

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
Problema cea mare care o avem este stabilitatea. Daca am sti garantat ca pe urmatorii 3 ani exact (fara posibilitatea de modificare) pentru IMM-uri se aplica impozitul XX % cu plafonul maximal de YYY.YYY Euro atunci am putea sa ne facem si noi un plan viabil de afaceri.
Dar in conditiile in care aceste lucruri se schimba la 3-4 luni dupa cum vrea un ministru sau altul, atunci este foarte greu sa construiesti ceva durabil. Va exista doar specula care nu are nevoie de garantie pe termen lung.
Dar pana la urma, poate chiar asta se doreste.
2. sunt curios cum masurati vadul comercial, ca sa aplicati impozite... cat de des vin cei de la fisc in control?